Dodaj do ulubionych

aranżacja salonu

15.12.11, 23:03
Witam,

Mam problem z aranżacją salonu. Chciałabym, aby zarówno kolorystyka jak i meble tworzyły przyjemy, przytulny klimat. Podoba mi się ostatnio stosowanie mieszanych stylów, kolorów, bądź faktur, czyli np. kanapa w jakimś jednolitym kolorze, a do tego fotel np. w kolorowe pasy..

Specyfika mojego salonu polega na tym, że jest on połączony z korytarzem, w którym ścianka ma fakturę beżowo - brązowych cegiełek. Stojąc zatem pod oknem w salonie widzę to "cegiełkowe" wejście, a chcę się skupić na urządzeniu kącika, który jest we wnęce na przeciwko okna w tym właśnie salonie. Czyli stojąc pod oknem w salonie widzę wejście z korytarza i tę wnękę w salonie, którą chcę urządzić.

Chciałabym ustawić w tej wnęce sofę, która mogłaby też służyć do spania, jakąś pasującą lampę, a gdzieś w okolicy wygodny, ale niezbyt obszerny fotel. Na podłodze będzie dywan. Problem jest w kolorystyce i w tym, aby zaaranżować coś w ciekawy sposób, bo wiem, że szczegóły są dopełnieniem wszystkiego, czyli co np. powiesić na ścianie itd... wszystkie ściany mają kolor ecru, ale jestem gotowa zmienić kolor we wnęce lub w innej części pokoju, aby nadać temu kącikowi swoisty klimat. Mam też problem z wybraniem kolorów mebli.
Dodam tylko, że nad murkiem przy wejściu w korytarzu wiszą bordowe lampki.

Poniżej link do rzutu mieszkania:

img192.imageshack.us/img192/9493/rzut.png

Z góry bardzo dziękuję za opinie i ciekawe pomysły. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • forum.master Re: aranżacja salonu 02.06.12, 21:26
      normalnie aż się roi od chetnych do pomocy! :D może spróbuj wrzucić temat na muratorze, tam mniej ogłoszeniodawców się odzywa, a wiecej faktycznych użytkowników.
    • goguskwabotyn Re: aranzacja salonu 10.07.12, 01:26
      Tu nie trzeba zadnej wielkiej filozofii- wzialbym dwie dwuosobowe sofy, a w kacie postawil regal- w ikei kiedys byl taki fajny, bialy, ale nie wiem, czy teraz jest. Do tego wszystkiego stolik do kawy, a na nim swiece, albo kwiaty. Mozna by tez oddzielic ten kat od reszty mieszkania jakimis sciankami. Do tego jakis dobry obraz, albo rzezba i gotowe
    • pikadooor Re: aranżacja salonu 20.06.13, 16:39
      Jestem absolutną przeciwniczką skrajnego mieszania stylów jeśli chodzi o mieszkania, każde pomieszczenie osobno wygląda świetnie, ale razem tworzy to bardzo głupie wnętrze. Poza tym moje zdanie na temat stylów zawsze było takie, że najlepiej znaleźć swój własny i tyle
      • kaska415 Re: aranżacja salonu 21.06.13, 19:37
        popieram, jeśli znajdziemy swój styl to będzie nam dobrze w takim mieszkaniu/domu a to najważniejsze jest

pikadooor napisała:

> Jestem absolutną przeciwniczką skrajnego mieszania stylów jeśli chodzi o mieszk
        > ania, każde pomieszczenie osobno wygląda świetnie, ale razem tworzy to bardzo g
        > łupie wnętrze. Poza tym moje zdanie na temat stylów zawsze było takie, że najle
        > piej znaleźć swój własny i tyle
        • pikadooor Re: aranżacja salonu 22.06.13, 17:08
          U mnie mieszkanie urządzone jest w ten sposób, że styl jaki tam panuję można określić jednym słowem "mój własny" i "mój własny" nie oznacza tu gorszego od stylu skandynawskiego, romantycznego, nowoczesnego, czy jeszcze jakiegoś innego:)
          • kaska415 Re: aranżacja salonu 22.06.13, 21:25
            jeśli jest spójność to super, a Ty czujesz się w nim dobrze?
            • 2marta366 Re: aranżacja salonu 23.06.13, 16:23
              Po części sie z Tobą Kasiu zgadzam, jednakże ja wolę mieć różne style w domu. Dlaczego? Bo inaczej odpoczywam, w innych warunkach pracuję, gdzie indziej czytam książki, w inny sposób tworzę. Dlatego wolałabym mieć każdy pokój dostosowany do moich potrzeb ;)
              • kaska415 Re: aranżacja salonu 23.06.13, 18:14
                Oczywiście że powinnaś mieć dostosowane pomieszczenia do siebie, tak samo dozwolone jest mieszanie styli, jednak dobrze by było żeby te pomieszczenia były powiązane jakoś ze sobą, jakieś nawiązanie było
                • kaska415 Re: aranżacja salonu 23.06.13, 18:16
                  I myślę, że takie wyposażenie jest możliwe, że robisz 'pod siebie' dane pomieszczenia ale jakieś powiązanie jest. Przecież praktycznie w każdym stylu możesz znaleźć rozwiązanie dla siebie.
    • pikadooor Re: aranżacja salonu 24.06.13, 16:50
      Sądzę, że mieszkanie można urządzić bez pomocy projektantów wnętrz, których cena za usługi często nie jest adekwatna do pracy, takie jest moje zdanie, lepiej za zaoszczędzone na projektancie pieniądze kupić kolejną rzecz do domu, czy dla siebie samego
      • kaska415 Re: aranżacja salonu 25.06.13, 10:32
        Jeśli masz trochę zmysłu estetycznego to możesz sama próbować, zawsze coś zaoszczędzisz.
    • langusta22 Re: aranżacja salonu 26.06.13, 07:55
      Myślę, że za dużo tego bordowego, bo całość będzie przytłaczajaca. Można pomalować tak jedną ścianę, żeby zaakcentować ten kolor, dodać bordowe dodatki. Meble w kolorze wiśni też jakoś do mnie nie przemawiają. Za ciemno będzie.
    • kaska415 Re: aranżacja salonu 26.06.13, 10:23
      fajne te aranżacje jednak salony mi się oba nie podobają i pierwsza łazienka,reszta jest fajna
    • pikadooor Re: aranżacja salonu 26.06.13, 15:15
      okej, super, zawód jak każdy inny, jednak moim zdaniem da się na nim zaoszczędzić, z czym możecie się chyba zgodzić? Urządzanie mieszkania moim zdaniem to sam relaks, to całe dobieranie mebli, co na ścianach, jakie podłogi, światła, ja to uwielbiam :)
    • kaska415 Re: aranżacja salonu 27.06.13, 15:18
      hehe no jest kolorowa ale ma coś w sobie
    • kaska415 Re: aranżacja salonu 27.06.13, 18:09
      Do kawiarni niby tak ale ta biała kanapa raczej nie przetrwa;] można zaszaleć w domu coś takiego zrobić ale odjąć może jakiś jeden dwa kolory albo mniej dodatków i powinno być spokojniej;]
      • pikadooor Re: aranżacja salonu 28.06.13, 15:29
        Kompletnie nie w moim guście, ale jeśli komuś się podoba, to czemu nie :) Ja jestem za klasyką w porządnym wydaniu :)
    • kluberss Re: aranżacja salonu 01.08.13, 10:19
      Po to jest projektant i takie firmy jak tu wspomniane żeby pomogli , doradzili, a i miejsca gdzie bezpiecznie można coś zakupić wskazali.
    • mrsjo Re: aranżacja salonu 29.01.14, 11:33
      Chlopie uciejaj stad, tu sa same reklamy ..... wstaw kilka zdjec na "wnetrze mieszkan" bedzie o wiele prosciej
    • tomko00789 Re: aranżacja salonu 15.04.15, 09:17
      Możesz pochwalić się aranżacją, bo czytajac temat zastanawiam się jak sobie poradziłeś ? Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka