Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

do P.Bebiak

15.02.04, 12:13
    namowiłam mamę na wykup mieszkania komunalnego i chciałabym aby właścicielem
    został mój syn.Jak to przeprowadzić, żeby ponieść jak najmniejsze koszta,co
    będzie najlepsze;testament, darowizna.Mam jeszcze dwoch braci i niechciałabym
    aby syn musiał ich spłacać.Czy możliwy jest akt notarialny na syna czy tez
    musi być wpierw na moją mame.Dziękuję
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Mieszkanie tzw. hipoteczne 15.02.04, 23:15
        Cześć Helenkam:)) Witaj ponownie:))
        Odwróciłam kolejność Twoich pytań bo wydaje mi się, że tak lepiej

helenkam napisała:
        >Czy możliwy jest akt notarialny na syna czy tez musi być wpierw na moją mame.

Nie śledzę na bieżąco przepisów i najmie lokali (i niewłasnościowymi co do
        zasady się nie zajmuję), ale wydaje mi się, że już do jakiegoś czasu nie ma
        takiej możliwości, aby ktoś inny poza mamą mieszkanie "wykupił". Kiedyś, kilka
        lat temu była taka opcja, ale coś mi się tłucze, że już tylko mama Twoja może
        to mieszkanie "wykupić".

> Jak to przeprowadzić, żeby ponieść jak najmniejsze koszta,co
        > będzie najlepsze;testament, darowizna.Mam jeszcze dwoch braci i niechciałabym
        > aby syn musiał ich spłacać.

Testament to w tej chwili najniższe oczywiście koszty (jeśli w formie aktu
        notarialnego to coś ok. 60 zł), a po najdłuższym życiu mamy - postępowanie
        spadkowe w sądzie oraz wizyta w urzędzie skarbowym (jak przepisy się nie
        zmienią a Twój syn nie ma mieszkania i w tym nabytym po babci by zamieszkał na
        co najmniej 5 lat to podatku by nie zapłacił). Przy testamencie syn Twój
        nabędzie prawo własności kiedy mamy już zabraknie.
        Inaczej z darowizny: po założeniu księgi dla tego lokalu babcia będzie mogła
        podarować wnukowi to meiszkanie. Z podatkiem tak samo jak napisałam wyżej, ale
        dojdzie od razu do zapłacenia taksa notarialna oraz opłata sądowa za wpis Twego
        syna do księegi wieczystej (napisz jaka jest orientacyjna rynkowa wartość tego
        mieszkanka to Cię zorientuję w tych opłatach). Przy darowiźnie syn stanie się
        właścicielem w momencie zawarcia umowy.
        Uprzedzam Cię o takiej rzeczy: masz braci a to osoby uprawnione do zachowku po
        swojej matce. Moze mieć to miejsce w przypadku testamentu ale równeiz w
        przypadku darowizny (darowizna ulega zaliczeniu na poczet masy spadkowej).
        Gdyby bracia Twoi wystąpili o zachowek po najdłuższym życiu mamy to czy to
        spadek czy darowizna - Twój syn musiałby im zapłacić pieniądze z tytułu tego
        zachowku)zachowek to prawo a nie obowiązek stąd wujowie nie muszą o niego
        występować ale mogą i miej to na uwadze).
        Żeby tego ryzyka ewentualnie uniknąć możnaby rozważyć przeniesienie własności
        na trzecz Twego syna nie w drodze darowizny a w drodze umowy o dożywocie. To
        umowa potocznie zwana umową za opiekę tzn. babcia przenosi własność mieszkania
        na wnuka a ten ma prawny obowiązek opiekowania się babcią i pomagania jej
        (uwaga: wnuk musi byc pełnoletni). Niestety, od takiej umowy nie ma zwolnienie
        z pdoatku a podatek ten wynosi tutaj 2% od rynkowej wartości mieszkania,ale
        jeśli istnieją uzasadnione obawy co do wystąpienia wujów o zachowek to może
        lepiej ta konstrukcja się opłaca?
        Napisz mi rynkową wartość tego mieszkania a przymierzymy się do konkretnych
        kwot, tzn. ile by wynosiły opłaty i z jakim zachowkiem należy się liczyć (bo
        to chyba tak trzeba na to spojrzeć). Helenkam, proszę Cię o rynkową wartość a
        nie to co będziecie płacić przy "wykupieniu" (tam są przecież bonifikaty a mnie
        chodzi o wartość bez bonifikat).
        I jeszcze mi napisz jakiego stanu cywilnego jest mama oraz czy Ci dwaj Twoi
        bracia plus Ty to wszystkie dzieci mamy.
        Pozdawwiam Cię cieplutko wierząc, że w miarę to jasne dla Ciebie (jak coś nie
        tak to się upomnij). B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka