Dodaj do ulubionych

medium do pow. szkliwionych

10.08.05, 20:15
Zakupiłam to cudo w celu wykonania filiżanki, żeby mi się lepiej kawusię piło
w biurze. wyszło świetnie, nałożyłam samą serwetkę, zero farby, efekt
zamierzony, acz nie wiem, jak będzie się sprawować. mam natomiast pytanie, bo
chcę zrobić słoiczek na kawę, ale tez z tym medium, tyle,że w tym przypadku
muszę położyć podkład, bo serwetka źle wygląda. jaką zatem farbę mogę kłaśc.
bo akryle chyba nie? przecież to się potem wypala...dodam,że słoiczek jest
standardowy - szkło.
Obserwuj wątek
    • antiquedeco Re: medium do pow. szkliwionych 11.08.05, 08:40
      Ja kladlam akryle, trzeba tylko lakierowac wielokrotnie madium i bedzie ok.

republika.pl/antique_deco/images/sloj2_s.jpg
    • mstawarz Re: medium do pow. szkliwionych 11.08.05, 09:43
      A tego medium przypadkiem nie mozna mieszac z akrylami? Cos mi sie o uszy obilo
      ze mozna i wtedy "wypiekamy" normalnie tak jak serwetke. Nie wiem tylko czy
      trzeba najpierw pomieszac, pomalowac wypiec, potem serwetka medium i znowu
      piekarnik, czy wszystko na raz i raz wypiekac?
    • glassidea Re: medium do pow. szkliwionych 12.08.05, 21:44
      Jako tlo pod serwetke mozna polozyc farbe do malowania na ceramice, ktora
      wypala sie w piekarniku. Tak wiec najpierw farba- musi dobrze wyschnac- potem
      serwetka przyklejona tym medium i jeszcze warstwa medium na wierzch. Odczekac
      ok 4 godz i utrwalic w piekarniku. Robilam tak kubki- zdjecia sa gdzies na
      forum.
      Jola
      • sowa_m Re: medium do pow. szkliwionych 13.08.05, 11:09
        widzialam twoje kubki glaideo, świetne są. ale mam jeszcze pytanko dot. medium:
        na tej filizance bez tła, którą zrobiłam położyłam je cztery razy za kazdym
        razem wypiekając (były zmarszczki, więc musiałam papierem równać ) wszystko
        wyszło ekstra, tylko, że po pierwszym wyciu medium zżółkło i, o ile na motywie
        wygląda to całkiem ok, to na białym niekoniecznie, tym bardziej, że nie
        malowałama aż tak precyzyjnie, żeby np. koło uszka w zakamarkach kłaść maedium.
        i co? zawsze tak jest czy coś schrzaniłam?
        • glassidea Re: medium do pow. szkliwionych 16.08.05, 23:31
          Sorki, ze nie odpowiedzialam od razu, ale od soboty nie mialam dostepu do netu.
          Nie wiem jakim medium robilas, ale wydaje mi sie, ze nie powinnas tyle razy
          wypalac. Bardzo mozliwe, ze wlasnie dlatego zzolklo. Malujesz farba do wypalania
          (ja tapowalam gabka ograniczajac tasma maskujaca powierzchnie do zamalowania),
          suszysz(4 godziny przynajmniej)Nakladasz medium i serwetke- na to jeszcze raz
          medium - suszysz jak wyzej i dopiero wtedy wypalasz ale tylko raz wg instrukcji
          na opakowaniu medium.
          Mam nadzieje, ze moje wyjasnienia na cos Ci sie przydadzasmile)))))
          A, jeszcze jedno- uzywalam medium do techniki serwetkowej firmy Marabu.
          Pozdrawiam
          Jola
    • middia Re: medium do pow. szkliwionych 15.08.05, 12:21
      A powiedzcie mi kto takie medium produkuje? Jak to się nazywa?
      Zaciekawiłam się :o)
      • sowa_m Re: medium do pow. szkliwionych 15.08.05, 13:49
        ja ma rayhera, kupiony w kreaterii, nigdzie indziej zresztą go nie widziałam.
        mała buteleczka kosztuje niecale 10 zł. zastosowałam go na razie na dwóch
        rzeczach, w zasadzie jestem zadowolona, ale chyba jednak będę robiła z podkładem
        kolorowym żeby nie było widać zażólceń. na żóltym kubku nie widać nic a nic.
        ktoś kiedyś pisał, ze nadaje się nawet do zmywarek. ja mam tylko zmywarkę
        ręcznąsmile więc nie mogę nic potwierdzić.
        • middia Re: medium do pow. szkliwionych 15.08.05, 18:19
          Dziękuję :o) Wybieram się w takim razie na poszukiwania :o)
          • middia Re: medium do pow. szkliwionych 15.08.05, 22:07
            Obejrzałam z bliska produkt oferowany przez Kreaterię: 'Ultra Gloss Effekt
            Medium'. Zdaje mi się, że z założenia nie służy do klejenia serwetek. Oczywiście
            nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby tak go uzywać :o)
            Mam jednak alternatywną propozycję: biały 'Frost Effekt' również Rayhera. Jeśli
            zostawi się go do wyschnięcia na dobę, zrobi się całkiem przezroczysty. Po
            wypieniu nie żółknie. Co mnie bardzo cieszy :o)
            A właściwość tę odkryłam zupełnie przypadkiem :o)
            • sowa_m Re: medium do pow. szkliwionych 16.08.05, 06:26
              no tak tylko, czy po tym specyfiku nie będzi nic złazić pod wodą? bo takie jest
              założenie. bo czytałam o nim, alew zupełnie innym kontekście: właśnie efektu
              mrozu na butelkach. a mój żółty kolorek wydaje mi się powstał z powodu
              termoobiegi wmoim piekarniku. skoro placki krócej się piecze, to filiżankę też
              chyba powinno.
              • middia Re: medium do pow. szkliwionych 16.08.05, 12:21
                Myślę, że wystarczy serwetkę dobrze zamalować i nic nie zejdzie.
                Będę niedługo próbować. Podzielę się wrażeniami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka