graz.ka 23.04.05, 15:11 Origami dynamicznie się rozwija na całym świecie. Wkracza na nowe obszary - z dziedziny sakralnej już dawno przeniknęło do sztuki, edukacji, nauki, ma walory użytkowe. Kogo z rzeszy światowych twórców cenicie i dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbara.kl Re: Wybitni twórcy origami 23.04.05, 15:40 Uwielbiam origami modułowe. Wiem, że tą dziedziną origami zajmuje się m. in. pani Tomoko Fuse (chociaż nie tylko). Prawda jest taka, że nigdy nie próbowałam dowiedzieć się czegoś więcej na jej temat. Dlatego bardzo dobrze Grażynko, że poruszyłaś ten temat. Warto wiedzieć coś więcej o ludziach, dzięki którym odkrywamy nową pasję, czerpiemy inspirację, rozwijamy się... Tą origamistkę podziwiam głównie za pomysłowość - trzeba mieć niesamowitą wyobraźnię, aby wymyśleć tak dużą ilość różnych modułów, z których można złożyć piękne modele. T. Fuse wydała mnóstwo książek o origami (wystarczy zajrzeć na allegro). Origami modułowym zajmuje się też M. Kawamura, ale nic nie wiem o tej osobie. Chętnie poczytam opinie innych o twórcach origami. Zatem piszcie, pozdrawiam wszystkich origamistów. Basia Odpowiedz Link
graz.ka Re: Wybitni twórcy origami 23.04.05, 19:27 Wielkie dzieki Basiu za wypowiedź. Ja nie mam sprecyzowanych gustów, podoba mi się w origami wiele rzeczy. Nawet robale, których jednak jakoś nie mam ochoty składać. Na wiele rzeczy po prostu nie starcza mi czasu. Marzy mi się poznanie dokonań Akira Yoshizawy - prawdziwego tytana origami. Tylko w Internecie boleśnie mało jego prac. Odpowiedz Link
slon_bim-bom Re: Wybitni twórcy origami 25.04.05, 21:53 Bardzo lubię Roberta Langa. Cenię go za dokładność i precyzję. SZczególnie, że potrafi ułożyć wiele gatunków zwierząt (kilka rodzajów żab, koników polnych, itp.) Odpowiedz Link
pco1 Re: Wybitni twórcy origami 08.09.05, 20:11 Uwielbiam modele twórców tej rangi co dr Lang , no i przede wszystkim zmarły Yoshizawa. Uważam jednk,że zbyt często posługujemy się typowo polskim tradycyjnym zachowaniem stosując zasadę " cudze chwlicie, swego nie znacie, sami nie wiecie , co posiadacie." Od 10 lat przyglądam się origami w Polsce i to tej aktywnej stronie działania stowarzyszenia Polskie Centrum Origami. Wiem, że i nam Polakom nie brakuje w swoim gronie kreatorów, którzy mogą swym dorobkiem pochwalić się na świecie. Mam tu na myśli p. Dorotę Dziamską, której modele obecnie znane są w Holandii, USA, Szwecji i innych krajach Europy. Książki tej Pani , choć przede wszystkim kierowane do młodego odbiorcy zawierają oryginalne autorskie modele i to z zakresu bardzo wielu technik składania. Zostało do dostrzeżone przez wielu znawców sztuki, dzięki czemu ta niewiarygodnie aktywna osoba znalazła się w gronie najsłynniejszych Polaków w polskiej edycji ksiązki Who is who. Co tkwi w pomysłach tego kreatora - prostota, nienaganne zasady origami, których przestrzega stosując odpowiednie techniki składania, porządek metodyczny na który zwracają uwagę sami japończycy. Co więcej . Pod imponującą wiedzą tej klasy pedagoga nogi po prostu sie uginają. To twórca , który wie dlaczego należy składać, jak należy składać i w jaki sposób można uczyć składania, a tego niestety nie potrafią wszyscy kreatorzy na świecie. Pozdrawiam wszystkich aktywnych forumowiczów końcżąc jednoczesnie modułowe pudełko z różą Pani Doroty, które nie należy do najłatwiejszych. Tomek. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Wybitni twórcy origami 08.09.05, 20:30 Tomku - witaj! I dziękuję Ci za te słowa :) Odpowiedz Link
imagiro Re: Wybitni twórcy origami 09.09.05, 17:48 Robert Lang, za wysmienite instrukcje ... Odpowiedz Link
wiemiko Re: Wybitni twórcy origami 18.09.05, 18:02 Nie szukajmy daleko po świecie. Wystarczy zaglądnąć do galerii Tomasza Siwaka www.origami.art.pl/galeria.php?dzial=26 Jego orzeł powalił mnie na kolana. Hey, Ania Odpowiedz Link
molla7 Re: Wybitni twórcy origami 12.02.06, 09:42 Pani Dorota Dziamska- za pracę u podstaw i budowanie wszechstronnego, kompleksowego systemu wykorzystania origami w procesie edukacji od najmłodszych lat. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Wybitni twórcy origami 04.02.07, 11:15 Tomoko Fuse - choć teraz składam mniej, ale ostatnie zdjęcia modeli tej autorki, które zamieściły na Fotoforum Molla i Sonatinka są piękne. Odpowiedz Link
molla7 Re: Wybitni twórcy origami 06.02.07, 07:40 oj tak, Tomoko jest the best. Trudna, stanowi dla mnie wyzwanie, ale elegancja i dopracowanie jej form każe zapomnieć o wysiłku jaki się włozyło w złożenie. Jeszcze żeby jej ksiązki mozna było bez problemu dostać:) to juz byłby szczyt marzeń. Odpowiedz Link
graz.ka Re: Wybitni twórcy origami 05.02.08, 00:18 Ostatnio - Kunihiko Kashara. Za wdzięk i prostotę modeli - dla tych, którzy dopieo zaczynją przygodę z origami. Odpowiedz Link
a-k-r Re: Wybitni twórcy origami 05.02.08, 15:39 Neal Elias - poezja figurek John Montroll - jasność przekazu Toshikazu Kawasaki, Satoshi Kamiya - różnorodność prac Tomasz Siwak, Piotr Krychowski - bo swoich trzeba promować :) Odpowiedz Link