Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak zasypać studnię ?

27.01.04, 11:57
    Jak zasypać studnię ,zeby nie powodowała osunięcia się ścian budynku , który
    ma stanąc w tym miejscu?Zasypać gruzem wylać beton?Studnia ma około 8 m
    głębokości i na dnie trochę wody.Czy to temat dla geologa czy konstruktora?B
    Obserwuj wątek
      • asia.su Re: jak zasypać studnię ? 27.01.04, 12:23
        a dlaczego zasypujesz studnię? wiele ludzi kopie je żeby mieć źródło wody,
        nawet jeżeliby miało służyć tylko do podlewania ogrodu.
        W studni zazwyczaj jest tylko trochę wody - 0.5 do 1,5 m. Tak ma moja mama i
        wody w studni jej nigdy nie brakuje.
        A jak zasypać? - myślę, że należałoby zasypywać stopniowo, zagęszczając każdą
        warstwę - może piaskiem? - straszna robota.
        Zostaw lepiej tę studnię, będziesz mieć i więcej pieniedzy i prawie darmową
        wodę.
        pozdr
        • Gość: Zdezorientowany Litości! IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.01.04, 14:57
          Witam - trochę ryzykowna porada - ja tam bym nie chciał mieć w piwnicy studni!
          Jeżeli dobrze przeczytalem, studnia znajduje sie pod planowanymi fundamentami
          domu ;-) Wprawdzie w dawnych czasach na dziedzincu zamkowym czesto byla studnia
          na wypadek oblezenia, ale pod domem? ;-)
          Pozdr
          • asia.su Re: Litości! 27.01.04, 20:47
            przecież ja nie radzę budować na studni - nie mozna zmienić usytuowania domu?
            • Gość: Zdezorientowany Re: Litości! IP: *.lubin.dialog.net.pl 27.01.04, 20:52
              Znając nasze przepisy i pecha to pewnie jest to jedyne logiczne miejsce do
              wybudowania domu. Nie spodziewam sie, zeby ktos narazal sie na dodatkowe koszty
              (zasypanie studni) mogąc tego uniknac. I wielka prosba - prosze nie traktowac
              tamtego posta jako zlosliwosc - czesto powiem cos, co inni zle odbieraja... ama
              ciety jezyk i wszyscy znajomi o tym wiedza.
              Milego wieczoru!
              • barnaba1 Re: Litości! 28.01.04, 08:55
                dom musi stać akurat w tym , a nie innym miejscu.studnię zasypać muszę.pytanie
                tylko jak , a nie czy i do kogo sie zwrócić z pytaniem o metodę.B
                • Gość: Zdezorientowany Zadzwon do tych, co studnie kopia IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.01.04, 10:26
                  Jak w temacie - jak kopią to pewnie i na zasypywaniu się znają a jak nie, to
                  Cię gdzieś odeślą. Nie spodziewam się, żeby taka studnia stanowiła poważny
                  problem - same cembrowiny powinny trzymać grunt dookoła studni a jak się
                  dodatkowo wypełni (gruzem i piachem, żeby wypełnił szczeliny) to już nie
                  powinno być ryzyka. Ale to tylko rada laika - wiem, że znajomy tak kiedyś robił
                  i było OK.
                  Pozdrawiam!
      • Gość: koks Re: jak zasypać studnię ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.04, 11:00
        My też będziemy niedługo zasypywać studnię, tyle że nie zamierzamy na niej
        niczego budować (ew. chodnik, lub podjazd dla samochodu). Studnia jest głęboka
        do samego piekła, ale zasypiemy ją piachem, bo alternatywnie zaproponowano nam
        dekiel zbrojony betonowy to chyba trochę strach. W końcu za np. 50 lat
        zbrojenia mogą zardzewieć i co wtedy? Zresztą koszt dekla i piachu są
        właściwie porównywalne.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka