Dodaj do ulubionych

Biedny informatyk

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:13
Stypendia, czyli czy na studiach można zarobić? Chcę iść na informatykę, ale
do najbogatszych nie należę. Dajecie radę na stypendiach państwowych? Dorabiacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Helga Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:41
      Jeszcze nie jesteś informatykiem.
      • Gość: zbychoo Re: Biedny informatyk IP: *.icpnet.pl 05.01.07, 14:52
        Helga jak chcesz przyciągnąć uwagę to wyjdź nago na ulicę, może wtedy kogoś
        zainteresujesz.
    • Gość: xxx Re: Biedny informatyk IP: *.aster.pl 05.01.07, 16:10
      Na pierwszym roku mozesz dostac stypendium socjalne. Na utrzymanie raczej nie
      starczy, ale mozna dorabiac. Na mojej uczelni socjalne + naukowe (od drugiego
      roku) to juz spora kasa i mozna spokojnie za to zyc. To jakie stypendium bys
      dostal zalezy od zarobkow Twoich rodzicow, wiec ciezko ogolnie cos powiedizec.
    • Gość: Dymo Re: Biedny informatyk IP: *.ds5.agh.edu.pl 05.01.07, 16:31
      Szczerze watpie, zebys wyzyl za samo socjalne+dodatki do akademika/jedzenia. Jednak zawsze mozna dorabiac (jakies korki czy roznoszenie ulotek). Od 2 roku moze byc juz lepiej jesli bedziesz mial stypendium naukowe (choc to juz zalezy od twojej sredniej). Od 3/4roku mozesz juz spokojnie pracowac w zawodzie.
      • Gość: Alek Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:29
        Mam wypatrzone inżynierskie, więc 4 rok to będzie pierwszy rok pracy na etacie
        ;) Właśnie nie wiem, czy na socjalne się wyrobię. Nie wiem też, czy pójdę na
        dzienne, czy zaoczne i do prywatnej, czy państwowej. Albo polibuda, albo
        Futurus. Słyszałem, że polibuda ma całkiem niezłe naukowe, w porównaniu do np UW
        ;) Choć jak się wczytałem w róznych prywatnych, to tam też można sobie
        praktycznie koszt studiowania zwrócić.
        Po pierwszym roku nie zdobywa się umiejętności pozwalających na drobne zlecenia
        w zawodzie?
        Dorabiać i tak będę musiał ;)
        • Gość: xxx Re: Biedny informatyk IP: *.aster.pl 08.01.07, 12:48
          To zalezy od osoby, jak ktos jest dobry to juz w liceum bierze zlecenia. Z
          kazdym kolejnym rokiem studiow latwiej.
          • Gość: eagle Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:56
            Na prywatnych przeważnie jest sprawny system stypendialny, są dodacje państwowe
            i uczelnia też niejednokrotnie dokłada. Więc jak się będziesz uczył, to luzik,
            szczególnie, że progi przyznawania stypendiów naukowych w takich szkołach są
            niższe. Zlecenia tak, jak pisze osoba powyżej - jak jesteś dobry wcześniej, to
            sobie coś załatwisz, a im bardziej praktyczna szkoła, czyli pracująca na
            narzędziach informatycznych, tym szybciej uda Ci się nauczyć więcej rzeczy
            potrzebnych do pracy -> szybsza większa kasa. Pozdro.
            • Gość: amund Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:17
              Z tego, co widze po znajomych, to studeńci informatyki raczej są w tej
              łatwiejszej sytuacji i zbierają w semestrze więcej kasy na dorabianiu
              pozajęciowym :) Więc biednymi bym ich nie nazwał :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka