Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      polskie uczelnie

polskie uczelnie

(7 wyników)
    • Trzy polskie uczelnie znalazły się w pierwszej dziesiątce uczelni, których studenci najczęściej łamią prawa autorskie. 6,7 i 8 miejsca zajmują kolejno Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy z Bydgoszczy oraz Politechnika Śląska. Nareszcie polskie uczelnie są w czołówce :) technologie.gazeta.pl/technologie/1,82011,6610069,Polskie_uczelnie_przystania_dla_piratow.html di.com.pl/informacje/galeria,26818,2823.html
    • Wg obowiązzujacych przepisów aby uczelnia miala uprawnienia magisterskie na 8 smodzielnych ( prof, drhab) może byc zatrudnionych 2 zagranicznych profesorów lub doktorów. Z tego paragrafu pazerni wlascicele zrobili sobie furtke i z'zatrudniaja" Białorusinów , Ukraincow, Słowaków ktorzy przyjeżdzaja w roku na 3 dni i mowia co chca ale liczy sie ze maja podpisany etat. w tem sposób przepis który miał zrobic z naszych uczelni uczelnie na europejskim poziomie cofa nas. Czy u Was sa ta...
    • Hej Mam pytanie, szukałam już na tym forum ale nie znalazłam takiego tematu, wiec pisze :) Chciałabym sie dowiedziec jak to jest ze studiowaniem na 2 kierunkach dziennie rownoczesnie, czy np. mozna po pierwszym roku, jesli sie ma dobre wyniki w nauce rozpoczac studia na 2 kierunku, mimo ze nie zdawało sie matury z przedmiotu wymaganego na tym drugim kierunku?
    • Tylko dwie polskie uczelnie (UJ i UW) znalazły się w rankingu 500 najlepszych uniwersytetów na świecie i to dopiero w... 4 setce(!) (artykuł w "Polityce") Co o tym myślicie? Jak w praktyce wygląda sudiowanie w Polsce i na zachodzie? I czy decydujące znaczenie ma "sposób finansowania" szkolnictwa, jak tłumaczą nasi profesorzy? Czy jakość naszych studiów to naprawdę taka mizeria?
    • "KOMUNIKAT MINISTERSTWA INFRASTRUKTURY w sprawie wymiany legitymacji studenckich W związku z informacjami prasowymi dotyczącymi wymiany legitymacji studenckich, Ministerstwo Infrastruktury informuje: 1. Ministerstwo Infrastruktury ze zdziwieniem przyjęło wypowiedź Ministra Edukacji pani Krystyny Łybackiej, w której zaproponowała studentom pisanie listów do Ministra Infrastruktury w sprawie refundacji kosztów wymiany legitymacji studenckich. Uprzejmie informujemy, że sprawa opłat z...
    • Witam, coś mi podpowiada, aby studiować filozofię; ?problemem? okazał się jednak fakt, iż lepsze polskie uczelnie, czy raczej większość uczelni (bo na wszystkich nie sprawdzałem) dokonała transformacji studiów filozoficznych 5-letnich magisterskich na studia dwustopniowe, czyli licencjackie 3-letnie + magisterskie 2-letnie. Właściwie nie dotyczy to wyłącznie filozofii. Ale czy ktoś z Was może wie jakie uczelnie dają możliwość (jeszcze) odbycia starych, dobrych studiów 5-letnich magi...
    • Ogłaszam wszem i wobec, że Akademia zwana Bydgoską przeistoczy sie w uniwersytet:)))) Jest to jedna z najzabawniejszych informacji ostatnich miesięcy. Lansująca ostatnie miejsca w rankingach szkół wyższych AB będzie uniwerkiem:))))) Ciekawe co to zmieni:) I tak wszyscy wiedzą, że AB to uczelnia dla...nie powiem kogo, bo nie wypada:) Aż trudno oprzeć się wrażeniu, że ów tytuł "uniwersytet" został wręcz wyżebrany:)))Wstyd dla miasta!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się