emma.12 11.01.04, 07:43 Urząd Skarbowy podwyzsza mi wartość nieruchomości zakupionej dwa lata temu,w związku z czym wzywa mnie do zapłaty zaległego podatku plus odsetki.Czy ktoś miał podobny problem?Nie wiem co mam robić?Pozdrawiam.Emma Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 13:10 Cześć, możesz próbować bronić swojej wartości wskazując US wszystko to co na minus może mieć znaczenie. To znaczenie ma oczywiście stan techniczny (w momencie nabycia) i tu bardzo szczegółowo można opisać ten stan (wymieniając, co wymaga remontu, co wymiany, załączając nawet np. jakieś zdjęcia jeśli masz), załaczajac jakieś rachunki na to co już zrobiłaś, poszukać minusów w położeniu mieszkania w budynku typu: np. typu amfilada (tzw. przejściowe przez jeden pokój - to minus), ostatnie piętro albo parter, północna strona świata, położenie budynku co sprawia, że lokal ma charakter uciążliwy (typu: przy ruchliwej ulicy, może tramwaje, może przystanek, może jakiś zakład produkcyjny), odległość od szkoły, sklepów, komunikacji (jak bardzo daleko to też ma wpływ). Pamiętaj i o tym, że US może uznać takie jak wyżej Twoje odwołanie, ale równie dobrze w odpowiedzi na nie ma prawo wysłać biegłego (i oczywiście od jego wyceny zależy ponad tę różnicę w podatku - kto poniesie jego koszty: czy Ty czy US). Pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.torun.mm.pl 11.01.04, 16:19 przedewszystkim sprawdzic trzeba na jakiej podstawie US wyliczył ta wyższa wartośc - oniw US posługuja sie protokołami wartości srednich - te protokoły sa nielegalne i z krestesem uUS przegrywaja w NSA , ale te protokoły maja widełki i mozna znajac je co nieco potargować. Natomiast wariant z biegłym teznie jest sprawą przegrana ale trzeba tłuc sie do NSA by wykazać jacy debilni sa biegli ( innych jeszcze nie spotkałem!!!_ ) zreszta z zasady sąto biegli z zakresu budownictwa a nie rzeczoznawcy majątkowi - potrafia pytac o szczególy techniczne a nie widzą rynku. Generalnie najpierw idź i dowiedz się _prywatnie!!!! ja z tymi ich tabelami Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Problem z Urzędem Skarbowym-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.04, 18:49 Gość portalu: krotki napisał(a): > Natomiast wariant z biegłym tez nie jest sprawą przegrana (..) Nie, absolutnie nie. Swojego czasu taką walkę wygrałam z US, choć nasłali mi biegłego. Podwyższył mi co prawda w swej wycenie nieco wartość transakcji (doprawdy niewiele jednak) ale nie przekroczył tej 1/3 (tam chyba tak właśnie jest) i nie ja płaciłam jego koszty (na szczęście). A postanowiłam wówczas walczyć do upadłego, bo ta wartość, którą mi rzucił US była wzięta .. sama nie wiem skąd (nie mieściła się w żadnych rynkowych wartościach znacznie je przekraczając). Pozdrowionka cieplutkie. B. Odpowiedz Link Zgłoś