Dodaj do ulubionych

Menopauza bez htz

13.08.26, 10:06
Lekko się podłamałam bo juz mam pewność, ze z powodu oponiaka nie moge byc na htz. Mam 51 lat z zaczynam odczuwać pierwsze objawy meno. Jeszcze miesiaczkuje, ale np teraz po 10 dniach znowu plamie.
Pociesznie, ze da sie przeżyć menopauzę bez hormonalnego wspomagani i czym można je zastąpić.
Za 2 tyg. zrobię badania i pójdę do mojej ginekolog, ale licze na wasza wiedzę i doświadczenie w tym temacie.
Narazie mam wahania nastroju, płakać mi sie chce, a brak szansy na poprawę nie pomaga.
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:13
      Ja przeżyłam.
    • nenia1 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:20
      Ja przeżyłam, ale widocznie jestem w tej grupie która nie doświadcza uciążliwych skutków menopauzy. Oczywiście starzeje się jak każdy, ale np. żadnych uderzeń gorąca czy nocnych potów nie doświadczyłam. Podobnie jak wahań nastrojów czy bezsenności. Mogę więc powiedzieć, że spokojnie da się przeżyć, ale u mnie to łut szczęścia.
      • akseinga1975 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:28
        Szczęściara z Ciebe. Ja nawet nie wiem jak moja mama naturalnie by przechodzila bo miala usunięta macicę.
    • mirkad Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:24
      Ja właśnie musiałam odstawić ze względu na skoki ciśnienia, i jestem załamana. Szczerze, nic mnie tak nie przeczołgało w życiu jak menopauza (nawet ciąża rozwiązana awaryjnie w 29tc): depresja, wypadanie włosów, mgła mózgowa, pobudki o 2 nad ranem zlana potem, bóle stawów, wieczny wk..w - można wymieniać bez końca. Po plastrach fizycznie i przede wszystkim psychicznie było super. Próbuję właśnie soyfem i inne rzeczy, ale to nie to samo.
      • kamkaklamka Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:44
        To prawda, znam wiele kobiet które menopauza przeczołgała ale jak już skończyły się fluktuacje a na kolejnym etapie organizm się przystosował to stałego niskiego poziomu hormonów odzyskiwały życie.
        • malaperspektywa Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:53
          Pociesz i powiedz po jakim czasie wróciły do normalności.
    • koko8 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:27
      Jak dużego masz oponiaka? Lekarze potwierdzili, że jest hormonozależny? U mnie oponiak nie jest przeciwskazaniem do htz.
      • akseinga1975 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:31
        Oponiaka mialam dużego usunięty 10 lat temu, ale zaczął odrastać do 3,5 cm i w styczniu mialam zabieg gama knife.
        W grudniu kontrola. Jak można sprawdzic hormonozaleznosc?
        • koko8 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:46
          Minitoruje się wielkość guza/dynamikę wzrostu podczas wzmozonej aktywnosci hormonalnej (estrogenów).
          W badaniach nad htz tylko z estrogenem zauwazono niewielkie zwiększone ryzyko rozwoju oponiaka, ale terapia hormonalna estrogen-progesteron nie.
          Ogolnie musieliby to ocenic twój neurochirurg i ginekolog.
          Od jakiegos czasu stosuję lenzetto (jeden lub dwa psiki) plus wkładka. Badania kontrolne oponiaka robie co rok.
          • akseinga1975 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 10:56
            Bardzo dziekuje. Mam wrażenie, ze i gin i neurolog z tych zachowawczych i odradzają. A ja drążę temat bo jak tak dalej pójdzie to mnie meno psychicznie dojedzie.
            • nenia1 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:02
              tak, bywa, że lekarze "na wszelki wypadek" różne rzeczy odradzają. Tak dla nich bezpieczniej.
    • deszczu_kropelka Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:27
      Akseinga, to zależy oczywiście od osoby, ale z mojego doświadczenia odpowiem, że można, jak najbardziej.
      • akseinga1975 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:31
        Możesz napisać cos wiecej, prosze.
        • kamkaklamka Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:39
          Można tyle tylko że jak źle wylosowałaś to wypadniesz z normalnego życia na x lat będziesz się pzrewlekle latami bardzo źle czuć, oczywiście można żyć wtedy myślą że wszystko mija i tu też tak jest bo jak przejdzie ta nawałnica, wahania które są najgorsze to w okolicy 60 tki i po kobiety dostają powera, wystarczy się rozejrzeć jak dużo jest żywotnych energicznych starszych pań.
          • akseinga1975 Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 11:54
            Tego sie boje🫣
            • fogito Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 12:33
              Ja mam powera od urodzenia i menopauza mi nie przeszkodziła.
    • fogito Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 12:32
      Nie miałam htz i przeżyłam całkiem niezłe. Pokolenia kobiet przeżywały. Bez przesady z tą dramą.
    • wena-suela Re: Menopauza bez htz 13.08.26, 12:32
      To jest sprawa bardzo indywidualna. Ja bez htz, najbardziej uciążliwe były koszmarnie obfite krwawienia trwające ponad 2 lata przed menopauzą. Uderzenia gorąca (ciągle je mam) u mnie są całkiem znośne. Wszystko wynagradza lepszy niż kiedykolwiek nastrój, ochota na wysiłek fizyczny i w końcu! - schudnięcie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka