-
Witam serdecznie!
Organizujemy slub i wesele w Polsce, a moj Narzeczony jest Francuzem. Polowa gosci weselnych przyjedzie z jego kraju.
Chcemy polaczyc obydwie kultury w trakcie przyjecia. Po ceremonii koscielnej i zyczeniach, w czasie robienia zdjec, gosciom bedzie podany apertif, koktail na stojaco, z akoholi planujemy podac: slodkie wina z Poludnia Francji, wino rozowe, pastis i piwa.
Zastanawiamy sie jakie polskie przekaski moga pasowac na taka okazje. I nie mamy za bardzo pomyslu. M...
-
Znam Muscat, Pinot, pilam juz rozne Campari i inne szampany. Co waszym
zdaniem mozna podac jako aperitif a co zdecydowanie jako digestif (chyba tak
sie to pisze). Prosze tez aby swietne grono forumowiczow nie ograniczylo sie
do win tylko podzielilo rowniez sie wiedza na temat innych alkoholi.
bardzo dziekuje, dodajcieco pija sie przed a co popoludniu
-
robimy taką na sylwestra i tak się zastanawiam czy na zimną przystawkę mogę
podać koreczki (oliwki, ogórek pomidor feta) i świeżo wyciśnięte soki z
pomarańczy i grejfrutów
czy wtedy podać aperitif, a jeżeli tak to jaki?
-
Biorę za 2 tygodnie ślub cywilny i będzie w domu tylko 10 osób, będę robiła
na ciepło danie czyli bigos, schabowe i kurczaka, gdy to zjedzą z jakąś
sorówką, nie wiem co postawić do wódki.
pomóżcie
-
Piliście kiedy gorzałkę z karczochów? :))) Ja kiedyś to piłem (tylko raz) w
Niemczech. Miało to kolor naszej orzechówki. W smaku dosyć znośne i
podchodzące do obiadu. Więcej już mi się na tę wódkę nie udało trafić. Być
może słabo się rozglądałem.
----------------------------------------------------------------------------
"You're happy when your wiener's happy"
Beavis and Butt-head