anial8 15.04.09, 14:18 Poszukuję jajka z nitek już kiedyś gdzieś je widzidziałam ale sobie nie zapisałam w załączeniu przykładowe zdjęcie picasaweb.google.com/jola37322/PRACEPRZEDSZKOLAKOWNAWIELKANOC2009#5322355357287545954 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anial8 prośba jajak z nitek 15.04.09, 19:15 tak z jakich materiałów i jak pokoleji je robi się Odpowiedz Link
ryznar13 Re: prośba jajak z nitek 15.04.09, 19:40 nici przede wszystkim musisz mieć bawełniane. Namocz je w kleju wikolu lub ŁUDZE [krochmal], muszą porządnie namoknąć i dlatego muszą być bawełniane. Potem nawijaj na napchany balon. Suszenie trwa kilka godzin, a najlepiej zostawić na noc nad kaloryferem. Potem przebija się balon, przed tym można delikatnie poodciągać balon od nici [naciskając]żeby mieć pewność że balon nie wciągnie do środka. A jeżeli chcesz z taką dziurą to po prostu wycinasz na końcu nożyczkami i dowolnie ozdabiasz. Powodzenia Odpowiedz Link
gispotek Re: prośba jajak z nitek 16.05.09, 18:15 Nici bawełniane namoczone na noc w wikolu 1:1 z wodą, balon nadmuchać i posmarować oliwą lub oliwką dla dzieci,okręcić balon, powiesić na noc przy kaloryferze,podłożyć gazetę bo kapie, rano wypuścić powietrze i gotowe,nici muszą być nawinięte na szpulkę bo podczas nawijania na balon bardzo się plączą. Jak chcesz jajo wycięte to po wyschnięciu wycinasz otwór a wycięte kółko możesz przykleić do jaja jako podstawkę smarując wikolem.Tym sposobem zrobiłam już kilkadziesiąt jaj.Powodzenia Odpowiedz Link