Gość: kasia181818 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 17:31 Bardzo proszę o wasze opinie. W szczególności studentów AMB:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: truuudno Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 18:59 jest;/ a praca w laboratorium kiepawa.. ja na tzrcim roku zrezygnowałam i przeszłam na farmacje;) mam 24 lata i jestem dopiero na 3 roku, ale wizja pracy za 900zł a za 3000 zł nie powoduje pogorszenia nastroju i wymazania dwóch lat z życia;) PS. niektóre przedmioty mam już pozaliczane^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 01:07 Moja znajoma jest kierownikiem labu i zarabia pare ładnych tysiaków, a ojciec mojej dziewczyny - analityk, 2. stopień z hematologii jest wręcz rozrywany po Polsce na konsultacje. Ale sam studiuje farmacje dlatego, że własnie sie nasłuchałem info o badaniu kału i moczu (tak ludzie myślą o analitykach) a niegdyś przymierzałem sie do analityki. W sumie do tej pory nie wiem czy dobrze zrobiłem, chociaż oba kierunki spoko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 22:35 a jak musialas zaczynac farme od nowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: truudno Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 07:12 musiałąm zaczynać od nowa, ale materiał niewiele różnił się od tego co na analityce;)) a niektóre przedmioty miałam nawet takie same, więć oceny automatycznie mi przepisano;) poczekaj rok,Popraw mature i idź na farmacje;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 09:57 www.3dwhite.pl/?click=f6a5596f07e7fb4c0c80c9a213317e0a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 14:21 Idę na analitykę bo to mnie interesuje, a nie z przypadku;) Na farmacji się jakoś nie widzę... A, że później może być trudno z pracą? Wychodzę z założenia, że jeśli ktoś jest dobry w tym co robi to nie będzie z pracą problemu. Interesuje mnie to jak dokładnie te studia wyglądają. Np. jak to jest z tymi ćwiczeniami w laboratorium i czy dużo jest tam matematyki bo z tą u mnie ciężko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 14:59 > Interesuje mnie to jak dokładnie te studia wyglądają. Np. jak to jest z tymi > ćwiczeniami w laboratorium i czy dużo jest tam matematyki bo z tą u mnie ciężk > o:) No początek jest taki sam dla farmy i analityki to coś moge skrobnąć. Cwiczenia w laboratorium będą na chemii nieorganicznej (analiza jonów) i organicznej - śmierdzi i długo sie robi czasem preparaty - niektóre przez kilka zajęć. Ogólnie to cw. w labie są bardzo fajne, zwłaszcza jak ktośjak ja nie miałw LO laba. A matematyki nie jest dużo, nie wiem na jakiej uczelnio jesteś, ale to nie jest przedmiot "z typu cięzkich" ;) i każdy go przechodzi jakoś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.07, 15:07 Wielkie dzięki Dugo:) Prawdę mówiąc to już się nie mogę doczekać;) Mam tylko nadzieję, że dam sobie radę... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.07, 16:54 Podziwiam zapał i chęć studiowania. Ja wole jednak wakacje i imprezować tak jak mi sie podoba i ile mi sie podoba (3 miesiące energetyzowania sie - na 9 miechów musi wystarczyć niestety ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.07, 22:10 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 10.08.07, 13:07 jesli chodzi o analityke to jestem za studiowaniem tego kierunku. Jestem na czwartym roku i moge powiedzieć ze studia sa dość ciezkie i wymagają troche poświecenia . Wszyscy sądza ze kazdy wybiera analityke jako koło ratunkowe na wypadek gdyby nie dostał sie na farmacje. Przyznaje ze w moim przypadku było dokładnie tak samo ale teraz nie załuje . Jestem na 4 roku analityki i na 3 farmacji jest mi o wiele łatwiej bo farmacja i analityka to pokrewne kierunki. To nieprawda ze mgr analityki bada tylko mocz , kał i krew- zazwyczaj pierwsze i drugie badają technicy wiec nie ma się czego obawiac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia18181 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 15:35 Dzięki Moniko:) Mam jeszcze pytanie. Też myślałam o zaczęciu za rok jeszcze jednego kierunku, tylko, że myślałam o chemii analitycznej. A teraz zastanawiam się czy aby nie farmacja... Czy miałaś problemy z rozpoczęciem studiowania farmacji? Bo z tego co słyszałam to uczelnie medyczne raczej nie zgadzają się na studiowanie dwóch kierunków na jednym wydziale, bo nie dostają wtedy kasy na ten 2. No i co zamierzasz robić po takim mixie analityka+farmacja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 12.08.07, 12:20 Ja studiuje na Śląskim Uniwersytecie Medycznym i nie miałam większego problemu zeby zacząć drugi kierunek nie słyszałam nawet ze uczelnia nie chce aby studenci podejmowali drugi kierunek na tym samym wydziale co pierwszy (może to dlatego ze pani dziekan jest bardzo sympatyczna:) ). A jesli chodzi o to co zamierzam robic po "mixie" analityczno-farmaceutycznym to nie jestem jeszcze zdecydowana, bardzo interesowałaby mnie praca w policji i zajmowanie się ekspertyzami kryminalistycznymi . To praca bardzo dobrze płatna i zarazem ciekawa choć cięzko ją dostać . Przyszłośc pokarze czym będę się zajmować ale mysle ze po ukonczeniu 2 kierunków na AM prace znajdę bez wiekszych problemów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 12:59 Kto jak to, ale Ty Monika o prace martwić sie nie musisz :) I to nie prace za 1000 zeta... I po jednym z tych kierunków można przebierać, natomiast analityka + farmacja daje Ci na pewno duże szanse na laba kryminalistycznego. Powodzonka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia18181 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 14:47 No właśnie mnie też ciągnie do kryminalistyki:] I dlatego właśnie zastanawiam się co wybrać oprócz analityki żeby mieć większe szanse. Mam jeszcze rok żeby się zastanowić więc może coś wymyślę:) Dzięki wielkie;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 15:35 Analityka + chemia (na UJ jest chemia sądowa fajny kierunek) to jest chyba b. dobre połączenie jeśli chodzi o kryminalistyke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silvermoon Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 15:57 Moniko,, mam do Cibie pytanie czy na analityke medyczna potrzebny jest fartuch? bo zbliża się październik a czesc moich znajomyhc twierdzi ze tak9bo zajecie w laboratorium) a na uszycie fartucha troche sie czeka. wiec jak to jest? a drugie pytanie, czy w trakcie wakacji studenci analityki medycznej maja staże? z gory dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 10:33 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 18:40 A na którym roku analityki zaczynaliście farmacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 13.08.07, 15:57 Ja na drugim roku analityki zaczęłam farmacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 13.08.07, 16:21 Jesl chodzi o to co wybrac oprócz analityki aby potem nie było problemu ze znalezieniem pracy to zgadzam się z Dugo ze warto skończyć chemie najlepiej sadowa na UJ. Trudno jednak uzyskac możliwość zrobienia tej specjalizacji bo tylko 10 osob sie dostaje co roku. Na chemie na UJ (na I rok) łatwo jest sie dostac ale po trzech latach wybiera sie specjalizacje typu chemia sądowa , chemie analityczna i jeszcze kilka innych ale na kazda specjalizacje jest tylko 10 miejsc wiem cos o tym bo moja kolezanka własnie zrobiła licencjat i musiła sie przyłozyc zeby w indeksie widniały jak najlepsze oceny by miała mozliwosc studiowania chemii sądowej. Oprócz chemii mysle ze dobrym rozwiązaniem jest farmacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 16:35 Tak, a na UJ chemia sądowa i biologiczna mają największe branie. Farmacja bez wątpienia jak najbardziej pasuje do tej ścieżki. Podziwiam że już na 2. roku zaczęłaś farme. Jak Ty dajesz sobie rade? Ja przez 3 lata na jednym sobie nie mogłem poradzić ;) Widać są zdolni i zdolniejsi ;) A moze bardziej pracowici po prostu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 13.08.07, 16:42 Wybitnie zdolna nie jestem skoro sie nie dostałam od razu na farmacje ale teraz nie żałuje bo gdybym dostała sie na farme za pierwszym razem to chyba nigdy nie zaczełabym analityki o której przed rozpoczeciem studiow nasłuchałam sie ze nie warto jej studiowac bo po niej pracuje sie w laboratorium za nie wiecej niz 1000 zł teraz wiem ze jest inaczej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:00 Ja sie dostałem na farme za 3. razem ;) Ale ya to mam porwnanie co do studiowania, bo rok inznierii środowiska na polibudzie i chemii środowiska na uniwerku ;) Gdybym zaczął analityke to pewnie bym nie zrezygnował i w tym roku ją skończył, a tak jestem do tyłu dwa lata. Mam znajomych co zdawali na farme po 5 razy, niektózy to magistrzy czegoś innego i zaczynali studia, niejednokrotnie mają stypy naukowe, także dostanie sie a studia to różna sprawa. Ja tam nie żaluje ze zrobiłem jak zrobiłem, ale własnie analityka mi sie podoba, ale chyba już nie zechce mi sei zaczynac, a studia wiem że tak jak farma przerąbane ;) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natka Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 17:32 ja dostalam sie na analityke na farme mi zabraklo kiklu pkt;/ chce za rok sie przeniesc albio 2 ciagnac ale nie wiem czy dam rade.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia181818 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 19:19 A nie wiecie przypadkiem czy jeszcze gdzieś jest specjalizacja z chemii sądowej??? Czy tylko na UJ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 13.08.07, 20:03 Z tego co mi wiadomo to tylko na UJ ale to prawda że dostać sie na ta specjalizacje jest cieżko bo na pierwszy rok przyjmuja 200 osob a po trzech latach ma sie licencjat i wybiera sie specjalizacje ale ta specjalizacje na studiach dziennych robi tylko 50 osob. Pod uwagę brane sa oceny ze studiow licencjackich. Ten kto nie znajdzie sie w gronie tych pięćdziesięciu szczesliwców albo idzie na wieczorowe magisterskie uzupełniajace jesli ma kase a jesli nie pozostaje z tytułem licencjata:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.07, 21:17 A jeżeli ja studiuje teraz na jednolitych magisterskich a po trzecim roku chemii chciałabym się przenieść na UJ i tam zrobić specjalizację z chemii sądowej? Myślicie, że to jest wykonalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: 213.199.204.* 13.08.07, 21:29 Raczej nie bo jesli chodzi o studia uzupełniające magisterskie to pod uwage sa brani kandydaci ktorzy maja tytuł licencjata z chemii i te studia licencjackie ukonczyli na UJ. W pierwszej kolejnosci sa brani studenci UJ a jak juz napisałem studia licencjackie ukonczy około 200 osob (około bo napewno ktos odpadnie w trakcie tych 3 lat)i to oni beda sie starac o uzyskanie tytułu magistra i maja o wiele wieksze szanse niz studenci z innych uczelni a nawet powiedziałbym ze studenci z innych uczelni w ogole nie beda brani pod uwage Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_analityczka Re: Analityka. Jak się studjuje? 18.08.07, 14:46 Ja w tym roku zaczynam studia na AMB na tym kierunku:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paulina Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.07, 20:46 Ja też w tym roku zaczynam tam analityke...:) troche sie boje że sobie nie poradze, bo z matematyka u mnie krucho no i chemia tez nie jest najłatwiejsza... ale najbardziej boje sie że sie pogubie w Białym...:)bo jak sie jest przyzwyczajonym do małego miasta to w wielkim jest ciężko a i z moją orientacją w terenie nie jest najlepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia1818 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.07, 11:50 Nie martw się na zapas. Ja jestem z klasy humanistycznej, więc matma to w ogóle czarna magia dla mnie... Jakoś damy radę;) Pozdrawiam i do października;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia19886 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.07, 17:20 Hehe:) Damy rade.Ja wprawdzie jestem po biol-chemie,ale tez tych przedmiotow sie cykam. Widze,ze sporo osob z analityki tu zaglada.mam nadzieje,ze poznamy sie duzo lepiej juz na poczatku pazdziernika a moze juz na przysposobieniu bibliotecznym??ja z bialegostoku nie jestem,ale raczej nie powinno byc problemow z poruszaniem sie po miescie.ostatnio spedzilam tam troszke czasu w poszukkiwaniu mieszkania i bylo ok.pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_analityczka Re: Analityka. Jak się studjuje? 20.09.07, 13:41 Na gronie dogadaliśmy sie co do spotkania integracyjnego. Będzie w poniedziałek po szkoleniu bibliotecznym kolo palacu się spotykamy:). o 16.00 Ja też nie jestem z Białego i sie pewnie pogubię:P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinia19886 Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.07, 22:20 Anulko a skad jestes?bedziesz mieszkac w akademiku czy na stancji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 07:07 wyluzujcie;) na amb wszystko jest blisko wiec nie ma szans sie zgubic;) a co do matmy (jestem po farmacji tez mialem matme) to prowadzi ją bardzo fajny facet, ktory ciagle gada o tesciowej. Nie ma zadnych wejsciowek, sprawdzianow. Tylko obecnosci trzeba miec. Ostatnio ponoc jest jakas nowa asystentka ktora zadaje zadania domowe itd ale tez bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiak Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 13:34 Nie wiecie jak to jest na analityce z fartuchami. Mam sobie taki kupić?:) Czy to jest potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Analityka. Jak się studjuje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 14:43 No oczywiście że trzeba miec ;) Na chemii i innych zajęciach laboratoryjnych biegasz w fartuchu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudzielec Pytanie do rozpoczynających studia - Analityka med IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 15:27 Nie wiecie może jakie były tegoroczne progi punktowe w Krakowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dugo Re: Pytanie do rozpoczynających studia - Analityk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 15:51 Ja wiem bo moi znajomi tam zdawali na analityke. W Krakowie i Poznaniu sajgon, CMUJ: 157 ostateczny próg (na początku był powyżej 160). Na innych uczelniach niższe są Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: Pytanie do rozpoczynających studia - Analityk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 18:54 Dugo ma racje fartuch jest potrzebny wszedzie: na chemie, biologie, biofizyke;) lepiej miec conajmniej 2: jeden bedzie na zmiane. Odpowiedz Link Zgłoś