Dodaj do ulubionych

Dlaczego okna drewniane są lepsze od plastikowych?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.03, 13:27
No właśnie - panuje taka opinia. Czy tak jest w rzeczywistości? Mam zamiar
wymienić okna i nie wiem które wybrać. Wiadomo, że drewniane są ok. 30-40%
droższe od plastików. Czy ich jakość jest też o tyle większa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki a sa??? IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 29.10.03, 14:51
      Zalezy co ma dla ciebie decydujace znaczenie. Dla mnie np znaczenie ma
      konserwacja drewnianych okien. Nie chce zawracac sobie tym glowy, wiec nie chce
      drewnianych okien.
      Jakosc okien plastikowych jest wzglednie stala i trwala. Z drewnianymi moze byc
      roznie i jak zaczna sie krzywic albo rozklejac, to jest duzy klopot.
      Wzornictwo drewnianych tez trzeba lubic.

Wiem, ze i plastiki maja swoje wady. Dlatego polecam rozwiazanie trzecie, moim
      zdaniem najlepsze: okna aluminiowe.
      • jaki71 Re: a sa??? 29.10.03, 15:53
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Zalezy co ma dla ciebie decydujace znaczenie. Dla mnie np znaczenie ma
        > konserwacja drewnianych okien. Nie chce zawracac sobie tym glowy, wiec nie
        chce
        > drewnianych okien.

Z ta konserwacja to fakt raz na pare lat trzeba je pomalowac i to nie byle
        jakim lakierem.

> Jakosc okien plastikowych jest wzglednie stala i trwala. Z drewnianymi moze
        byc
        > roznie i jak zaczna sie krzywic albo rozklejac, to jest duzy klopot.

Jesli ma sie znjaomych, ktorzy maja wybrane przez ciebie okna pare ladnyc lat i
        nie maja klopotow to jest duza szansa ze przy dobrym montarzu ty ich tez miec
        nie bedziesz miec. Ale w kraju nad Wisla jest kilka rzeczy ktore na calym
        swiecie dzialaja a tu nie. Dla przykladu podam rozsychajace sie okna,
        niedomykajace i paczace sie drzwi, ciagle psujaca sie klimatyzacja centralna w
        budynkach... Mozna jeszcze dlugo wymieniac. Dlatego wedlug mnie okna PCV sa
        kompromisem miedzy jakoscia i komfortem a cena.

> Wzornictwo drewnianych tez trzeba lubic.
        >
        > Wiem, ze i plastiki maja swoje wady. Dlatego polecam rozwiazanie trzecie, moim
        > zdaniem najlepsze: okna aluminiowe.

Mialem przyjemnosc mieszkac w zimie w mieszkaniach z aluminiowymi oknami
        (starsze typy nie te najnowsze) i odradzam. Wilgoc na ramach ich okolocach.

JAki
        • Gość: Doki Re: a sa??? IP: *.50-136-217.adsl.skynet.be 29.10.03, 20:24
          > Mialem przyjemnosc mieszkac w zimie w mieszkaniach z aluminiowymi oknami
          > (starsze typy nie te najnowsze) i odradzam. Wilgoc na ramach ich okolocach.

Masz racje, dawniej tak bylo, po prostu woda plynela po oknach. Dzis to nie jest
          problem. Chcesz sie przekonac? Wpadnij do mnie: okna suchutkie.

users.skynet.be/wojtek/dom/
        • Gość: m. Re: a sa??? IP: 62.233.139.* 30.10.03, 13:24
          z tą konserwacją to przesadzasz, miałem jeszcze z poczatkow lat 70 i raz jeden
          je "konserwowałem" po około 20 latach uzywania. Do tego cvzasu plastiki
          straszylyby na wysypisku,
          z tym kliematem w Poslce to tez przesadzasz, klimat jak w kazdym innym kraju na
          tej szerokości, kiedys robili buble to sie rozsychalo, teraz jak zrobia to tez
          sie rozeschnie proste, to nie jest wina drewna tylko wina producenta ze bierze
          kiepski material,
          o tyle jest jednak lepie w przypadku drewnianych okien, że plastiki zeby zrobic
          to trzeba miec kawalek stodoly i lecimy z oknami, po roku wywalasz je na
          śmietnik, o ile wczesniej same nie wylecą, natomiast zrobienie okan drewnianego
          wymaga przynajmniej kwalifikacji
          co do kształtu to zupełnie nie rozumiem, dopuki nie postukasz w okno to nie
          odroznisz czy to platik czy drewno, (no drewniane są szczeplejsze od plastików)
          a aluminiowe mogą byc tylko cena jest powalająca no i kwestia mostków
          • Gość: wqrwiony bzdury IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 01.11.03, 18:28
            podany przez ciebie przykład ma niby ilustrować rzekoma wyższość drewwnianych
            okien nad plastikowymi, są ludzie którzy mają odwrotne doświadczenia więc nie
            próbuj z jednostkowej obserwacji tworzyć reguły.
            zarówno drewniane jak i plastikowe okna mogą być nic nie warte. wszystko zależy
            od jakości użytych komponentów.
            • Gość: m. Re: bzdury IP: 62.233.139.* 03.11.03, 11:39
              info.onet.pl/822613,69,item.html
    • Gość: iwanka Re: Dlaczego okna drewniane są lepsze od plastiko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.03, 01:13
      okna drewniane mają lepszą izolacyjność ciepln
      złodziej w oknach plastikowych przecina 3 punkty wewnątrz(bo plastiki są w
      środku puste,sam profil)i okno jest otwarte a w drewnianych nie poradzi sobie
      tak łatwo.
      • jaki71 Re: Dlaczego okna drewniane są lepsze od plastiko 03.11.03, 09:29
        Gość portalu: iwanka napisał(a):

> okna drewniane mają lepszą izolacyjność ciepln

Jaki procent okna stanowi rama??? Jezeli okna sa szczelne to wieksza role
        odgrywa szklenie anie rama.

> złodziej w oknach plastikowych przecina 3 punkty wewnątrz(bo plastiki są w
        > środku puste,sam profil)i okno jest otwarte a w drewnianych nie poradzi sobie
        > tak łatwo.

Okna plastikowe maja wewnatrz profile stalowe wiec nie sa puste.

Nie twierdze ze ze ktores sa lepsze od innych. Ale za cene dobrych okien
        plastikowych nie ma szansy kupienia dobrych drewnianych. Co czasami ma duze
        znaczenie, np. przy wymianie w starym domu.

JAki
    • ivo Re: Dlaczego okna drewniane są lepsze od plastiko 05.11.03, 09:52
      a moze by mi ktos mogl powiedziec co za usterki mnie czekaja z oknami
      plastykowymi, wbudowalismy wlasnie 20 sztuk w domu, stare drewniane byly bardzo
      nieszczelne i bylo bardzo zimno w tym domu.
      • Gość: jerzy Re: Dlaczego okna drewniane są lepsze od plastiko IP: 195.187.99.* 06.11.03, 08:57
        zajrzyj na www.murator.com.pl - tam jest Forum dyskusyjne. W wątkach porady
        znajdziesz wątek - szukam dobrych okien - tam jest ciekawa dyskusja o oknach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka