Gość: a IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 11:41 ..jestem w fazie wyboru firmy i podjęcia decyzji o montażu w nowo-budowanym domu o pow. ok. 150 m2 - parterowy z użytkowym poddaszem. Na co zwrócić uwagę i czy jesteście zadowoleni z takich systemów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Robert Re: odkurzacze centralne IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 20:25 Mam podobny problem - przeszedłem wszystkie firmy i wybrałem "Beam". Ale tak prawde mówiąc to tak jak ze współczesnymi samochodami - wszystkie jeżdzą podobnie.Beam jest światowym leaderem, ma dobre patenty. Ważny jest - jak przy kazdej instalacji - solidny projekt instalacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOYA Re: odkurzacze centralne IP: 192.168.6.* 11.02.02, 20:42 Byłem na prezentacji dwóch firm specjalizujących się w odkurzaczach centralnych i jak zwykle wszystko zależy ........nie od odkurzacza. Aby podczas sprzątania np. w I sypialni nie było efektu elektrociepłowni w III pokoju czyli aby domownikom w pozostałych pomieszczeniach "łba" nie urywało od huku należy zwrócić największą uwagę na: b. dobrej jakości szalenie szczelnych zamykaczach wlotów rury w poszczególnych pomieszczeniach, one musza być idealnie spasowane z odpowiednimi uszczelkami, rury odprowadzające muszą być bardzo dobrze zamocowane w obejmach z podkładkami wyłożonymi specjalną gumą silikonową, dotyczy to wszystkich ciągów, zapobiegnie drganiom które wytwarzają dźwięki sumujące się w wibracje i tworza huk,rury nie mogą się w żadnym miejscu stykać z murem lub innymi elementami konstrukcyjnymi domu itd. itp. do znudzenia. Na własne uszy słyszłem efekt "szybko" zrobionej instalacaji i takiej robionej kilka dni. Efekt piorunujący. Jak wyżej ktoś napisał, odkurzacze same w sobie są bardzo podobne w działaniu.Dobrze żeby miały zapas ciągu i nie były wysilane nadmiernie gdyż mogą też niepotrzebnie hałasować. Naczelna zasadą jest jak najwięcej "babrania" czyli mrówczej skutecznej i bardzo dokładnej pracy przy montażu a przez wiele lat będzie spokój gdyż jest to szalenie ułatwiający życie sprzęt. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
zua Re: odkurzacze centralne 14.02.02, 15:32 Słyszałam, że odkurzacze firmy DISAN są najcichsze. Czy ktoś może coć o tej firmie powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: odkurzacze centralne IP: 157.25.192.* 14.02.02, 17:10 Z tego co wiem najcichsza jest seria JC 2xxx firmy Beam. Myślę,że przy wyborze trzeba sie oprzeć na pewnych standardach i dostepności serwisu. W końcu taki odkurzacz jest w garażu lub iinym podobnym pomieszczeniu i czy hałas jest mniejszy czy wiekszy +- 5-10 dB nie ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: odkurzacze centralne IP: 62.235.196.* 15.02.02, 09:28 DISAN czy DYSON? Jesli masz na mysli Dyson, to niezbyt wiele da sie powiedziec o tej firmie... Odpowiedz Link Zgłoś