21.10.04, 20:04
Jakie znacie czasopisma poświęcone naszemu hobby?
Bo ja trochę biorę natchnienie z pisemek typu "Sandra" czy "Haft krzyżykowy",
trochę z "Czterech kątów". Ale faktem jest, że brakuje takiej gazety, prawda?
A może w prowincjonalnym empiku zielonogórskim nie pojawia się wszystko???
Obserwuj wątek
    • adria1977 Re: Gazety 23.10.04, 05:11
      Kilka lat temu wychodzilo czasopismo "Cos z niczego". Niestety po chyba 24
      numerach przestalo sie ukazywac, redakcja zamiescila wyjasnienie, ze nie ma
      zainteresowania ta gazeta sad. Pozdrawiam smile.
    • kragmel Re: Gazety 23.10.04, 09:57
      ostatnio wyszedł pierwszy numer "Inspiracji", które mają chyba odpowiadać takim
      magazynom jak francuskie "MarieClaire Idees" (gdyby ktoś miał za dużo pieniędzy
      to polecam, a dla dzieci "Brico Junior", też francuskie, każde z nich
      ok.40pln/nr buuu). w środku np: trochę wzorów haftów, jak uszyć woreczek z lnu,
      patchworki, parawan ze sklejki, szydełkowa serwetka, wzory holenderskie do
      malowania na ceramice.
      w pismach o wnętrzach jest z reguły kilka pomysłów.
      w tym miesiącu:
      - Cztery Kąty: woreczki do szaf z lawendą w kształcie serduszek, 3-skrzydłowe
      lustro i ozdabianie ram, odnawianie tapicerki
      - Moje Mieszkanie: ozdoby z blachy (okładki, siedzisko krzesła, podpórki do
      książek, abażur), malowanie za pomocą klocków drewna (jakby stemplowanie,
      wychodzi mozaika z kolorowych kwadracików)
      - M jak mieszkanie: ozdoby z cekinów (doniczki, abażur, torebka, okładki,
      lusterko), komoda odnowiona decoupagem (naklejone całe płachty gazety)
    • greglis Re: Gazety 23.10.04, 11:09
      Fak ,że na naszym rynku takich gazet brakuje.Owszem są dotyczące
      haftu,szydełkowania ,robienia na drutach.A gazet właśnie typu "coś z niczego"
      nie ma.W tej chwili kupuję miesięcznik "casamia" włoski i niestety drogi.Ale
      jest w nim wiele ciekawych rzeczy od malowania ,szycia do decoupag'u
    • qlka_79 Re: Gazety 24.10.04, 22:59
      Dziękuję za odzew.
      A jakby się jakaś gazeta ukazywała, to kupowałybyście ją? Do jakiej kwoty?
      I co powinno być w takiej gazecie?
      • kragmel Re: Gazety 25.10.04, 08:27
        szykujesz nowe wydawnictwo? smile
        myślę, że tak do 10pln to spokojnie mogę kupić, a jeśli przekroczy 12,50pln to
        będę wnikliwie oglądać w empiku, czy na pewno mi się przyda. eee tam, zawsze
        mogę z mamą na spółkę kupić wink
        mnie by się podobało, gdyby były różne techniki, o różnym stopniu trudności
        (nie tylko takie jak decoupage, haft, malowanie na szkle, ale i np. origami),
        ale tematyka numeru jedna - czyli podobne wzory, kolory, okoliczności przyrody
        i to nawet w dość wąskich ramach tematycznych, czyli np. ozdoby na choinkę (ale
        już nie przepisy na karpia w galarecie i stroiki na stół), motywy marynistyczne
        etc. i bardzo bym chciała, żeby był rozbudowany kącik prostych prac dla dzieci.
        nie obraziłabym się też za cykl "szkółek" - czyli krok po kroku dana technika,
        od zupełnych podstaw po sztuczki magika wink
        poza tym kwestie techniczne - niech opisy wykonania znajdą się przy zdjęciach
        już zrobionych rzeczy, a nie tak jak w inspiracjach gdzieś na końcu. no i wzory
        i wykroje, znów się czepnę inspiracji, bo to śmiech na sali - żeby skorzystać z
        ich propozycji trzeba być już dość biegłym w pracach ręcznych, bo każdy z
        wzorów jest zmniejszony i generalnie dość kiepsko narysowany. powinna być
        dołożona wkładka z wzorami w naturalnej wielkości (nawet namalowanymi jeden na
        drugim różnymi kolorami i typami linii).
        byłoby też bardzo miło, gdyby taka gazeta podpowiadała, gdzie można kupić
        potrzebne materiały, nawet w postaci reklam konkretnych firm, albo założenia
        własnego sklepiku wysyłkowego z mniej popularnymi rzeczami.

tak więc czekam smile)
        • mrouh Re: Gazety 25.10.04, 09:07
          O, dobrze mówisz, Kragmelsmile O to własnie chodzismile Póki co, ja nie kupuję
          żadnych robótkowych pisemek, za to od czasu do czasu "mieszkaniowe" (do żadnej
          polskiej nie jestem przywiązana, kupuję spontanicznie, jak zobaczę, że coś
          fajnego jest- najczęściej Cztery Kąty, Moje Mieszkanie, M jak Mieszkanie, Dobre
          Wnętrze, Stylowy Dom itp). Podpatruję, oglądam tysiące razy, wyławiam szczegóły
          ze zdjęć. Moją na razie ulubioną gazetą jest francuski magazyn Art & Decoration.
          Jest gruby (ponad 200 stron) i ciekawy- tekstu jest równie dużo, co obrazkówsmile
          Mają bardzo ciekawe stałe rubryki- zawsze piszą o jakimś słynnym projektancie, o
          firmie z tradycjami, o mieście i jego charakterystycznych cechach w
          architekturze i urządzaniu wnętrz, dla kolekcjonerów: zawsze jest wybrany jakiś
          przedmiot i szczegółowo opisana jego historią (w ostatnim numerze na przykład
          jest artykuł o pozytywkach)... Mnóstwo ciekawych rzeczy w każdym razie, dużo
          zdjęć, przęgląd "co w sklepach" (niestety, francuskich... z francuskimi cenami).
          Tym pismem jestem zachwycona, prenumeruję je, bo naprawdę warto (kosztuje około
          10 zł za numer. Tam wypatruję ciekawych świeczników, ozdób, inspiracji do
          malowania na szkle, wszystkiego, co tylko da się jakoś wykorzytać smile Ale
          byłabym szczęśliwa, gdyby była jakaś sensowna gazetka na temat robienai czegoś z
          niczegosmile W tej chwili mogłabym sobie na nią pozwolić bez problemu, gdyby
          kosztowała do 12 złsmile
          • fiolkaz Re: Gazety 25.10.04, 09:35
            A ile kosztuje gazeta Art&Decoration? I czy można ją dostać np. w Empiku? Bo ja
            też przyznam szczerze, że natchnień poszukuję w Empiku, ponieważ różnorodność
            tematyki na to pozwala i ilość gazet. Prawdą jest, że są one drogie i nie
            zawsze pasjonujące mnie do końca.
            • mrouh Re: Gazety 25.10.04, 16:26
              Art & Deco ukazuje się 8 razy w roku i jest pismem typowo o wnetrzach, nie ma w
              nim żadnych rubryczek typu "jak samemu zrobić", ale i tak ją uwielbiam. Ja
              kupuję ją w prenumeracie, bo u mnie w miasteczku nie ma w ogóle obcojęzycznych
              gazet (chociaż pierwszy numer kupiłam w saloniku prasowym, taki punkt w stylu
              KOLPORTERA, ale już mi go zamknęlisad). Myślę jednak, że może być w empikach
              (ale nie wiem, czy we wszystkich) na półeczce z obcojęzycznymi gazetami w dziale
              francuskichsmile W tej chwili prenumerata półroczna, czyli za 4 numery wynosi
              39,60, więc za pojedynczy numer będzie 9,90. W bezpośredniej sprzedaży nie
              powinna być droższa, bo ja kupiłam rok temu pierwszy numer za 9,60 (chyba, że
              kioskarz będzie pazernysmile). Ponadto widzę na stronie tej firmy, gdzie zamawiam
              prenumeratę, że mozna ich pisemka kupować w nowym centrum Arkadia w Wawie (m.in.
              w tamtejszym empiku). Zreszta, polecam stronę:

www.europress.com.pl/
              A strona samego pisma to:
              www.art-decoration.fr/
          • qlka_79 Re: Gazety 26.10.04, 09:42
            Kragmel, pytałam o te gazety, bo faktycznie zastanawiałam się nad założeniem
            swojej.
            Są tylko dwa malutkie problemy:
            1. pieniądze na rozkręcenie gazety
            2. kupujący
            Mimo wszystko wydaje mi się, że mało osób zainteresowanych jest kupnem tego
            typu prasy. Przecież większość z nas tylko przegląda i podpatrujesmile Sama też
            tak robię, bo szkoda mi wydać tych kilka-kilkanaście złotych, za które mogę
            kupić na przykład farby.
            Tak więc chyba poczekam na większy przypływ niepotrzebnej gotówki, którą będę
            mogła poświęcić na jakieś pisemkosmile
            • kragmel Re: Gazety 26.10.04, 21:34
              qlka_79 napisała:

> Mimo wszystko wydaje mi się, że mało osób zainteresowanych jest kupnem tego
              > typu prasy. Przecież większość z nas tylko przegląda i podpatrujesmile
              ja kupuję, słowo skauta smile
              powiem ci, że moja mama bardzo długo kupowała "Brico Junior" (pracuje w szkole
              i wykorzystywała pomysły w pracy z dziećmi), ale od kiedy kosztuje 40pln/nr to
              już nie bardzo ją stać sad

trzymam kciuki za plany wydawnicze, a ty graj w lotto wink
              • qlka_79 Re: Gazety 26.10.04, 21:52
                > trzymam kciuki za plany wydawnicze, a ty graj w lotto wink
                Kragmel, trzymaj mocno, bo tylko wtedy będę mogła wydać własną gazetęsmile
    • ogi1 Re: Gazety 25.10.04, 21:33
      Na internecie mozna znalezc wiele stron, ktore przypominaja gazete "cos z niczego" niestety
      obcojezycznych. Ale jak pomysl opatrzony jest w zdjecia to wiele mozna sie domyslec i troche
      podszkolic jesli sie zapomnialo. Tu mam pare adresow dla wlasnorecznie tworzacych:

www.sampler.com/decideas/archives/archives_index.html
      www.diynet.com/diy/ph_photo_crafts/article/0,2025,DIY_14182_2275365,00.html
      www.hgtv.ca/home/project/default.asp
      www.uktvstyle.co.uk/HomesAndProperty/Index.cfm?ccs=436&cs=2337
      www.creativity-portal.com/howto/artscrafts/features/2004/jar.candle.html
      www.homestore.com/HomeGarden/decorate/crafts/accessories/default.asp?poe=homestore

Jesli znacie inne to chetnie zobaczesmile
      • qlka_79 Re: Gazety 26.10.04, 11:13
        Ogi, wiesz co?
        Zamiast pracować, to ja siedzę i wgapiam się w te strony, które podałaś...
        Są świetne!
        • ogi1 Re: Gazety 26.10.04, 13:43
          Qlka sorki za dezorganizacje pracy. smile))
    • pasjonatka1 Re: Gazety 26.10.04, 14:11
      Właśnie wróciłam z empiku i muszę przyznać że sporo kasy tam zostawiłam. W tej
      chwili (W-wa) jest 6 różnych wydań specjalnych Anny na temat Bożego Narodzenia
      (malowanie na szkle, serwetki, i 4 wydania o ogólnych dekoracjach-malowane
      świece, szkła, bombki, kalendarze adwentowe, kartki, stojaki ozdobne z drewna,
      ozdoby z koralików....). Nie ma jeszcze specjalnych wydań Vereny, a tam też
      mnóstwo pomysłów. Są jeszcze dwie inne niemieckie gazety " dekoratien
      baskre..."( nie pamiętam całej nazwy) są to wydania co miesięczne i z ogromną
      kopalnią pomysłów ale pieruńsko drogie (35.00) Anny też niestety ( 22.00).Są
      godne zainwestowania.
      • mrouh Re: Gazety 26.10.04, 22:26
        Oooo, ja się tak nie bawię, u mnie nie ma empiku, niech to szlag! W zwykłych
        kioskach nie ma takich cudów... Zdradź, ile kosztują te Anny- intereusja mnie te
        o malowaniu na szkle i ogólnodekoracyjne... Może zmolestuję jakiegoś lokalnego
        kioskarza, żeby mi sprowadziłsmile
        • karo_lina79 U mnie też nie ma... 26.10.04, 23:44
          ...takich czasopism.
          A mama kupiła mi ostatnio "Annę" ale z wyszywaniem, haftami itd. Innych nie
          uświadczysz...
      • muza24 Re: Gazety 30.10.04, 14:26
        w jakim to dziale..? Mrouth - może Ci wysłać komplecik?
    • pasjonatka1 Re: Gazety 29.10.04, 20:13
      Sory za późny odzew ale już piszę:
      1.Verena E810-weihnachts-Deco- 26,40 - dekoracje
      2.Verena E814-weihnachts-ideen-26,50 - dekoracje
      3.Anna Specjal E 827-Spitzenhakem - 28,90 - szydełkowe ozdoby świąteczne
      4.Anna Specjal E812 -weihnachten - 29,70 - dekoracje
      5.Verena-Kreativ E815 -window color-23,10
      6.Anna Specjal Dekormint Papier E 813 - 23,10 dekoracje z papieru
      7.Burda Specjal Weihnachten E826 - 25,70 - różności
      Wszystkie ww gazety dotyczą Świąt Bożego Narodzenia. Mam nadzieję że i do Was
      dotrą żebyście chociaż mogły podłapać pomysły i nakręcić się do roboty.
      Pozdrawiam z W-wy
      • mrouh Re: Gazety 30.10.04, 12:56
        Wszystkie kioski obeszłam, Anna jest tylko z haftami na Boże Narodzenie, za
        jakieś 6 zł z groszami... No nic, może kiedyś dojdą i do mniesmile Dziękismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka