Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odpis na fundusz remontowy????

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 15.01.04, 22:33
    Ojejku, właśnie przeczytałam w innym poście że można odpisać od podatku
    wydatki na fundusz remontowy i mam pytanie do wszystkich mądrych osób
    które "siedzą" w temacie. Najpierw jednak opiszę sytuację.
    W roku 2002 opłacaliśmy czynsz za mieszkanie własnościowe za pomocą stałego
    zlecenia zapłaty w banku. Ponieważ na zleceniu napisaliśmy "czynsz",
    spółdzielnia wpisywała to na poczet czynszu (to oczywiste) ALE po roku
    okazało się że źle płaciliśmy bo mamy dużą nadpłatę za czynsz i dużą
    niedopłatę za fundusz remontowy. W SUMIE wszystko było dobrze bo nadpłata za
    czynsz to była niedopłata do funduszu ale musieliśmy zmienić zapis w banku.
    W związku z tym w roku 2003 na zleceniu zapłaty w banku podaliśmy
    TYLKO "fundusz remontowy". Wychodzi na to że jest to z korzyścią dla nas bo
    chyba możemy sobie to teraz odpisać? Czy nie? I do jakiej sumy? I czy
    wystarczy jako potwierdzenie do Urzędu Skarbowego zwykły wyciąg z banku jaki
    dostajemy co miesiąc, czy trzeba mieć jakieś zaświadczenie od spółdzielni że
    to na fundusz remontowy poszło a nie na czynsz?
    Poradźcie proszę
    Obserwuj wątek
      • Gość: Maria Re: Odpis na fundusz remontowy???? IP: 213.199.253.* 15.01.04, 22:48
        Musi być dowód wpłaty, z którego jasno wynika, że jest to wpłata na fundusz
        remontowy i za jaki okres.
        Pozdrawiam - Maria
        • vampi_r Re: Odpis na fundusz remontowy???? 16.01.04, 13:34
          W przypadku zleceń stałych, wystarczą miesięczne wyciągi z konta.

Tylko nie bardzo rozumiem, czemu całą kwotę wpłacasz na f.femontowy.
          Konta za czynsz i f. remontowy są oddzielne i powinnaś mieć w banku dwa
          zlecenia stałe - jedno "czynsz", drugoe "fundusz remontowy".
          Z tego, co rozumiem, to masz jedno zlecenie i w roku 2003 wszystko wpłacałas na
          konto f.remontowego. Czy tak?
          Jesli tak, to będziecie mieli nadpłate na tym fundusza taka jak nedopłatę w
          czynszu.

W takim przypadku nie możesz całych kwot odliczyć jako f. remontowy.
          Możesz odliczyc tylko 12 razy to co miesięcznie powinno iśc na f. remontowy.
          • aniask_mama Re: Odpis na fundusz remontowy???? 16.01.04, 13:43
            vampi_r napisał:

>
            > W takim przypadku nie możesz całych kwot odliczyć jako f. remontowy.
            > Możesz odliczyc tylko 12 razy to co miesięcznie powinno iśc na f. remontowy.

Ja to zrobiłam w ten sposób (bo też miałam problem, miałam ogólną nadpłatę w
            czynszu i chciałam ją przenieść na f.remontowy), że napisałam oficjalne pismo
            do MPGM opisując dokładnie sytuację co i jak wpłacałam i żeby tą nadpłatę
            walnęli w fundusz i że takie potwierdzenie chcę na piśmie. Oczywiście tak
            zrobili, pismo dostałam i przy kontroli w skabowym nie miała pani żadnych
            zastrzeżeń, żadnych.
            • Gość: Maria Re: Odpis na fundusz remontowy???? IP: 213.199.253.* 16.01.04, 14:03
              Wynika z tego, że co Urząd Skarbowy to inna interpretacja przepisów. Miałam
              podobny problem w 2002 roku. Byłam w moim US i powiedziano mi, że liczą się
              tylko dowody wpłaty, czy to asygnaty kasowe, czy też kopie przelewów, z
              których jasno wynika, ze są to wpłaty na fundsz mieszkaniowy i za jaki okres.
              Miałam tak samo zlecenie w banku na kwotę ogólną za czynsz. Ponieważ działo to
              się w trzecim kwartale 2002 r., w porozumieniu ze Spółdzielnią wpłaciłam całą
              kwotę przypadającą na fundusz remontowy za 2002 r, a wynikłą z tego nadpłatę w
              Sp-ni potrąciłam sobie z czynszu. Ale działo się to wszystko przed końcem roku.
              Pozdrawiam -Maria
      • abcd17 Re: Odpis na fundusz remontowy???? 18.01.04, 16:56
        Gość portalu: Margareta napisał(a):

> W roku 2002 opłacaliśmy czynsz za mieszkanie własnościowe za pomocą stałego
        > zlecenia zapłaty w banku. Ponieważ na zleceniu napisaliśmy "czynsz",
        > spółdzielnia wpisywała to na poczet czynszu (to oczywiste) ALE po roku
        > okazało się że źle płaciliśmy bo mamy dużą nadpłatę za czynsz i dużą
        > niedopłatę za fundusz remontowy. W SUMIE wszystko było dobrze bo nadpłata za
        > czynsz to była niedopłata do funduszu ale musieliśmy zmienić zapis w banku.
        > W związku z tym w roku 2003 na zleceniu zapłaty w banku podaliśmy
        > TYLKO "fundusz remontowy". Wychodzi na to że jest to z korzyścią dla nas bo
        > chyba możemy sobie to teraz odpisać? Czy nie? I do jakiej sumy? I czy
        > wystarczy jako potwierdzenie do Urzędu Skarbowego zwykły wyciąg z banku jaki
        > dostajemy co miesiąc, czy trzeba mieć jakieś zaświadczenie od spółdzielni że
        > to na fundusz remontowy poszło a nie na czynsz?

Istnieje limit odliczeń wpłat na FR w ujęciu trzyletnim (2003-2005) w
        wysokości 29 tys. 842 zł 11 gr (minimalna wpłata roczna to 945 zł). Możesz
        wyczerpać ten limit w dowolnym okresie, np. w kilka miesięcy. Wydatki na
        remont mieszkania sumują się z wydatkami na FR (jeżeli wpłacasz na FR i
        jednocześnie remontujesz mieszkanie obowiązuje cię wyższy limit ulgi). Nie ma
        ograniczeń maksymalnych wpłat na FR miesięcznie - jest jednak wpłata minimalna
        wynikająca z uchwał wspólnoty bądź spółdzielni. Dlatego też jeżeli nie
        wpłacałaś w 2002 r - możesz te wpłaty uzupełnić w 2003 roku ale uwaga -
        powrotu do limitu ulgi z okresu 2000-2002 nie ma. 19% wpłat na FR za 2002 rok
        odliczysz sobie od podatku za 2003 r. ale w ramach ulgi 2003-2005. Wyciągi z
        banku Ci wystarczą - musi być tylko podany tytuł wpłaty (na fundusz remontowy)
        i twoje dane jako zleceniodawcy i posiadacza tytułu prawnego do lokalu. W
        spółdzielniach zazwyczaj tworzone są osobne subkonta dla FR - zwróć więc uwagę
        by wpisać odpowiedni numer konta. We wspólnotach wpłaty często wnoszone są na
        to samo konto co pozostałe elementy zaliczki w poczet kosztów zarządu - tutaj
        ważne jest podanie w tytule wpłaty jaka jej część przeznaczona jest na FR.

Pozdrawiam,
        • Gość: Margareta Re: Odpis na fundusz remontowy???? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 20.01.04, 08:38
          Bardzo bardzo dziękuję i pozdrawiam.
        • Gość: ania Re: Odpis na fundusz remontowy???? IP: 62.29.138.* 20.01.04, 09:25
          czyli aby móc sobie odliczyć wpłaty z tytułu FR muszę wpłacić minimum 945zł?
          czyli jeśli mam niższą składkę która rocznie daje mniej niż 945 to nie mogę
          sobie NIC odliczyć???
          • Gość: Maciej Tertelis Re: Odpis na fundusz remontowy???? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.04, 18:29
            Przepraszam, 945 zł to kwota podwyższenia limitu wydatków w sytuacji gdy
            remont dotyczy również instalacji gazowej.

Minimalny limit wydatków to 567 zł (lata 2003-2005).

Jeżeli wydała Pani od 1.01.2003 do 31.12.2003 mniej niż 567 zł na FR bądź (i)
            na remont mieszkania = odliczenie za 2003 r. niestety nie przysługuje.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka