Dodaj do ulubionych

Biologia Operonu czy WSiPu ?

13.11.06, 14:42
Jak dla mnie to w jednym i drugim jest to samo,roznia sie zapewne tylko
drobiazgami, ale chce zapytac, ktore polecacie ? Nie moge sobie pozwolic na
zakup 2 kompletow, kupie albo 5 tomow rozszerzonych WSiPu albo 3 tomy Operonu
( Lewinskiego). Czy oprocz tych ksiazek i testow / arkuszy potrzebuje cos
wiecej ? Chodzi o sama biologie.
Obserwuj wątek
    • myszo-skoczek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 15:52
      nie nowy lewinski tylko stary

tu masz:
      www.allegro.pl/item140460237_biologia_1_2_3_lewinski_stare_wydanie.html
      • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 17:15
        czy to wystarczy ??? Cos mi sie wydaje ze nie bardzo ...
        • myszo-skoczek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 18:07
          jeszcze cytologia i histologia + molekularne podloze biologii - tez tak wyglada
    • wolny_czlowiek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 17:54
      Każdy poleci Tobie coś innego

Ja polecam dwutomowego Dankowskiego + cykle (Krebsa itd.) i niektóre układy z
      np. Villego (chyba nerka w Dankowskim była kijowo zrobiona)
      • myszo-skoczek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 18:09
        ale wiesz co jesli to jest na zasadzie NM to danowski jest bezuzyteczny - niestety

z tych ksiazek (lewinskiegi) ja korzystalam i bylam zadowolona a tego co
        slyszalam to wiele bylo informacji niezbednych dla SM na ten egzamin
        • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 19:04
          Pamietam Lewinskiego jako ekstra dodatek do zwyklych podrecznikow szkolnych. Gdy
          ktos uczyl sie z Lewinskiego i Hosera ( oprocz standardowych ksiazek ) to czul
          sie pewnie na egzaminie. Ja niestety napisalam egzamin najlepiej z fizyki i
          chemii, biologia poszla troche gorzej, moze dlatego ze za duzo tam zwierzatek,
          roslinek, ekologii itp.
    • dirty_pretty_thing Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 19:21
      A ta pięciotomowa PWN?
      autorzy: Dyszyński, Błoszyk, Grykiel, Jackowiak (przynajmniej tego tomu który w
      tym momencie mam przy sobie).
      • myszo-skoczek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 19:25
        nie znam - nie korzystalam z niego

stary lewiński + hoser + wiśniowski (??) - moze przekrecilam nazwisko ;) + arkusze

ja bylam zadowolona
        • aquira Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 20:34
          Pewnie chodziło Ci o Wiśniewskiego... fizjologia, tak? Super rzecz :D Polecam!
      • offizier Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 23.12.06, 20:25
        tak, tak polecam PWN.....
        i potem na studiach (biologia) się może przydać;)
    • mag_oz Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 13.11.06, 21:54
      Żadnego starego lewińskiego - on był potrzebny na testy wstępne na AMy, a skoro
      ich nie ma to jest całkowicie nie potrzebny. Ja polecam nowego z Operonu. WSiP
      był dla mnie za "humanistyczny" rozciagniety na 5 tomów a wiedzy było w nim
      mniej niż w Lewińskim (po za niektórymi układami u człowieka - ale do tego to
      WSiPa można pożyczyć). Sam się uczyłem z nowego Operonu i jestem na AMie :D
      • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 07:19
        mag_oz a uczyłeś się tylko ze starego Operonu ?
        • ray-of-light Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 08:22
          Jak dla mnie to Lewiński był najlepiej opracowanym podręcznikiem, WSiP miałem w
          szkole ale zawsze musiałem doczytywać z Lewina bo we wsipowskich nie było nic
          konkretnego. Jakoś zdałem maturę i jestem na 2. roku AM:) Danowski - jedynie
          doczytywać takie rzeczy jak cykle rozwojowe pasożytów, grzyby, układy człowieka.
          Z Villego to ja się uczyłem do egzaminu z biologii na pierwszym roku:)
          Podsumowywując:

1. Lewiński
          2. Danowski + WSiP
          3. Stare arkusze z poprzednich lat
          • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 09:44
            ray- of - light dziekuje , wszystko to brzmi wspaniale ale jak dla mnie to za
            duzy wydatek tylko na biologie, jeszcze chemia i fizyka..
        • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 09:43
          Przepraszam ,z nowego Operonu :)
          • aska_ou Czy ktos moze polecic dobra ksiazke do chemii? 14.11.06, 09:46
            Ktora zawieralaby naprawde swietnie wylozona teorie. Potrzebuje naprawde dobry
            podrecznik, wiedza uleciala z glowy i zanim przystapie do zadan musze uczyc sie
            od nowa..
            • dirty_pretty_thing Re: Czy ktos moze polecic dobra ksiazke do chemii 14.11.06, 14:54
              Może piszukaj jakiś książek używanych? Na allegro albo gdzieś w specjalnych
              punktach? No niestety książki kosztują, podręczniki do tego zbiory zadań i testó
              maturalnych. Ale na studiach ceny są jeszcze wyższe.

Na allegro ten Operon 3-tomowy po ok 30 zeta komplet.
              • witulka Re: Czy ktos moze polecic dobra ksiazke do chemii 14.11.06, 15:07
                ja mialam testy wspiu i operonu a ksiazki lewiskiego (te dla kandydattow)
                mozesz kupic nowe potem sprzedac - mozesz kupic uzywane potem sprzedac:) ja w
                tym roku WSZSTKO sprzedalam i dostalam za wszystko ok 300zl a 2lata temu
                zainwestowalam z500zl...nie jest zle:)zwroci sie:) powodzenia
            • mag_oz Re: Czy ktos moze polecic dobra ksiazke do chemii 14.11.06, 17:02
              2 tomowe nowe wydanie Nowej Ery - super podręcznik :) Do zadan polecam zbiory
              Operonu - taki duet IMO w zupełności wystarczy :)
    • tranquilizer13 Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 19:27
      WSiP
      • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 20:01
        mag_oz,
        ale mialam nosa dzis w ksiegarni :) Przegladalam ksiazki do chemii i najbardziej
        'podeszla' mi wlasnie ta wyd. Nowa Era :))) Kupilam poki co 1 czesc , potem
        kupie organiczna ale ta juz nie jest trudna wiec zostawiam to na koniec. Zreszta
        chemia jest bardzo wdzieczna i zawsze mialam do niej sentyment. Najgorzej czuje
        sie z biologii.

tranquilizer zalamujesz mnie , ja juz pelne nastawienie na Operon a tu
        wyskakujesz z WSiPem, szkoda ze w ksiegarnia czlowiek czuje sie taki stlamszony
        i nie moze w spokoju poprzegladac, wtedy zdecydowalabym sama.

Dzis za to przypomnialam sobie Daneckiego, gosc zawarl duzo wiedzy w swoich 3
        tomach i wydaje sie ze to nawet wiecej niz potrzeba ale to przeciez nie
        podreczniki i a nuz czegos zabraknie ...
        • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 20:07
          Aha a co sadzicie o starym poczciwym Pazdro ? Chodzi o ten brazowy, kupilam dzis
          bo tamten granatowy dal mi bardzo duzo !
        • tranquilizer13 Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 20:08
          WSiP. ALe to moje zdanie. Na operonie chyba duzo zdalo. Co do chemii to wogole
          ja sie uczylam z wyd. rozak czy jakos ttak i czesci pazdro. a fzizyka z rep. na
          am(persony) i holas.
          • myszo-skoczek Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 20:24
            ja przerobilam calego pazdre

tez mialam rozaka ale 3 czesc jest cienka
    • dirty_pretty_thing Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 14.11.06, 20:47
      Słuchajcie, a nie lepiej zrobić tak: bierzemy testy/matury z ubiegłych lat i po
      porównujemy sobie np. jak w poręczniku przedstawiona jest sprawa rozmnażania
      glonów i jak to się ma do pytań na maturze/teście?
      • aska_ou Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 15.11.06, 07:00
        dirty... tak tez trzeba zrobic zeby zalapac system tworzenia zadan/ pytan. Tylko
        czesto z pytan wynika ze uczyc trzeba sie wszystkiego szczegolowo, bo nie
        wiadomo czego takie szczegolowe pytanie bedzie dotyczylo podczas kkolejnego
        egzaminu.
        • tranquilizer13 Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 15.11.06, 14:37
          poza tym oni nieraz daja dwa razy pytanie o to samo(na dwoch roznych
          maturachnp.2002 i styczen 2006) a odpowiedzi daja inne...i jeszzce nei
          zaliczaja tego co przedtem bylo dobre...
    • martina.15 Re: Biologia Operonu czy WSiPu ? 18.11.06, 09:05
      ja na NM mam operon caly jeden tom lewinskiego starego, danowski mi nie
      pasuje... testy operonu tez.

z chemii wszystko mam pazdry no co poradze ze mialam swietna chemiczke a ona
      stosowala tylko te podreczniki

z fizy zawsze problem nigdy nic idealnego...
      • aska_ou Dziekuje za Wasza pomoc ! 20.11.06, 13:03
        Pazdro jest swietny, wydaje mi sie ze jesli ktos zrobi wszystkie zadania z
        brazowego zbioru to moze powiedziec ze sie nauczyl. Dobre sa tez zadania z
        'maturalnie ze zdasz' Chemia. Pozostalych nie widzialam.
        Kupilam tez Chemie nieorganiczna wyd Nowa Era. Slabiutka jak dla mnie.

Z biologii postanowilam kupic 3 tomy Operonu wspierac sie starym Lewinskim i
        uwinac sie do marca a potem powtarzac i robic testy, zamierzam tez kupic
        Wisniewskiego bo dobrze mi sluzyla ta ksiazka. ( Jesli sa nieduze roznice miedzy
        Operonem a Wisniewskim to powiedzcie, nie bede wydawac pieniedzy ktorych i tak
        juz strasznie mi brak )

Fizyka - kupilam 2 ksiazki ZamKoru - material rozszerzony oraz 2 zbiory zdan
        tego samego wydawnictwa, mam vademecum i repetytoria. ZObaczymy jak mi pojdzie.

Bardzo dziekuje za wszystkie sugestie. Zabieram sie do ostrej nauki, dzidzius
        jest grzeczny, mama pomaga, mam nadzieje ze sie ulozy ;)
        • aska_ou Martina 20.11.06, 18:21
          Hanusia jest super dziewczynka, zmienila sie bardzo od czasu narodzin, tak jak
          moj synek ktory skonczyl wczoraj 5 miesiecy :)

Pozdrawiam!

Aska
          • martina.15 Re: Martina 20.11.06, 22:02
            oj to jak bedzie mial dwa razy tyle to dopiero sie zmieni!

Hania dzisiaj zrobila pierwsze dwa kroczki :)
            • aska_ou Re: Martina 21.11.06, 08:36
              gratuluje i pozdrawiam:)
        • offizier Re: Dziekuje za Wasza pomoc ! 23.12.06, 20:32
          osobiście zamKoru nie lubuje...
          uczyłam się ze starej 5tomówki z fizyki....wszystko pieknie ładnie wyjaśnieone,
          a w ZamKorze okrojone...
          niestetety wina to programu nie wiem jak można pojąć coś niecoś nie wiedząc
          skąd inąd się to wzielo oooo zgrozo....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka