-
Silver Cres gofrownica 1200W. No i ciagle mi nie wychodza.
Mialam nadzieje ze tajemnica w dobrym rozgrzaniu gofrownicy. Nic z tego. W tluszczu. Znowu sie rozwalily.
Bardzo uprzejmie prosze forumowiczki bo sprawdzony na bank przepis na klasyczne gofry. Z gory serdecznie dziekuje
-
Zobaczylam wczoraj gofry na jednym z blogow kalejdoskopkulinarny.blogspot.be/2012/06/megachrupiace-szwedzkie-gorfy.html
i dzisiaj postanowilam je zrobic. Niestety nie wyszly, ciasto przyklejalo sie do plytek i kruszylo na drobiazg, kiedy probowalam je odkleic.
Zalamalam sie, bo 400 ml kremowki poszlo do smieci, no i rodzina obeszla sie smakiem. Co zrobilam nie tak ? Dodam, ze mam dobra i wydajna gofrownice...
-
tylko sie nie smiejcie.
bylam w lidlu i postanowilam poszprycowac sie chemia i kupic nalesniki w proszku.
oczywiscie zamiast nalesnikow wzielam gofry w proszku :/
nie mam gofrownicy ma sie rozumiec, wiec:
- mam plac usmazyc je na oleju na patelni
- moge je w opiekaczu do chleba upiec...
- inne....
poradzcie mi co moge teraz z tym fantem zrobic :P
dziekuje
-
Zrobiłam dzisiaj sporą ilośc gofrów i dużo zostało.
Co z nimi zrobic aby np.jutro były dobre do kawy?
-
bardzo pracochłonnei tłuste
-
Znalazlam takie cudo w sklepie, ale nie iwem, czy warte swojej ceny.
Kosztuje ok 120 zl - firmy zdaje sie ariete i robi gofry w ksztalcie
myszek miki (ma przekladane "wklady" i mozna upiec rowniez sandwicze
z "namalowanym" rysunkiem myszki).
Posiada ktos takie cudo? Mam troje dzieciaczkow w domu - dlatego sie
zastanawiam. Poradzcie prosze :)
-
a ile jaj bo nic nie napisałaś?
-
Gofry są przepyszne, długo szukałam tak wymienitego przepisu. Polecam
wszystkim gofrwiczom :-)
-
no wlasnie, bo kupilam gofrownice, taka jakich pelno na marketach i
zrobilam wg przepisu. wyszlo cos co gofrow raczej nie przypomina,
jakies takie sflaczale ni to gofr ni nalesnik nie wiem co to ma w
ogole byc :) a takie zamieszanie zrobilam i wszyscy mieli smaka na
dobre gofry hehehe :) moze ktos mi cos doradzi?
-
Zaczęłam robić te gofry:
"Proporcje na jakieś 20 sztuk gofrów :
750 g maki
270 ml ciepłego mleka
70 g świeżych drożdży
3 jajka i 2 żółtka
15 g soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g miękkiego masła lub margaryny
półtora szklanki cukru perlistego
Drożdże rozrobić z kilkoma łyżkami mleka.
Makę wymieszać z jajkami i żółtkami, reszta mleka, sola, i cukrem waniliowym.
Dodać
drożdże, wyrobić ciasto i odstawić na dobre pół godziny do wyrośnięcia. Na samym
końcu dodać cukier i tłus...
-
Hej
Może tutaj się w końcu dowiem DLACZEGO nie wychodzą mi gofry :-( ??
Już sama nie wiem, co robię źle. Najpierw zrobiłam masę na gofry, taką jaka
była podana w instrukcji obsługi gofrownicy. Ale zamiast miękkich, puszystych
gofrów wyszły mi jakieś suche, mdłe i cienkie gofry o smaku przesuszonego
biszkopta.
Próbowałam też zrobić gofry, tak jak z ciasta naleśnikowego. Ale niestety też
nie wyszło. Nie urosły. A z kolei jak dam za dużo ciasta, to wtedy masa
wypływa poza gofrownic...
-
niestety :(
pytalam sie o to juz pare miesiecy temu w galerii potraw przy okazji watku o
pysznych gofrach drozdzowych dziuuni, ktore serdecznie polecam btw.
chodzi o to, ze w trojmiescie, a konkretnie na petli tramwajowej w starej
oliwie stala blisko ulicy grunwaldzkiej buda z goframi. bylo to ok 25 lat
temu, a gofry mieli wtedy naprawde bezbledne - chrupiace i inne w smaku niz
wszystkie, ktore pozniej jadlam.
posiadam w domu ksiazki z przepisami na gofry, 2 broszurki z takowymi od
g...
-
Poszukuje przepisu na gofry,ale takie chrupiące.Takie jakie kupuje się
w cukierniach.Nie chcą mi wyjść takie właśnie chrupiące.
Bardzo liczę na Waszą pomoc.
-
kupiłąm gofrownice i nie wiem co jesyt ale gofry wychodzą mi gumiaste i
miękkie, i nie wiem co zrobic zeby były takie jak kupne
poradzcei
dziekuję
pozrdawiamn
-
Zaczynam testować pieczenie gofrów w nowo zakupionej gofrownicy.
Mówiąc szczerze chodzi mi o gofry w miarę niskokaloryczne.
Bardzo proszę o przepis na takie.
Mam nadzieje, że gofrownica 1000W to dobry zakup.
Olka
-
na jednej ze stron znalazlam przepis na gofry belgijskie, ktore kupilam
ktoregos razu na ulicy budce. postanowilam zrobic takie w domku.
postanowilam wyprobowac przepis skladajacy sie:
składniki na 20 gofrow:
-1 kg maki
-szczypta soli
-75 gr drozdzy w proszku
-2 lyzeczki cukru
-350 gr masla lub margaryny
-8 jajek
-375 gr cukru cassonade blonde
-mleko
Drozdze rozpuscic w mleku i przygotowac ciasto zuzywajac czesc maki (ok 150g).
Pozostawic do wyrosniecia, nastepnie wymieszac te...
-
Nigdy sam nie robiłem a z kupnych jadałem tylko duże prostokątne na wyjazdach
(takie standardowe).
Mam pytania do robiących gofry.
Jaka jest mniej więcej różnica wielkości/wagi między takim prostokątnym a
serduszkiem? Te sercowate to są cieńsze niż prostokątne? Czy takich 5 serc
wystarcza na przeciętne śniadanie dla dwóch osób czy raczej potrzeba 10 (bo są
maszynki na dwa razy więcej serduszek i szybciej się robi).
Ile w ogóle smażą się mniej więcej gofry?
Wiem, że najlepiej żeby gofr...
-
kuchenna.host.sk/przepisy/gofry.html
-
nie mam gofrownicy, ale może w sandwiczu by wyszły, ale to chyba trochę
szalony pomysł?