Gość: Alek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:13 Stypendia, czyli czy na studiach można zarobić? Chcę iść na informatykę, ale do najbogatszych nie należę. Dajecie radę na stypendiach państwowych? Dorabiacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Helga Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:41 Jeszcze nie jesteś informatykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychoo Re: Biedny informatyk IP: *.icpnet.pl 05.01.07, 14:52 Helga jak chcesz przyciągnąć uwagę to wyjdź nago na ulicę, może wtedy kogoś zainteresujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Biedny informatyk IP: *.aster.pl 05.01.07, 16:10 Na pierwszym roku mozesz dostac stypendium socjalne. Na utrzymanie raczej nie starczy, ale mozna dorabiac. Na mojej uczelni socjalne + naukowe (od drugiego roku) to juz spora kasa i mozna spokojnie za to zyc. To jakie stypendium bys dostal zalezy od zarobkow Twoich rodzicow, wiec ciezko ogolnie cos powiedizec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dymo Re: Biedny informatyk IP: *.ds5.agh.edu.pl 05.01.07, 16:31 Szczerze watpie, zebys wyzyl za samo socjalne+dodatki do akademika/jedzenia. Jednak zawsze mozna dorabiac (jakies korki czy roznoszenie ulotek). Od 2 roku moze byc juz lepiej jesli bedziesz mial stypendium naukowe (choc to juz zalezy od twojej sredniej). Od 3/4roku mozesz juz spokojnie pracowac w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:29 Mam wypatrzone inżynierskie, więc 4 rok to będzie pierwszy rok pracy na etacie ;) Właśnie nie wiem, czy na socjalne się wyrobię. Nie wiem też, czy pójdę na dzienne, czy zaoczne i do prywatnej, czy państwowej. Albo polibuda, albo Futurus. Słyszałem, że polibuda ma całkiem niezłe naukowe, w porównaniu do np UW ;) Choć jak się wczytałem w róznych prywatnych, to tam też można sobie praktycznie koszt studiowania zwrócić. Po pierwszym roku nie zdobywa się umiejętności pozwalających na drobne zlecenia w zawodzie? Dorabiać i tak będę musiał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Biedny informatyk IP: *.aster.pl 08.01.07, 12:48 To zalezy od osoby, jak ktos jest dobry to juz w liceum bierze zlecenia. Z kazdym kolejnym rokiem studiow latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eagle Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:56 Na prywatnych przeważnie jest sprawny system stypendialny, są dodacje państwowe i uczelnia też niejednokrotnie dokłada. Więc jak się będziesz uczył, to luzik, szczególnie, że progi przyznawania stypendiów naukowych w takich szkołach są niższe. Zlecenia tak, jak pisze osoba powyżej - jak jesteś dobry wcześniej, to sobie coś załatwisz, a im bardziej praktyczna szkoła, czyli pracująca na narzędziach informatycznych, tym szybciej uda Ci się nauczyć więcej rzeczy potrzebnych do pracy -> szybsza większa kasa. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amund Re: Biedny informatyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 12:17 Z tego, co widze po znajomych, to studeńci informatyki raczej są w tej łatwiejszej sytuacji i zbierają w semestrze więcej kasy na dorabianiu pozajęciowym :) Więc biednymi bym ich nie nazwał :P Odpowiedz Link Zgłoś