Dodaj do ulubionych

pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą

18.07.12, 14:01
Jestem w trakcie urządzania sypialni i mam dylemat. Nie wiem, czy kupować łóżko ze skrzynią (o kilkaset złotych droższe), czy bez. Zawsze miałam składaną sofę do spania, więc pościel chowałam do środka. Teraz się zastanawiam, czy skrzynia przy łóżku jest potrzebna, przydaje się? I tak coś musi leżeć na tym łóżku - czyt. np. pościel przykryta narzutą / pledem. Jakie są Wasze doświadczenia? Chowacie pościel do pojemników, czy po prostu coś na nią narzucacie. Po co mam kupować skrzynię, skoro i tak nigdy pościel w niej nie wyląduje...?
Obserwuj wątek
    • tymon.kr Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 24.07.12, 15:16
      z własnego doświadczenia powiem Ci, że kupiliśmy z żoną łóżko ze skrzynią i pościel trafiła do niej może ze dwa razy, a tak to barłóg leży na łóżku przykryty narzutą ;) skrzynia co prawda robi teraz za składzik butów i torebek żony, ale swojego założonego celu nie spełnia.
    • tymon.kr Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 25.07.12, 15:39
      i co, chowasz codziennie pościel do tej skrzyni? jeśli tak to co zostaje na łóżku? taki "goły" materac?
      • michalinka72 Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 31.07.12, 19:31
        Trochę tak rzuciłam to pytanie i nie miałam czasu przeczytać odpowiedzi ;) Chyba kupię ze skrzynią, nawet jeśli nie będę chować do niej pościeli, to pomieści inne graty. A wiecie po ile mniej więcej są takie duże narzuty na łóżko 2x2,5?
    • jo-an-na-29 Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 02.08.12, 12:50
      Ja mam łóżko bez skrzyni i pościel leży na nim pod narzutą, natomiast planuję dokupic skrzynię z prostego powodu - mam kołdrę letnią i kołdrę na pozostałe pory roku. I rzecz jasna teraz nie mam co zrobic z grubą kołdrą i muszę przechowywać ją w szafkach.
      • rog-et Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 02.08.12, 23:49
        Jeżeli to jest prawdziwa sypialnia to pościel przykrywałabym narzutą- szkoda męczyć kręgosłup. Jeśli natomiast pokój pełni także rolę dziennego- niestety pościel trzeba chować. Jeśli zaś chodzi o przechowywanie kołder zimowych i letnich to u mnie sprawdza się doskonale rodzinny patent (ale tylko dla właścicieli domów ze strychem)- na haku wiesza się wór uszyty z grubej, gęsto tkanej bawełny lub lnu, nasączony nasyconym roztworem soli, wysuszony (jest jak wykrochmalony- taki jest sztywny), szczelnie zawiązany. Pościel się nie kurzy i jest zabezpieczona przed molami. Zmiana sezonu- wrzucamy worki do pralki, suszymy, nasączamy solą i znów suszymy. Równie skuteczne są worki próżniowe. Pościel przechowywana dłużej w skrzyni nabiera specyficznego chemicznego zapaszku plus nieco stęchlizny. Pamiętajcie też o częstym wietrzeniu pościeli.
        • michalinka72 Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 10.08.12, 09:42
          Dobra, przekonaliście mnie. Łóżko będzie ze skrzynią na zimowe kołdry i inne duperele, a pościel i tak będę przykrywać tylko narzutą, bo "po co męczyć kręgosłup" ;) @tymon.kr, mega tanią tę narzutę kupiłeś, ja jak ostatnio się rozglądałam za czymś to widziałam same strasznie drogie. W home&you to ceny zaczynały się chyba od 180zł :/
    • milamilka :) 19.08.12, 16:36
      A w zyciu, kto chowa pościel i ścieli łóżko mjak ma sypialnię oddzielną???? NIKT :) Czesto nawet łóżko niepościelone. Kobietooo... Skrzynię to możesz sobie kupić w charakterze ozdoby a łóżko z pojemnikiem na pościel to zbędny wydatek. No - chyba że masz w domu rozkładaną kanapę/naroznik dla gości (bez pojemnika na pościel) i potrzebujesz miejsca na chowanie dodatkowej pościeli.
    • michalinka72 Re: pościel w sypialni - w skrzyni czy pod nrzutą 22.08.12, 13:23
      Nie będę "wymemłanej" pościeli trzymać na wierzchu, tylko pod narzutą, wystarczy wygładzić i już wszystko wygląda porządnie i schludnie. A skrzynie do łóżka i tak w końcu zamówiłam, będzie służyć jako schowek na pościel zimową / letnią lub inne pierdoły ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka