Dodaj do ulubionych

potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki

02.01.12, 19:06
Witam, posiadam kawalerkę 33m2 (około), potrzebuję pomocy przy wyodrębnieniu oddzielnego pokoju dla mojej 3 letniej córeczki, rozkład okien jest tak dziwny że nic mi nie przychodzi do głowy. POMOCY!
Obserwuj wątek
    • ncs.arch Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 02.01.12, 20:23
      Jestem architektem, proszę o kontakt na maila ncs.arch@o2.pl
    • karolinak10 Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 03.01.12, 13:16
      Witam, jeśli potrzebujesz porady bądź masz problem z aranżacją wnętrza, pisz.

Pozdrawiam
      • vaksurt Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 04.01.12, 08:50
        planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/122815/code/5379270765
        nie wiem czemu na rysunku wyszło 37,9m2 :)
        • base02 Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 05.01.12, 13:05
          Witam,
          Jestem architektką wnętrz, prześlij mi rzut ma maila, najlepiej w pdfie.

Pozdrawiam
          Marta
          base02@wp.pl
        • margot_tenenbaum Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 06.01.12, 19:04
          Rzeczywiście, ilość okien nie pozwala na spektakularne rewolucje.
          Które ze ścian w mieszkaniu są nośne? Z rysunku wynika, że żadna, ale może to kwestia rysunku ;)
          • vaksurt Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 07.01.12, 09:44
            To fakt rysunek nie jest wysokich lotów :D, ścian nośnych u mnie w mieszkaniu akurat nie ma,
            generalnie chciałbym zrobić z tego kuchnio-salono-sypialnie :) i pokoik dla córki.
            • ann-a69 projektantka pomoze 08.01.12, 09:52
              jestem doświadczoną projektantką , chętnie pomogę , proszę o kontakt na maila ; info@stylizacjewnetrz.pl www.stylizacjewnetrz.pl
            • margot_tenenbaum Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 09.01.12, 09:19
              Nie wiem na jak wielki remont jesteś gotowy, ale jeżeli "szalej dusza, piekła nie ma" to kuchnię z "salonem i sypialnią" mógłbyś mieć tu gdzie teraz pokój (co bliżej okna, Twoja decyzja). Gdyby kuchnia była ślepa (no nie do końca, byłaby po prostu daleko od okna) a część do spania tuż obok okna to mógłbyś na noc oddzielać sypialnię od reszty (parawan, system drzwi, ...) wówczas osoba, która nie śpi mogłaby swobodnie korzystać z kuchni, TV itd.

Pokój córki w miejscu pomniejszonej kuchni.
              Rysunek poglądowy, ściany do dopracowania ;)
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2997433,2,1,mieszkanie.html
              • vaksurt Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 09.01.12, 14:52
                Niestety jestem ograniczony finansowo:), kuchnia musi zostać na swoim miejscu, mieszkanie kupiłem po remoncie i część kuchenna "użytkowa" jest zabudowana płytkami. Myślałem raczej o poprzesuwaniu ścian działowych, ciągnięcie nowej instalacji wodno-kanalizacyjnej i gazowej odpada :(
                • margot_tenenbaum Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 11.01.12, 08:33
                  > część kuchenna "użytkowa" jest zabudowana płytkami

Oj, to twardy orzech do zgryzienia, jeśli nawet kuchni nie możesz nieco przesunąć. Nie mówię tym razem o wielkiej rewolucji, ale np. o przerzuceniu części szafek na inną ścianę. Rozumiem, że kuchnia to cała "prawa" ściana? (i z tym nic nie można zrobić ze względu na płytki).

Zrobiłam na szybko jeszcze jeden "projekt", wydzieliłam strefy. Pytanie czy przeżyjesz spanie daleko od okna. Ze względu na oświetlenie (do snu światło nie potrzebne) oraz "święty spokój śpiącego" to dobre miejsce na łóżko, ale ja na przykład muszę spać blisko otwartego okna, nawet w siarczysty mróz ;)

Oczywiście nad pokojem córki mogłaby być strefa rozrywki (TV itp.) a łóżko mniej więcej tam, gdzie je umieściłeś na planie. Niemniej łóżko w pobliżu kuchni to dyskomfort nie tylko dla śpiącego, ale i dla osoby, która chce bladym świtem wypić gorącą herbatę czy zjeść.

Gdyby kuchnia mogła powędrować trochę :) to w obrębie tego pomieszczenia też można by pokombinować :)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2999216,2,1,F3.html
                  • vaksurt Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 11.01.12, 13:39
                    ja myślałem raczej o czymś takim:
                    planmieszkania.pl/plan/rysuj/id/122815/code/5379270765
                    tylko nie wiem jak można by oddzieliś kuchnię, murkami, ściankami? Nie wiem.
                    • margot_tenenbaum Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 11.01.12, 14:37
                      A co zamierzasz robić w tym wagonie kolejowym na górze projektu? :)
                      Możesz pomyśleć o zrobieniu wejścia do pokoju córki od strony kuchniopokoju a tam urządzić garderobę.

A ten murek, ściankę to gdzie chcesz postawić?
                      I o jakiej wysokości?

Jeszcze taki pomysł mam (cały czas "walczę" o spokojny sen ;)). Mógłbyś postawić ściankę w kuchniopokoju (w który dokładnie miejscu to kwestia mebli jakie masz, ile zajmują i gdzie lepiej je postawić, w części kuchennej czy "rodziców"). Wtedy przy otwartych drzwiach miałbyś okno w sypialni ;) ale zawsze te drzwi można by było zamknąć, gdyby ktoś chciał pohałasować w kuchni podczas snu drugiej osoby.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2999471,2,1,F4.html
    • margot_tenenbaum Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 03.01.12, 21:42
      Wrzuć plan mieszkania.
      • jo-an-na-29 Re: potrzebuję pomocy przy aranżacji kawalerki 29.07.12, 19:28
        Dokładnie, bo bez tego to ciężko będzie pomóc, mimo najlepszych chęci :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka