Gość: mensch IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.02, 15:28 Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: LooK Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: 195.223.151.* 06.04.02, 13:19 Podniemiec się odezwał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 112411 Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: 203.53.242.* 06.04.02, 13:36 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dyzma_5 Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 06.04.02, 19:20 Powiedzieł co wiedział. Nigdy nie byłem za Bugiem a urodziłem się we Wrocławiu, moje dzieci również. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzma_5 Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 09.04.02, 14:48 dyzma_5 napisał(a): > Powiedzieł co wiedział. > Nigdy nie byłem za Bugiem a urodziłem się we Wrocławiu, moje dzieci również. Przepraszam , zapomiwłem dodać że moi przodkowie leżą też w Wrocławskiej ziwmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: GONPRX* / 195.126.69.* 30.04.02, 13:19 urodzilem sie we wroclawiu. moj ojciec rowniez. spedzilem tu dziecinstwo i ozenilem sie. To co moze k***a jestem z kosmosu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wikul Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.acn.waw.pl 26.04.02, 23:03 Gość portalu: mensch napisał(a): > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga A skąd ciebie zakompleksiona sieroto po Hitlerze wyrzucili.Chyba ze szkoły podstawowej za brak postępów w nauce historii.Że też polska ziemia nosi takie ścierwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocka Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.02, 10:31 Gość portalu: mensch napisał(a): > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga Popukaj sie po tym swoim głupim , zapyziałym łbie, ty opolski niemcu. Jak ci cos nie pasi to spadaj do swojego Reichu, bo chyba tak określacie Faterland!!!Ale niestety chyba tam nie pojedziesz już, bo teraz w kraju twoich przodków takich przygłupów jak ty nie potrzebują, mają swoich z enerdowa! żegnam cie ozięble! Odpowiedz Link Zgłoś
ammaz Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 31.07.02, 03:30 Popukaj sie po tym swoim głupim , zapyziałym łbie, ty opolski niemcu. Jak ci co > s > nie pasi to spadaj do swojego Reichu, bo chyba tak określacie Faterland!!! Ale > niestety chyba tam nie pojedziesz już, bo teraz w kraju twoich przodków takich > przygłupów jak ty nie potrzebują, mają swoich z enerdowa! żegnam cie ozięble! > Hmmmmmmm nie pisze sie czasem Vaterland??????? :) ammaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Jekyl Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.dtvk.tpnet.pl 31.05.02, 11:59 Już zaostrzyłem na ciebie pal!!! A tak na boku: ilu mieszkańców Opola było przed 45-ym Polakami? Coś gościu ci się we łbie pochrzaniło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gattina Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 00:32 lepiej nie komentować bo to bezsensu...!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
evaww Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 06.07.02, 13:49 Niezaleznie od tego, ile jadu jeszcze posiadasz, mnóstwo ludzi czuje się Wrocławianami i nic na to nie poradzisz. Pogniewaj się na rzeczywistość. Albo ją przyjmij do swej świadomości. Albo pozostań zgredem. Odpowiedz Link Zgłoś
johann3 Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 12.07.02, 16:34 Gość portalu: mensch napisał(a): > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga przepraszam bardzo przyjechalem tu w 1985 z Górnego Śląska, konkretnie z Bytomia, powiedz teraz, że tam też są wyrzutki np. ze Lwowa, na zdrowie, jak mialem 3,5 roku to reagowałem podobnie jak Mamusia nie dała mi cycuszka, cze Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 13.07.02, 20:26 Gość portalu: mensch napisał(a): > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga Bzdury gadasz. Jestem Slazakiem od pokoleń, jednak i część mojej rodziny, czujacej się bardziej Niemcami, pół wieku temu wypedzono z rodzinnych stron. Tak samo postapiono z mieszkańcami dawnych Kresów. Nikomu nie życzę przymusoweej poniewierki i opuszczenia na zawsze rodzinnych stron. Wrocław/ Breslau jest dzis taki jaki jest i trzeba to zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
rzulw Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 31.07.02, 09:57 trolu kosmaty - pchaj sznurek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NXA Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 00:04 Jakbyś nie wiedział to jest 2002 rok. Tych zza Buga niestety niewielu już zostało. Cała reszta to WROCŁAWIANIE. Moja Mama jest z Mazowsza, a Tato z Wielkopolski. Za to, że ja jestem wrocławianinem podziękuj takiemu małemu typkowi co czesał się na lewą stronę. Sieg heil Adolfie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yanush Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.nsw.bigpond.net.au 20.08.02, 10:13 Gość portalu: mensch napisał(a): > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga ktos mi powiedzial,ze internet w polsce jest dosys droga zabawka iuzywaja goludzie zamozni iintelektualisci czytajac wasze wypowiedzi jest mi bardzo smutno daje to mi poniekat odpowiedz dlaczego w kraju jest tak jak jest.prawda jest taka zeduzy procent ludnosci we wroclawiu pochodzi zzachodniej ukrainy byla to lodnosc przesiedlona iczy to jest naprawde powod dla jednych by sie nasmiewac adla drogich by sie wstydzic? Odpowiedz Link Zgłoś
ex_runner Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 24.08.02, 23:29 Gość portalu: yanush napisał(a): > Gość portalu: mensch napisał(a): .prawda jest taka > zeduzy procent ludnosci we wroclawiu pochodzi zzachodniej ukrainy byla to lodn > osc przesiedlona Witam 1. Żadne z moich rodziców nie zostało przymusowo przesiedlone a mieszkają tu od "po wojny", 2. Żadne z nich nie pochodzi z zachodniej Ukrainy (ale bycie stamtąd to chyba nie ujma?), 3. Wśród moich znajomych nie widać i nie słychać masowo o kresowych korzeniach dość często, choć muszę przyznać że rodzina mojej żony została wypędzona przez Ukraińców (w sposób bardzo brutalny) z ich majątku spod Lwowa. 4. Jeżeli więc pisać że duży procent ludności Wrocławia jest z kresów to trzeba podać ile 20, 50, 70%? 5. Poza tym wielokrotnie podkreśla się w publikacjach że przeważającą (a więc ponad 50%)liczbę osób napływowych w latach 50-tych stanowili ludzie z Polski centralnej (warsiawka i lodzianie), wielkopolski oraz malopolski i górnego śląska (wystarczy zajrzeć do publikacji np. TMW), Więc jeżeli kogoś drażni że Wrocławianie to tak naprawdę przekrój polskiego społeczeństwa to niestety ma widocznie jakieś kompleksy albo "jasny pogląd na sprawę nie zaciemniony znajomością faktów". Pozdrawiam EX Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bożenka Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.08.02, 19:13 tak naprawde to jesteśmy ZEWSZĄD, my.....a raczej nasi rodzice, dziadkowie, dzięki temu Wrocłąw to miasto otwarte, kosmopolityczne i tolerancyjne, I nie zapominajcie , że po wojnie przyjechała tu większość inteligencji z Lwowa ( choćby słynni matematycy) i kresów, Te opinię o nas i naszym mieście potwierdzają wszyscy znani mi obcokrajowcy, dodaja przy tym, że Kraków jest prowincjonalny i ksenofobiczny, Poznań także, a Warszawa...........tam najmniej jest rdzennych warszawiaków, reszta to przeflancowani z prowincji, co widać, ałychać i................ pozdrawiam wszystkie miasta, Wrocławianka Bożenka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.localdomain / 10.0.1.* 01.10.02, 11:15 Gość portalu: yanush napisał(a): > Gość portalu: mensch napisał(a): > > > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga > ktos mi powiedzial,ze internet w polsce jest dosys droga zabawka iuzywaja golud > zie zamozni iintelektualisci czytajac wasze wypowiedzi jest mi bardzo smutno da > je to mi poniekat odpowiedz dlaczego w kraju jest tak jak jest.prawda jest taka > zeduzy procent ludnosci we wroclawiu pochodzi zzachodniej ukrainy byla to lodn > osc przesiedlona iczy to jest naprawde powod dla jednych by sie nasmiewac adla > drogich by sie wstydzic? Nie mieszaj się jeśli dyskusją Cię nie dotyczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTAL Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.02, 00:35 Gość portalu: yanush napisał(a): > Gość portalu: mensch napisał(a): > > > Jacy wrocławianie, przecież wy jesteście zbieraniną, wyrzutkami zza Buga > ktos mi powiedzial,ze internet w polsce jest dosys droga zabawka iuzywaja golud > zie zamozni iintelektualisci czytajac wasze wypowiedzi jest mi bardzo smutno da > je to mi poniekat odpowiedz dlaczego w kraju jest tak jak jest.prawda jest taka > zeduzy procent ludnosci we wroclawiu pochodzi zzachodniej ukrainy byla to lodn > osc przesiedlona iczy to jest naprawde powod dla jednych by sie nasmiewac adla > drogich by sie wstydzic? Przepraszam, w jakim języku ty to napisałeś? Pominąwszy, że nie używasz polskich znaków, co rozumiem, bo nie zawsze są poprawnie odczytywane, piszesz tak, że trudno tu cokolwiek zrozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Georg Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.dtvk.tpnet.pl 02.09.02, 13:54 Jesteśmy Niemcami, tak jak nasze miasto. "Wir, Breslauer" znaczy więcej niż "my Wrocławianie". Pomimo wszelkich insynuacji i całej propagandy w stylu "piastowskiego Wrocławia", historii zmienić się nie da i to miasto zachowa swoją ciągłość niezależnie od opinii społeczeństwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: YOYO Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.09.02, 00:08 Gość portalu: Georg napisał(a): > Jesteśmy Niemcami, tak jak nasze miasto. "Wir, Breslauer" znaczy więcej niż "my > > Wrocławianie". Pomimo wszelkich insynuacji i całej propagandy w > stylu "piastowskiego Wrocławia", historii zmienić się nie da i to miasto > zachowa swoją ciągłość niezależnie od opinii społeczeństwa polskiego. Racja Georg! Jesteśmy Wrocławianami niezależnie czy to miasto jest polskie niemieckie czy czeskie. Tradycje jego powinny być kontynuowane i kultywowane niezależnie od narodowości bieżących gospodarzy. Dlatego też będąc Polakiem znam historię swojego miasta nie od 1945 roku ale od jego początków. Wiem jak nazywały się po niemiecku ulice przy których mieszkam, wiem gdzie były cmentarze które óźniej rozparcelowano robiąc na nich ogródki działkowe(!!!!!!) i parki. I nie jestem niechętny Niemcom którzy przyjeżdżą odwiedzić SWOJE miasto. Nasze wspólne miasto. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrocławianin MY WROCŁAWIANIE IP: *.nwn.pl / 192.168.9.* 25.10.02, 23:11 Gość portalu: Georg napisał(a): > Jesteśmy Niemcami, tak jak nasze miasto. "Wir, Breslauer" znaczy więcej niż "my > > Wrocławianie". Pomimo wszelkich insynuacji i całej propagandy w > stylu "piastowskiego Wrocławia", historii zmienić się nie da i to miasto > zachowa swoją ciągłość niezależnie od opinii społeczeństwa polskiego. > Widzisz Georg z Twoim " Wir Breslauer" i moim My Wrocławianie jest tak,że wychodzimy na remis we Wrocławiu był Zamek Piastów, ale go nie ma jest Uniwersytet, był pałac Hohenzolernów, ale go nie ma Jeden z książąt wrocławskich Henryk IV Probus ( Piast- jak najbardziej) sprowadzał Niemców wręcz całymi wsiami, ale tytułował się Królem Polski i nie wiele brakowało, a by nim został na serio, a jego syn Henryk VI, zapisał miasto w I testamencie Władysławowi Łokietkowi, Widzisz Georg Wrocław jak żadne miasto w tej części Europy, miało zwyczaj zmieniać przynależność państwową co ok. 200 lat, prawie z kalendarzem w ręku, czasami z musu, czasami, z partykularnego wyboru. Tak jak powiedziałem nie ma zamku Piastów, ani pałacu Hohenzolernów,ale w Piwnicy Świdnickiej, tak jak przez całe dzieje naszego miasta, nadal się leje się piwo, na które sedecznie Cię zapraszam.Skoro w Gdańsku, potrafili siąść do zdjęcia to my we Wrocławiu możemy pójść na piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ney Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.tlsa.pl 19.09.02, 10:04 A ty chyba jakiś dupek z opolszczyzny albo niemiaszek ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.recluce.one.pl / 192.168.0.* 20.09.02, 22:19 Moi rodzice urodzili sie we Wrocławiu, mój mąż urodził się we Wrocławiu, nasza córka urodziła się we Wrocławia, teściowa i jej rodzice oraz moi dziadkowie mieli do wyboru albo zostać we Lwowie i przyjąć obywatelstwo ZSRR albo zostawić wszystko i z jedna walizką wagonami bydlęcymi jechać nie wiadomo dokąd. To samo dotyczy sie Niemców. Wyjątkiem jest moja babcia, która mieszkała przed wojną w Złotoryji. Prababcia Polka wyjechała na roboty do Niemiec poznała męża Niemca (teraz to normalka małżeństwa mieszane). Moi wujkowie mieszkali we Wrocławiu przed i w czasie wojny i chwilę po wojnie (na Trzebnickiej), jednocześnie czując korzenie polskie, ale nie mogąc zaakceptować komuny wyjechali do Niemiec. Została moja babcia, nauczyła się polskiego, którego niestety dobrze nie umiała, bo kończyła szkoły niemieckie. Więc nie pisz takich głupot, bo ja na przykład czuje się w pełni Wrocławianką. Takich jak ja jest wielu. A nawet ten kto przyjechał do Wrocławia dwa dni temu w celu tu zamieszkania też jest Wrocławianinem, a może zaznaczyć że z pochodzenia jest np. Poznaniakiem (których nawiasem mówiąc bardzo lubię). I widzisz... tu mieszkają ludzie z różnych stron Polski i nie tylko. Tak jak osoby mieszkające np w Nowym Jorku, mówią, że sa nowojorczykami i nikt się nie burzy bezsensownie jak TYYY i obraża uczucia innych. Odpowiedz Link Zgłoś
grzeg_ Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury 28.09.02, 03:23 Nie dajcie się Wrocławianie. Post tego gościa to typowa wypowiedź z forum Katowice (mój region). U nas rozwinęło by ona wzajemne opluwanie się przez różnego rodzaju szowinistów, wy w większości zachowaliście się z klasą. Szkoda, że u nas tak się nie dzieje. W ogóle jestem pod wrażeniem wrocławskiego forum. Pozdrowienia dla Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTAL Re: MY, WROCŁAWIANIE co to za bzdury IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.10.02, 00:37 mensch... KMIOTKU!.... Odpowiedz Link Zgłoś