Dodaj do ulubionych

Kolejny hipermarket

IP: 195.117.14.* 31.12.02, 12:48
TRZECI HIPERMARKET W PIOTRKOWIE
31.12.2002

W Piotrkowie powstanie trzeci hipermarket - powiedział prezydent miasta
Waldemar Matusewicz - gość dzisiejszego programu - O tym się mówi. Jedną z
ostatnich ważnych uchwał poprzedniej Rady Miejskiej była zmiana w planie
zagospodarowania przestrzennego terenów dawnego GKS-u Piotrcovia przy aleji
Sikorskiego, które z terenów sportowych przekształcone zostały w tereny
handlowe. (MIOST)

Czy ktoś z Was wie więcej na ten temat? Jakiej sieci będzie to market?
Obserwuj wątek
    • schab Re: Kolejny hipermarket 31.12.02, 12:49
      miejmy nadzieje że nie francuski!
      • Gość: noname Re: Kolejny hipermarket IP: green.d* / 10.9.60.* 31.12.02, 12:54
        ja słyszałem z rok temu, o tym że część m.in. teren basenu został sprzedany
        francuzom, bodaj Carefurowi. Może teraz daje się podstawy prawne, aby powstał
        market.
        • michal_el Re: Kolejny hipermarket 01.01.03, 12:18
          Eh..po co ten kolejny hipermarket? Jakie macie zdanie na ten temat, bo jeszcze
          nie widzę komentarzy sprzecznych, czy uważacie, że 3 hipermarket jest w Waszym
          mieście potrzebny?
          A jak się zmieniła sytucja w Hypernovej po otwarciu Kauflanda? Czy teraz w
          Hypernovej jest mniej ludzi?
          • Gość: colo Re: Kolejny hipermarket IP: 195.117.14.* 02.01.03, 08:29
            Wydaje mi się, że paradoksalnie w Hypernovej jest teraz więcej klientów niż
            przed otwarciem Kauflanda. Może wiąże się to z okresem świątecznym? Chociaż
            przed Sylwestrem też było pełno ludzi, co widać w sposób oczywisty na parkingu
            dwupoziomowym przed hipermarketem.
            • Gość: noname Re: Kolejny hipermarket IP: green.d* / 10.9.60.* 02.01.03, 09:57
              w Hypernowej była promocja do 31.12 polegająca na 20% !!! rabacie. Trzeba było
              dokonać 5 razy zakupów (w różnych dniach) każdorazowo za kwotę min 20 zł i
              otrzymywało się bon na 20 zł. W końcówce roku było sporo osób dokonujących
              zakupów za 20 zł, a przy okacji zwiedzających sklep. Wydaje mi się stąd takie
              tłumy. Bony są ważne do 14 stycznia.
              • michal_el Re: Kolejny hipermarket 02.01.03, 18:52
                Ok, a teraz już po tym czasie świątecznym jak zaczyna wyglądać sytuacja?
                Czy ludzie w Piotrkowie wolą Hypernovą czy Kauflanda?
                A Wy forumowicze gdzie wolicie chodzić?
                • Gość: noname Re: Kolejny hipermarket IP: *.piotrkow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.03, 23:47
                  co do aktualnej sytuacji to nie wiem - wyjadamy świąteczne zapasy :-)), co do
                  wolenia no cóż do Kauflandu mogę w zasadzie pieszo, chociaż jest atrakcja -
                  parking na dachu i ruchome schody (pochylnia), do hypernovej dużo dalej -
                  trzeba samochodem. Co wolę - jeszcze nie wiem :-((
                  • schab Re: Kolejny hipermarket 03.01.03, 08:04
                    Nienawidzę takich sklepów!!!
                    Po co to dziadostwo!!!
                    człowiek w takim sklepie czuje się wyalienowany. jak patrzę na kasjerki to mi
                    się serce kraje.

Nie ma jak mały sklepik osiedlowy gdzie znasz panią lub pana chwilkę pogadasz,
                    pożartujesz itd.

A tak swoją drogą to jestem ciekawy dlaczego w tak biednym i zacofanym mieście
                    będą 3 hipermarkety kilka supermarketów i niezliczona ilość mniejszych lub
                    większych sklepików i wszędzie ruch utarg zysk. skąd to wszystko?
      • Gość: colo Re: Kolejny hipermarket IP: 195.117.14.* 03.01.03, 11:35
        Wiesz co Schab? Wiesz czyją matką jest nadzieja?
        NIESTETY TO BĘDZIE FRANCUSKI MARKET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: colo Re: Kolejny hipermarket IP: 195.117.14.* 03.01.03, 08:25
      Kolejny hipermarket i jeszcze jedna stacja benzynowa powstaną w Piotrkowie.

Marketów zatrzęsienie

Dwa pawilony o powierzchniach użytkowych sięgających blisko dwóch tysięcy
      metrów kwadratowych każdy staną na terenie kompleksu sportowego "Piotrcovia-
      Ptak" (na miejscu dwóch dużych basenów kąpielowych oraz części boiska
      treningowego).
      Jeden z nich będzie oferował artykuły spożywcze, drugi wyposażenie domu i
      ogrodu. Połączy je pasaż.
      Tuż przy obiektach zaplanowano 271 miejsc parkingowych w tym kilka dla osób
      niepełnosprawnych. Jednocześnie powstanie droga, która połączy Aleje
      Sikorskiego z ulicą Dmowskiego.
      Inwestorem całości jest poznańska spółka, która w lipcu 2001 roku uzyskała od
      władz naszego miasta pozwolenie (ważne dwa lata) na budowę. Jednak, jak widać,
      do dnia dzisiejszego na terenie kompleksu sportowego nie rozpoczęto jeszcze
      żadnych prac.
      Tereny sportowe przy ulicy Dmowskiego, należące do Skarbu Państwa, niemalże od
      zawsze były w rękach wieczystych użytkowników. Przez wiele lat pieczę nad nimi
      sprawowała Fabryka Maszyn Górniczych "Pioma". W "złotych" czasach powstały tam
      baseny kąpielowe, boiska sportowe oraz hala. Piotrkowianie odwiedzali je
      chętnie i licznie. Ale zmiany w gospodarce rynkowej pokazały, że obiekty nie są
      w stanie na siebie zarobić, zwłaszcza, że sama "Pioma" miała kłopoty finansowe.
      Fabryka wystąpiła do władz Piotrkowa z propozycją sprzedaży miastu kompleksu
      sportowego. Te jednak nie wykazały żadnego zainteresowania. Wtedy pojawił się
      Antoni Ptak, który kupił wspomniane tereny za parę miliardów starych polskich
      złotych. Ich spłatę rozłożono mu na raty i w dodatku na bardzo dogodnych
      warunkach ("Pioma" przez długi czas płaciła nowemu użytkownikowi czynsz za
      korzystanie z obiektów).
      Jak poinformował Janusz Korczak-Ziołkowski, kierownik Referatu Architektury i
      Budownictwa w Wydziale Infrastruktury Miasta, w 1998 roku do Urzędu Miasta
      wpłynął wniosek z prośbą o zmianę fragmentu (związanego z Piotrcovią-Ptak)
      planu zagospodarowania przestrzennego naszego miasta. Jego autor i ówczesny
      użytkownik tłumaczył, że utrzymanie kompleksu wymaga wielu nakładów
      finansowych. A pieniądze można pozyskać tylko poprzez działalność handlową.
      Obiecał, że jeżeli jego prośba zostanie spełniona, na wspomnianym terenie, tuż
      obok pawilonów, wybuduje boisko piłkarskie.
      W lutym 1999 roku, decyzją Rady Miejskiej, zmieniono plan zagospodarowania
      przestrzennego.
      W Piotrkowie powstanie też nowa stacja benzynowa. Zostanie zlokalizowana przy
      ulicy Łódzkiej, tuż za tą, która już istnieje. - Stacja wyrośnie na gruntach
      przeznaczonych pod działalność gospodarczą - mówi Janusz Korczak-Ziołkowski.
      Inwestorem jest prywatna osoba, mieszkaniec Piotrkowa.

To artykuł z Tygodnia Trybunalskiego.
      Coś mi się wydaje, że te markety to ni mniej ni więcej tylko Inter Marche. I
      nie będzie to żaden hipermarket, tylko mały supermarket. Kolejne dwa małe
      dziadoskie blaszaki. Mam ich serdecznie dosyć. Takie małe gówienka potwierdzają
      tylko prowincjonalny niestety charakter naszego miasta. Najgorsze w tym
      wszsytkim jest to, że powstaną one na terenie kompleksu sportowego. Aż chce się
      napuścić prokuratora na tego "uczciwego" katolickiego Rżanka, który nie wykazał
      żadnego zainteresowania przejęciem terenu od Piomy przez miasto. Rzygać się
      chce...
      • schab Re: Kolejny hipermarket 03.01.03, 11:29
        Amen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka