Dodaj do ulubionych

Cieniowania

23.01.05, 17:11
Podziwiam Wasze cieniowania. Wiele z Was opanowało tę sztukę doskonale. Tony
kolorów łagodnie przechodzą jeden w drugi. Chciałam zapytać, czy najpierw
powinno się zaczynać cieniowanie od najciemniejszej barwy do jaśniejszej? Czy
odwrotnie? Czy to ma jakieś znaczenie? Cieniuje się gąbką aby te przejścia
były łagodne, tak? I jeszcze jeden dylemat mnie męczy: czy jak zacznę
cienować to nie zamaluję tym cienowaniem spękań? Zamierzam spróbować i te
informacje są mi bbbaaardzo potrzebne smile Będę wdzięczna za wyjaśnienia.
Obserwuj wątek
    • magda1306 Re: Cieniowania 23.01.05, 23:58
      nie chce nikt o tych cieniowaniach poopowiadac?
      tez bym chetnie posluchala.
      tyle tu mamy ekspertek to byscie cos takim zoltodziobom jak my szepnely ze 2
      slowka smile
    • lola211 Re: Cieniowania 24.01.05, 09:14
      czy jak zacznę
      > cienować to nie zamaluję tym cienowaniem spękań? Zamierzam spróbować i te
      > informacje są mi bbbaaardzo potrzebne smile Będę wdzięczna za wyjaśnienia.

Pytanie raczej nie do mnie, bo jeszcze nie cieniowalam jak pepe na przyklad,
      natomiast wypowiem sie co do spekan- zeby ich nie zamalowac trzeba cieniowac
      werniksem koloryzujacym, a nie farba.Werniks jest transparentny i spod niego
      przeswituje podloze.
      Takie kolorowe patyny ma Talens w paru kolorkach, 1 szt. 10 zl.
      • mamand Re: Cieniowania 24.01.05, 09:23
        można też cieniować na spękaniach rozcieńczoną farbo - zobacz: dekupaż krok po
        kroku (w galerii)
        • zeberka2 Re: Cieniowania 24.01.05, 13:59
          Cześć,

W stamperii piszą aby najpierw zrobić jasne, a potem pomału przyciemniać - to
          na dużych płaszczyznach i przed naklejeniem motywów. Po wklejeniu motywów,
          robi się drobne kropelki ciemnej farby w wybranej tonacji kolorystycznej na
          granicy motywu i rozciera np. gąbeczką aby zlało się z wcześniej przygotowanym,
          pocieniowanym tłem (zwłasza tam gdzie chcemy zaakcentować mocniej kolor)

Cieniować można na dwa sposoby, albo kolorami dobranymi do kolorów motywu,
          który naklejamy (aby "wtopić" motyw w tło), albo cieniami w barwie "cienia",
          czyli szarości, brązy, zgniłe zielenie (kiedy chcemy po prostu nadać głębi
          naszej pracy)

Do cieniowana najlepsze są albo płaskie pędzle, albo gąbeczki! Farby akrylowe
          niestety szybko schną, dlatego dla ułatwienia sobie pracy można dodać do farby
          odpowiednie medium, które wydłuża czas schnięcia i ułatwia cieniowanie - takie
          produkty ma zarówno stamperia, jak i rayher i pewnie w sklepie dla plastykó też
          są.

teoria jest zawsze piękna - teraz trzeba poćwiczyć...
          życzę powodzenia i pięknych cieniowań!
          Majka
    • caltha5 Re: Cieniowania 24.01.05, 14:18
      Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za odpowiedzi, a Tobie Zeberka szczególnie!
      wiele mi rozjaśniłaś smile A teraz ja będę próbować rozjaśniać i przyciemniać
      tła smile (ale na zadawalające efekty tak szybko nie liczę)
      • toxicloki Re: Cieniowania 15.02.05, 23:10
        eh, trafilas akurat na dzien kiedy fachowcow od tego nie ma, stad mala liczba
        odpowiedziwink gdzies tu na forum ktos robil niedawno opis jak robi swoje
        cieniowania (przypisane do konkretnego zdjecia) -poszperaj trochewink to czy
        robic od jasnych do ciemnych czy odwwrtonie zalezy jedynie od twojej
        wyobrazniwink musisz zaawsze wziasc pod uwage wielkosc motywu, bo cieniujac pod
        motywem moze sie okazac ze np. czesc motywu wychodzi na ciemnym tle i go nie
        widacwink jesli chcesz cieniowac po naklejeniu ostroznie nakladaj farbe na brzegu
        motywu i pedzelkiem albo gabka( gabka jest moim zdaniem latwiej) rozcieraj "do
        zewnatrz". ja czsem robie w ten sposob ze nakladam wokol wzoru jeden kolor a za
        nim drugi i wowczas sie ladnie zlewaja i w siebei przechodza -ale nie rob tak na
        zbyt duzej powoerzni bo nie zdazysz rozetrzec bez medium opozniajacego!(robie to
        wowczas "po kawalku"smile
        mam nadzieje ze cokolwiek pomoglamwink
        pozdr
        • caltha5 Re: Cieniowania 16.02.05, 06:58
          > mam nadzieje ze cokolwiek pomoglamwink
          Pomogłaś i to bardzo dużo! Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Naczytam się
          teoretycznie, to może odważę się działać praktyczniesmile Pozdrawiam
    • eight Ciekawe cieniowanie - link 15.02.05, 22:52
      www.jimpostier.com/images/largepic/ba_rose.jpg
      • aniani3 cieniowanie kredkami akwarelowymi 16.02.05, 23:51
        wg mojej ściągi (ksiązeczka) można zrobić cieniowanie również tak:

1. wyciać motyw
        2. położyć motyw na przedmiocie i obrysować kontury kredką akwarelową
        3. po zdjęciu wycinanki zamalować wnętrze ołówkiem, następnie ołówkiem
        zmoczonym w wodzie, rozcieńczyć kolor, by wyglądał jak akwarela
        4. po wyschnięciu przykleić motyw ale w pozycji nieco przesuniętej względem
        cienia, aby stworzyć wrazenie głębi

Jeszcze nie próbowałam, ale już wkrótce......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka