zuzzia1 02.02.04, 12:45 Czy ktoś wie gdzie w okolicach Warszawy można kupić stare podkłady kolejowe? Bardzo by mi pasowały do ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vampi_r Re: podkłady kolejowe 02.02.04, 13:13 Kupić można zapewne tam, gdzie modernizują tory. Masz zapewne na myśli podkłady drewniane. Odradzam ci kładzenie tego w ogródku. Podkłady te, aby wytrzymały warunki atmosferyczne, były nasączane róznymi świństwami bardzo trującymi. Weź pod uwagę, że podkładów drewnianych nie robi się od ładnych kilunastu lat, więc te które obecnie mogłabys dostać, zapewne będą pochodzic z lat 50-tych, 60-tych. Wtedy środki to impregnacji dewan były jaki były - zero ekologii, sama chemia. Wniesienie tego do ogródka, zwłaszcza w większych ilościach, to jakby wyłożenie ścieżek płytami azbestowymi. Ja odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: podkłady kolejowe IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 02.02.04, 19:14 potwierdzam,pamietam w letnie upalne dni zapach unoszacy sie nad torowiskiem,sama smola(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tt Re: podkłady kolejowe IP: 81.15.170.* 03.02.04, 09:30 Jak wyżej, to świństwo nazywało się chyba karbonit, a jego smród jest niemożliwy do wywietrzenia przez wieki. Wyciągnąłem kawałek tego leżącego kilka lat pod wodą - śmierdziało mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
vampi_r Re: podkłady kolejowe 03.02.04, 10:34 Tu nawet nie chodzi o smród, bo od smrodu nikt nie umarł. Ale o trujące związki wydzielane z takiego podkładu. Ja pracuję na PKP i raz do roku mam prawo dostać takie podkłady za darmo. Mam tez ogród (raczej działke rekraacyjną) i tez na początku myslałem nad podkładami by wyłozyc drózkę dojazdową. Ale jak zorientowałem się czym to "pachnie", to od razu dałem se spokój. Tego nawet na opał nie mozna brać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuzzia Re: podkłady kolejowe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 23:25 Dzięki za odpowiedź. Nie pomyślałam, że je nasączano jakimś świństwem, a widziałam w różnych ogrodach i fajnie wyglądały. ALe pewnie masz rację, lepiej nie ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
annb vampi_r ma rację 03.02.04, 10:36 zgadza się lepiej nie zapraszaj tej trucizny do ogródka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radio Re: vampi_r ma rację IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.04, 08:58 no świetny pomysł!!! Jak już sobie zrobisz z tego ogrodzenie to proponujjeszcze zamiast nawozu wylać kilka beczek odpadów przemysłowych. kwiatki rosną aż miło. Potem weż zakop jeszcze beczkę z odpadami radioaktywnymi a ogród bedzie jako twe marzenie. Odpowiedz Link Zgłoś