annakunaszyk 01.02.06, 15:20 Czy ktoś wie może jak się robi dywaniki za szmatek? szukałam, ale nic nie znalazłam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arine Re: dywaniki ze szmatek 01.02.06, 15:44 Chyba wiem o co Ci chodzi.Moja babcia miała takie cudowności...ale jak się to robi, nie mam pojęcia.Ktos po tkactwie może powie Odpowiedz Link
beatrycze_b1 Re: dywaniki ze szmatek 01.02.06, 18:29 www.kdc.pl/servlet/SNFProduct?p_pid=155929&p_op=1010&session=69d744b1c8836d3d Odpowiedz Link
sana1983 Re: dywaniki ze szmatek 04.02.06, 14:07 czy jest szansa na skany z tej książki??????? Odpowiedz Link
vivictoria Re: dywaniki ze szmatek 01.02.06, 20:25 Jest bardzo wiele metod robienia takich dywanikow. chodniczki mozna utkac, zrobic nawet szydełkiem. Odpowiedz Link
magdaeska Re: dywaniki ze szmatek 02.02.06, 16:12 Ja niedawno też się mocno nad tym zastanawiałam. I wybrałam robienie dywaników szydełkiem z pociętych na paski starych bawełnianych podkoszulek. Bardzo fajnie wychodzi, bo szydełko daje wiele możliwości. Można wybrać sobie różne ściegi i formy. A nie potrzeba do tego żadnych dodatkowych narzędzi oprócz samego szydełka i nożyczek (dobrych!!!). Myślę, że na początek to fajna sprawa, a potem się można rozwinąć w innych technikach. Ja się jeszcze nie rozwinęłam, bo oczarowało mnie właśnie szydełko i stare podkoszulki. Teraz tylko mąż podejrzliwie spogląda na moje robótki - czy aby nie rozpozna tam swoich ulubionych podkoszulek. Pozdrawiam. Magda (też) Odpowiedz Link
t.he Re: dywaniki ze szmatek 03.02.06, 15:08 Przypomniało mi się, że moja babcia dawno temu miała coś takiego, ale okrągły. Szmatki były zwinięte w coś, co można nazwać grubym sznurkiem (tak prawie na palec). Z trzech upleciony był warkocz i zwinięty jak ślimak, właśnie w koło. Poszczególne warstwy "ślimaka" były najprawdopodobniej po prostu ręcznie zszyte. Odpowiedz Link
vivictoria Re: dywaniki ze szmatek 03.02.06, 15:36 To jest jedna z metod tworzenie dywaników, zaplecionych w warkoczyki pasków tkanin a następnie zszywanych. Można też, robiąc szydełkiem "chować" w ściegu sznurek - wtedy robótka jest stabilniejsza i mocniejsza. Odpowiedz Link
izulek2 Re: dywaniki ze szmatek 06.02.06, 09:36 www.motherearthnews.com/library/1979_November_December/An_Interwoven_Braided_Rug Odpowiedz Link
annakunaszyk Re: dywaniki ze szmatek 06.02.06, 13:01 Dzięki za pomoc, spróbuję cos zrobić, jak mi sie uda to się pochwalę. Odpowiedz Link