rzabacyklop 10.02.05, 22:04 Temat o batikach ucichl, a ja nie wiem gdzie moge kupic barwniki do tkanin.Czy to jest jakies specjalistyczne, czy tkanina zlapie tez kolor od barwnika spozywczego albo tempery? Bede wdzieczna za rady ^_^ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zlocista Re: Barwniki do tkanin. 10.02.05, 22:33 barwniki sa do kupienia w kazdym sklepie drogeryjnym,Są to zwykla barwniki do tkanin,jeden ok 1 zl Odpowiedz Link
kasia79 Re: Barwniki do tkanin. 12.02.05, 11:14 Ja całkiem niedawno kupowałam barwniki do tkanin, kupiłam w sklepie chemicznym, tam gdzie są farby do ścian,lakiery, rozpuszczalniki itp.Koszt jednego barwnika to 1,10 zł. Mam do Was jedno pytanie,bo słyszałm że można farbować tkaniny w pralce automatycznej. Czy ktoś tak robił, nie szkodzi to pralce? Ja farbowałam w garnku, na gazie (gotowałam), ten sposób też jest dobry, pod warunkiem że się ma odpowiednio duży garnek do wielkości materiału, ale jak za mały garnek, to tródno ten materiał mieszać. Odpowiedz Link
gooska Re: Barwniki do tkanin. 12.02.05, 15:08 w dawniejszych czasach jak nie bylo takich ubran tak teraz moja kolezanka zawsze farbowalam spodnie w pralce....wychodzily super jak ze sklepu. na moje pytanie czy nie szkoda jej pralki mowila, ze nic sie z nia nie dzieje. Ale pomimo tego ja osobiscie balabym sie, szkoda by mi bylo nowej pralki. moze gdyby byla juz stara i mialabym zamiar wymienic to moze. Przeciez rtam sie musi wszystko pobrudzic od srodka.... Odpowiedz Link
toda39 Re: farbowanie w pralce 12.02.05, 16:09 Musze Ci powiedzieć, ze ja często farbuję ubrania w pralce. Równo łapie kolor. Pralce generalnie nic nie dzieje, bo potem puszczam normalne pranie i jakoś to wszystko sie wypłukuje. Jak farbuje cos na ciemny kolor (czarny czy granatowy) to do późniejszego prania biore ciemne ubrania. Odpowiedz Link
grrrrw Re: Barwniki do tkanin. 12.02.05, 16:09 Nic sie nie zepsuje. Uwazaj, bo mozesz farbka biale czesci obudowy po prostu poplamic. A jak bardzo sie boisz,to przepłucz pralke dodatkowo albo jako pranie pusc ciemne kolory, nie biale. Odpowiedz Link