Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie do Bebiak - wymeldowanie -kłopot

12.02.04, 10:57
    prawo głosi że właściciel lokalu może wymeldować osoby w tymże lokalu już nie
    zamieszkujące od minimum 6 miesięcy, niby proste a procedura jest cholerna bo
    de facto i tak te osoby muszą się same zgłosić i wymeldować więc jeśli
    się "wypną" i poz łości nei będą się stawiać w Urzędzie to sprawa ciągnie się
    miesiącami.. czy jest jakiś sposób ominięcia tych procedur?
    sytuacja dokładnie wygląda tak: właściciel spółdzielczego własnościowego ma w
    lokalu zameldowaną od lat siostrę i jej syna a od dawna tam nie mieszkają a
    on płaci za nich czyns w postaci winda, wywóz nieczystości, śmieci etc -
    ponieważ stostunki braterskie nie za bardzo - trzeba by ich wymeldować drogą
    administracyjnączyli korzystając z tego w/w prawa....
    proszę o komentarz do sytuacji, może mam jakieś stare dane?
    aha czy można się wymeldować bez wiedzy właściciela (on jest za granicą) i
    bez jego obecnosci przy wymeldowaniu?

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz:))
    Obserwuj wątek
      • Gość: kasia_mm Re: pytanie do Bebiak - wymeldowanie -kłopot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 18:19
        ?....... prosze o odpowiedz......:)
        • Gość: waria4 Re: pytanie do Bebiak - wymeldowanie -kłopot IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.04, 19:50
          mnie tez ten temat interesuje, moze ktos sie odezwie:)
      • bebiak Re: Wymeldowanie -kłopot 13.02.04, 20:40
        Cześc Kasiu:))

kasia_mm napisała:

> prawo głosi że właściciel lokalu może wymeldować osoby w tymże lokalu już nie
        > zamieszkujące od minimum 6 miesięcy, niby proste a procedura jest cholerna bo
        > de facto i tak te osoby muszą się same zgłosić i wymeldować więc jeśli
        > się "wypną" i poz łości nei będą się stawiać w Urzędzie to sprawa ciągnie się
        > miesiącami.. czy jest jakiś sposób ominięcia tych procedur?

Przyznam uczciwie, że tym się nie zajmuję i sama nie wiem jak to wygląda w tej
        chwili, niemniej napewno był tryb administracyjny do wymeldowywania osób, które
        powyżej wyznaczonego czasu nie mieszkają w lokalu.
        Wiem to napewno, bo sama tak wymeldowywałam dzieci właściciela lokalu, który
        swojego czasu kupiłam. Złożyłam bardzo krótki wniosek o wymeldowanie
        uzasadniając tym, że od wielu lat (bo taką miałam sytuację) nie mieszkają
        (wyjechali za granicę). U mnie nie byo żadnego problemu, troszkę to trwało bo
        urząd kogoś przysłał (nie pamiętam kto to był), kogoś, kto zastukał do drzwi
        kilku sąsiadów i przepytał ich o te dzieci. Oczywiście każdy z sąsiadów
        stwierdził, że już od lat nikogo takiego nie widział i zostali wymeldowani.
        Natomiast Kasiu nie zapewnię Cię czy absolutnie nic się nie zmieniło (choć
        gdyby taka możliwość zniknęła to byłaby to dość dziwna sytuacja).

> sytuacja dokładnie wygląda tak: właściciel spółdzielczego własnościowego ma w
        > lokalu zameldowaną od lat siostrę i jej syna a od dawna tam nie mieszkają a
        > on płaci za nich czyns w postaci winda, wywóz nieczystości, śmieci etc -

Kasiu, tutaj to wg mnie koszty płacone są nieprawidłowo, bo przecież tego typu
        koszty ponoszone są nie od ilości osób zameldowanych a od ilości osób
        mieszkających w lokalu (to dość zasadnicza różnica). Czy właściciel próbował to
        wyjaśnić w spółdzielni? Co prawda w 100% nie jestem pewna czy dotyczy to także
        spółdzielni ale w tzw. hipotecznych mieszkaniach nie ma tego problemu: składa
        się do wspólnoty oświadczenia o ilości osób korzystających z lokalu i za te
        osoby koszty się płaci.
        Niech bez względu na wszystko wybierze się do spółdzielni i wyjaśni tę kwestię:
        może chociaż koszty sobie obniży chwilowo.

> ponieważ stostunki braterskie nie za bardzo - trzeba by ich wymeldować drogą
        > administracyjnączyli korzystając z tego w/w prawa....
        > proszę o komentarz do sytuacji, może mam jakieś stare dane?
        > aha czy można się wymeldować bez wiedzy właściciela (on jest za granicą) i
        > bez jego obecnosci przy wymeldowaniu?

Kasiu, w trybie administracyjnym, o którym wyżej wspominam, może wymeldować
        tylko właściciel (tak tylko wspomniałam o tym w związku z tym, że on jest za
        granicą).
        I co do ostatniego Twego pytania: nie wiem co stanowią w tej mierze przepisy
        (to zupełnie nie moja "branża"), ale raczej uznałabym, że dorosy człowiek sam
        się może wymeldować i zgoda właściciela nie wydaje mi się tu potrzebna (no bo
        niby czemu ta zgoda miałaby służyć?), ale tylko tak mi się wydaje.
        Kasiu, tyle mi przyszło do głowy w Twoim temacie i tym się z Tobą podzieliłam.
        Pozdrawiam Cię cieplutko. B.
        • kasia_mm Re: Wymeldowanie -kłopot 14.02.04, 15:29
          bardzo bardzo dziękuję:))
          i także pozdrawiam
          Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka