Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dylemat sprzedać czy wynająć

IP: 94.75.121.* 02.03.10, 11:51
    Mam mieszkanie do wynajęcia i kredyt hipoteczny. Przychód z wynajmu
    pokrywa 2/3 kosztu kredytu.
    Do kosztów dalszego wynajmu należy zaliczyć koszty remontów, sprzętu
    agd, nerwów, sprzątania po najemcach, użerania się często i gęsto z
    beszczelnymi najemcami-brudasami( z góry przepraszam najemców,
    którzy dbają o higiene, bo tacy są na pewno)
    Może krąży na forum jakiś wróżbita i mi przepowie jak ceny
    nieruchomości będą wyglądały w przyszłym roku w Warszawie na
    Białołęce po wybudowaniu mostu Północnego:)????
    Obserwuj wątek
      • avenue2 Re: Dylemat sprzedać czy wynająć 15.03.10, 05:46
        Po co Tobie klopot, do sprzedania przygotuj mieszkanie.
      • gosc.li Wypowiedzi z Targów Mieszkaniowych 17.03.10, 15:41
        po konferencji.
        wyborcza.biz/biznes/1,101562,7670117,Rynek_mieszkaniowy_na_rozdrozu__Czy_warto_kupic_i.html
      • magna_a Re: Dylemat sprzedać czy wynająć 17.03.10, 19:05
        Niestety nikt nie ma szklanej kuli, z której mógłby przepowiedzieć jak będą się
        kształtować ceny mieszkań w przyszłości.

A czy opłaca się sprzedać mieszkanie? To zależy od kilku czynników np.
        - kiedy kupowałeś mieszkanie, w 2007 kiedy ceny były najwyższe czy udało ci się
        jeszcze załapać na cenę sprzed boomu i jak się ma obecna wartość nieruchomości
        do ceny zakupu (mam na myśli nie cenę za jaką byś chciał sprzedać, ale jaka jest
        obecnie realna cena mieszkania akceptowalna przez kupujących)
        - czy brałeś kredyt w walucie po niższym kursie niż jest obecnie? Jeśli tak, to
        teraz musiałbyś spłacić więcej niż zaciągnąłeś
        - czy brałeś kredyt na 100% wartości nieruchomości czy miałeś wkład własny -
        jeśli brałeś 100%, a teraz sprzedasz taniej niż kupiłeś to będziesz musiał
        resztę oddać bankowi z własnej kieszeni lub posiłkując się kredytem gotówkowym,
        co nie jest najlepszym pomysłem
        - czy kupiłeś mieszkanie wyłącznie pod inwestycję czy np. z myślą o potomku,
        który miałby w tym mieszkaniu zamieszkać za kilka lat, jeśli tak to może nie
        warto go teraz sprzedawać za niższą cenę tylko trzymać dla dziecka

Musisz sobie sam policzyć co ci się bardziej opłaca - z jednej strony ile
        będziesz musiał dołożyć z własnej kieszeni do wynajmu (kredyt, remonty itp)
        przez najbliższy rok, dwa, pięć; a ile straciłbyś w przypadku sprzedaży. No i
        powinieneś też wziąć pod uwagę, że ceny mieszkań mogą jeszcze spadać przez kilka
        lat - w jakiej będziesz sytuacji jeśli okaże się, że ceny spadną o np. 15% w
        ciągu najbliższych 2 lat - policz to sobie w takim wariancie.

Nikt ci nie da gwarancji, że ceny będą spadać czy rosnąć. Na tym właśnie polega
        ryzyko inwestycyjne. Nie da się przewidzieć przyszłości. Czasem trzeba po prostu
        ograniczać straty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka