Dodaj do ulubionych

Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność montażu?

12.12.08, 00:50

Witam,
Nigdy wcześniej nie montowałem zlewu i baterii.
Zlew wykonany z silgranitu a bateria montowana w zlewie (nie do ściany). Jest
to zlew do szafki 45cm.

Jak jest kolejność montażu?
1. wpierw osadzić na stałe zlew w blacie następnie montować baterię i syfon
2. przed osadzaniem zlewu w blacie zamontować już baterię i część syfonu

Za jakis opis montażu będę niezwykle wdzięczny

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: hascofungin Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 17:26
      nikt nie pomoże?
    • cromwell1 Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont 12.12.08, 17:40
      jak wlazisz na babe tez potrzebujesz instrukcji?
      biedny zlew
      lezy w kacie i czeka na porady bo leniowi nie chce sie podwinac rekawy

pzdr.
      • Gość: hascofungin Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 22:50
        do cromwell1: współczuje Twojej "babie".

Ja mam raczej do czynienia z kobietą i nie przyszło mi jeszcze do głowy żeby na
        nią "włazić", ale gratuluje wyobraźni.

Co do tematu to widzę, że jesteś niezły ekspert - bardzo pomogłeś. No cóż zlewu
        nie założę tak instynktownie jak Ty na Twoją "babę włazisz".
        • Gość: cromwell Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: 94.246.142.* 13.12.08, 13:23
          nic nie rob!
          jeszcze cos zepsujesz
          albo zalejesz sasiada
          mieszkanie tez nie ubezpieczone
          czekaj na instrukcje

skad sie biora takie dupochlopy

pzdr.
          • Gość: Cypisek Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 14:04
            Tak Cromwell, świat potrzebuje więcej takich pustaków jak ty.
            Władza cepom!!!!!
      • johana75 Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont 13.12.08, 10:10
        Ej!!! Baby to są w nosie!!! No chyba że to rolnik pisał to moge
        zrozumieć, że chłop na roli ma babe w domu ;)))
    • Gość: Domorosły Majster Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: *.atnet.vx.pl 14.12.08, 02:46
      Witam!
      Nie podał Pan jaki to typ zlewozmywaka - wpuszczany w blat czy podblatowy? Czy
      bateria ma wyjmowaną czy nie wylewkę?
      Opiszę jak ja zrobiłem w przypadku mojej kuchni, może się to komuś przyda;)
      Miałem zlew wpuszczany w blat. Blat miałem umiejscowiony w ostatecznym położeniu
      zanim zacząłem montować zlew. Okazało się, że będę musiał blat zdjąć w celu
      wycięcia otworu ponieważ zlew zajmował szafkę bezpośrednio pod blatem oraz
      jakieś 30 cm szafki sąsiedniej. Czyli nie było możliwości wyciąć otworu w
      osadzonym już blacie bez uszkodzenia ścianek szafek. Żeby nie zdejmować blatu
      całkiem to zsunąłem go pod kątem, a ponieważ zlew miałem osadzić blisko jednego
      z końców blatu to wystarczyło, żeby swobodnie wyciąć otwór. Zaraz po wycięciu
      otworu i zabezpieczeniu brzegu cięcia silikonem osadziłem zlew. Następnie
      skręciłem elementy baterii i umieściłem ją we właściwym otworze w zlewie.
      Umieściłem blat na swoim miejscu, przyłączyłem wężyki do zaworów w ścianie.
      Kolejnym krokiem było podłączenie syfonu. W związku z tym, że miałem możliwość
      przemieszczenia blatu ułatwiło mi to w znacznej mierze sprawę z montażem baterii
      - nie musiałem nurkować pod zlew i gimnastykować się w wąskiej szafce 60ce. W
      Pana przypadku uprawianie jogi w szafce 45 cm nie jest chyba dobrym pomysłem,
      więc radzę baterię zamontować w pierwszej kolejności i dopiero potem osadzić
      zlew. I jeszcze dwie wskazówki - przed montażem należy sprawdzić czy długość
      wężyków jest wystarczająca dla podłączenia z zaworami, miałem tak w przypadku
      łazienki, że dostarczone przez producenta były za krótkie. Druga sprawa - jeśli
      bateria ma wyciąganą wylewkę to trzeba wąż od wylewki umieścić przed
      przykręceniem baterii bo po przykręceniu może być problem z jego wsunięciem.
      Dodatkowo z tą wyciąganą wylewką problem jest taki, że wąż chodzi z niewielkim
      oporem w przypadku otworów pod baterię o śr.35mm - ja musiałem nieco poszerzyć
      ten otwór w miejscu gdzie wchodził wąż od wylewki.
      Pozdrawiam
    • Gość: zdh Re: Jak zamontować zlew i baterię? Kolejność mont IP: *.chello.pl 14.12.08, 09:29
      Zeby bylo ci latwiej do baterii przykrecasz wezyki a nastepnie
      baterie do zlewu i caly zlew wrzucasz w wyciety otwor w blacie i
      skrecasz ,potem przykrecasz wezyki do zaworkow, montujesz syfon i po
      sprawie.
      • Gość: hascofungin Tak to wygląda - zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 11:07
        U mnie wygląda to tak jak na poniższych zdjęciach, czyli zlew osadzany na
        blacie, wyciągana wlewka.
        W ogóle mam wrażenie, że będzie tam zbyt mało miejsca żeby wąż wlewki mógł
        swobodnie w szafce pracować podczas używania wlewki.

Inna sprawa jest taka, że wężyki na ciepłą i zimną wodę mają tak niefortunną
        długość (dobrze, że nie za krótkie, ale tak jakby trochę za długie), że aby je
        przykręcić muszę je zatoczyć wpierw w pętelkę i nie wiem czy to dobry pomysł -
        są wtedy bardzo napięte.

Aha, przyłącza ciepłej i zimnej wody są na wysokości 60 cm od podłogi, a odpływ
        na wysokości 50 cm - czy pod tym względem jest ok?

Zerknijcie na zdjęcia i sami ocenicie :)
        images28.fotosik.pl/304/8820413941cfef88.jpg
        images32.fotosik.pl/418/cdbba241cf68e4ac.jpg
        images30.fotosik.pl/304/c0245ee389ce930d.jpg
        images50.fotosik.pl/40/159c881f0f153b57.jpg
        images34.fotosik.pl/418/6790fd10e6153526.jpg
        images27.fotosik.pl/303/e7fe593f560c9d46.jpg
        images32.fotosik.pl/418/fd52e7ad8f5982fb.jpg
        • Gość: cromwell Re: Tak to wygląda - zdjęcia IP: 94.246.142.* 14.12.08, 14:16
          z uwagi na delikatnosc polaczen niedopuszczalne sa wszelkie naprezenia
          przy montazu wezykow
          wezyki nie powinny sie stykac ze sciankami bocznymi
          karygodny jest montaz wezykow stykaja sie ze soba
          z uwagi na roznice cisnien wezyki pracuja doprowadzajac do przetarcia
          stalowego pancerza

pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka