Dodaj do ulubionych

Wystarczy tego frajerstwa

18.04.26, 18:50
Wezme przyklad ze starszych panstwa i tez wkleje cudze slowa (dla odmiany nie udajac, ze sa moje, autorka jest poslanka PE Ewa Zajaczkowska:

"To jest jakaś kpina 😡 Związek Ukraińców w Polsce chce przywrócenia bezpłatnej ochrony zdrowia dla niepracujących Ukraińców❗

Przez 4 lata uchodźcy z Ukrainy byli w Polsce uprzywilejowani i mieli bezpłatny dostęp do polskiej ochrony zdrowia, na którą płacimy miliardy złotych w składkach zdrowotnych. Bezrobotni obywatele z Ukrainy nie musieli nawet rejestrować się w urzędzie, by korzystać z publicznej opieki zdrowotnej! Od 5 marca wreszcie się to zmieniło i niepracujący Ukraińcy podlegają takim samym zasadom dostępu do NFZ jak nieubezpieczeni Polacy - muszą opłacać składki.

Ale jak widać nawet 4 lata takiego przywileju w Polsce, na jaki polscy obywatele nie mogli liczyć, to dla niektórych wciąż za mało. Związek Ukraińców w Polsce, a także Stowarzyszenie Homo Faber oraz Polskie Forum Migracyjne to organizacje, które wysłały listy do trzech ministerstw - Zdrowia, Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Rodziny i Polityki Społecznej - by ten przywilej przywrócono i byśmy dalej finansowali leczenie obywateli innego kraju.

Nie wyobrażam sobie tego i powiem więcej - takiego przywileju nigdy nie powinno być. Nasza ochrona zdrowia jest w ogromnym kryzysie, mamy NFZ z wielomiliardowym deficytem, coraz trudniejszy dostęp do specjalistów, cięcia w diagnostyce, zamykane porodówki, zlikwidowano program "Dobrego posiłku w szpitalach", bo rząd szuka oszczędności nawet tutaj. Sam fakt, że przez kilka lat finansowaliśmy niepracujących obywateli innego narodu jest skandalem i niesprawiedliwością!

Przez ostatnie lata stworzono w Polsce patologiczny system, gdzie obywateli innego państwa traktowano lepiej niż samych Polaków. Już dość! Już wystarczy tego bezwarunkowego wsparcia i zwykłego frajerstwa. Na każdej płaszczyźnie relacji z Ukrainą i jakimkolwiek innym państwem musimy prowadzić asertywną, transakcyjną politykę opartą na POLSKIM interesie narodowym!"

Bold moj. Zgadzam sie z absolutnie kazdym zdaniem. Swoja droga, rzeko, nie przypominam sobie, zebym slowo na temat tej niesprawiedliwosci uslyszala ze strony tzw. partii mlodych doktorantow, ktora, jak sadze, popierasz, a na ktora ja tez przez lata zmarnowalam wiele glosow.

Dodam, ze ZUwP jest sowicie wspomagany pieniedzmi polskiego podatnika, w ramach wielu grantow centralnych i lokalnych.
Obserwuj wątek
    • extramuralruraoccasional Re: Wystarczy tego frajerstwa 18.04.26, 21:52
      O, i to jest właśnie przykład demaskacji, o której mówił Korowiow. Masz związki z Rosją. Że o Zajączkowskiej nie wspomnę.
      • wilczamia Re: Wystarczy tego frajerstwa 18.04.26, 22:07
        Znaczy, ja mam zwiazki takze z Zajaczkowska, idac tropem tej logiki zwiazkow? wink Bardzo ladna kobieta, ale ja nie zbieram doswiadczen, ze sie tak wyraze jezykiem (g)rzecznym big_grin

To jest nie do zaakceptowania, ze nie tylko dzialalnosc tego podmiotu tolerujemy, ale i finansujemy. Szakira sie tu kiedys nasmiewala, ze USA finansowaly jakies pszczoly w Pernambuko i balety LGBT+ na drugim koncu swiat, co Trump zakonczyl. Ja bym chciala, zeby ktos nam zakonczyl finansowanie tego (po)twora. mam nadzieje, ze dozyjemy czasow (niedlugo, hopefully), kiedy zrodlem wstydu takze i w mainstreamie bedzie ukrofilstwo.

• obrotowy obawiam sie, ze... 19.04.26, 19:10
          wilczamia napisała:
          ... mam nadzieje, ze dozyjemy czasow (niedlugo, hopefully), kiedy zrodlem wstydu takze i
          > w mainstreamie bedzie ukrofilstwo.

obawiam sie, ze... tego nie dozyjesz...

Polacy zamiast w r. 2022 pojsc po rozum do glowy i zajac postawe wyczekujaca - podparli sie swoja historyczna

rusofobia i i ruszyli "biednym i napadnietym" Ukrom z pomoca...

Europa Zachodnia z poczatku byla wlasnie taka ostroznie wyczekujaca.

ale jedno co Polakom w Unii sie udalo - to zarazenie jej (glownie Niemiec, ale nie tylko) swoja rusofobia...

- dzis Polska moze juz nic nie robic - bo Unia przejela jej wrogosc do Rosji...

• elissa2 Re: Wystarczy tego frajerstwa 26.04.26, 01:27
      A gdybym ja cytowała Ewę Zajączkowską, co jest dość nieprawdopodobne, również podkreślałabym, że to jej słowa a nie moje.
      I jak to jest, że Karaimka tak psioczy na swoich? Bo Zajączkowscy to Karaimowie. A jej wybitni przodkowie (profesor Ananiasz Zajączkowski, profesor Włodzimierz Zajączkowski) chyba się w grobach przewracają.
      I jeszcze jeden paradoks. Taka eurosceptyczka, ale kasa z UE jej nie śmierdzi. Siedzi w kieszeniach wielu podatników z krajów UE. I bardzo nam się nie podoba, że ona i jej podobni otrzymują sowite wynagrodzenie + szereg ulg i dodatków z naszych podatków. My też krzyczymy "już dość tego frajerstwa".
      • wilczamia Re: Wystarczy tego frajerstwa 27.04.26, 10:42
        Wiec teraz idzisz w narracje, z enie cytowalas, bo sie zgadzasz? Masz nas za idiotow? big_grinbig_grinbig_grin

No pewnie, ze jest nieprawdopodobne, najpierw bys musiala miec polski paszport i zrozumiec, co ona mowi.

Nie jest zadna Karaimka, blysnelas intelektem... To nie sa jej przodkowie, oma. Nota bene, niedawno twierdzilas, ze nie ma takiego panstwa jak Holandia, wiec moze pora ograniczyc wypowiedzi do zachwytu nad pieskami?

W kwestii mandatu Zajaczkowskiej-Hernik na szczescie mozesz sobie tylko pokwekac. Twoja opcja zmierza ku smietnikowi historii. To nie jest Twoja poslanka poza tym, pilnuj poslancow ze swojej ojczyzny, a od naszej wara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka