Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do Sympatycznej Bebiak

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.04, 20:13
    Mam pytanie czy można zmniejszyć opłaty za darowiznę działki (od rodziców)
    przeznaczonej na budowę domu.Słyszałem,że jeżeli otrzymałbym część tej
    działki jako współwłasność to zapłaciłbym podatek od darowizny tylko za tę
    część, a później po jakimś /?/ czasie rodzice mogliby zrzec się
    współwłasności na moją korzyść bez dodatkowych opłat.Pozdrawiam serdecznie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Bebiak Re: Do Antka - zniesienie współwłasności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 23:17
        Cześć

Gość portalu: Antek napisał(a):

> Czy można zmniejszyć opłaty za darowiznę działki (od rodziców)
        > przeznaczonej na budowę domu.Słyszałem,że jeżeli otrzymałbym część tej
        > działki jako współwłasność to zapłaciłbym podatek od darowizny tylko za tę
        > część (...)

Wszystkie opłaty (notarialną, podatek od darowizny i sądową za wpis do księgi)
        zapłaciłbyś od wartości darowizny. Jeśli otrzymałbyś w darowiźnie jakiś ułamek
        to on ma zawsze mniejszą wartość przecież niż cała działka a tym samym i opłaty
        byłyby niższe.

> (...) a później po jakimś /?/ czasie rodzice mogliby zrzec się
        > współwłasności na moją korzyść bez dodatkowych opłat

Czy bez dodatkowych opłat? Hm, tego bym nie powiedziała, ale póki co - bez
        podatku. Za jakiś czas, ja wiem... za 3/4 miesiące/pół roku, moglibyście pójść
        do notariusza i zawrzeć umowę zniesienia współwłasności, w wyniku której cała
        nieruchomość zostałaby przyznana Tobie. Zakładam, że rodzice nie chcieliby z
        tego tytułu od Ciebie żadnych pieniędzy, a póki co umowa zniesienia
        współwłasności pomiędzy osobami z I-szej grupy podatkowej (a to np. rodzice -
        dzieci), o ile nie ma tych spłat i dopłat pieniężnych - jest wolna od podatku.
        Płaci się natomiast taksę notarialną od wartości CAŁEJ nieruchomości, oraz
        opłatę sądową za wpis, ale przy zniesieniu doprawdy symboliczną, bo 20,-zł.
        Kiedyś takie umowy zniesienia współwłasności zawsze były wolne od podatku (o
        ile nie było tych spłat i dopłat), ale ponad rok temu ustawodawca wprowadził
        podatek dla osób innych niż z I-szej grupy. Póki co tak jest a czy się nie
        zmieni - tego oczywiście nie wiem. Wierząc, że wszystko jasne dla Ciebie
        pozdrawiam Cię serdecznie. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka