Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zaniechanie poboru zaliczek na podatek

IP: *.waw.cdp.pl 06.06.01, 10:11
    Chcę wystąpić do Urzędu Skarbowego (ten na Powstańców Śl.) o zaniechanie poboru
    zaliczek na podatek dochodowy z tytułu ulgi mieszkaniowej. Czy ktoś z Państwa
    przerabiał ten temat? Ile się czeka na decyzję i jak to w ogóle się odbywa.
    Proszę o jakieś praktyczne wskazówki.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Grzesiek Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.iie.org.mx 06.06.01, 17:02
        Przerabiam i to skutecznie.
        Na decyzję czeka się ok. miesiąca, wzór podania mogę podać na prywatny
        mail.(jutro)

Pozdrawiam
        • Gość: misia Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.waw.cdp.pl 07.06.01, 12:35
          OK byłabym b. zobowiazana
          msitkiewicz@polfon.com.pl
        • Gość: kris Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 192.168.101.* / *.protest.com.pl 07.06.01, 14:58
          to ja też poproszę. mój adres zelazco@poczta.onet.pl
          z góry dzięki.
          • Gość: Grzesiek Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.iie.org.mx 07.06.01, 15:20
            wysłałem
            • Gość: misia Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.waw.cdp.pl 07.06.01, 16:06
              Złożyłam dokumenty i już dzisiaj miałam telefon od Pani z US!
              • Gość: Grzesiek Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 200.0.112.* 08.06.01, 08:38
                Czyżby miała jakieś wątpliwości ?
                • Gość: miśka Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 213.134.130.* 08.06.01, 13:09
                  Nie miała i powiedziała, że decyzja będzie pozytywna i że zawiadomią mnie w
                  przyszłym tygodniu. A dzwoniła, bo zapomniałam o NIPie. No, ale ważne jest to
                  że w ogóle wzięła do ręki ten wniosek zanim upłynął miesiąc....
                  • beatam Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek 12.06.01, 12:17
                    Witam,

ja też prosiłabym o wzór podania. Czy w waszym przypadku US zaniechał
                    pobierania zaliczek czy tylko pobiera mniejsze zaliczki na poczet podatku?

Pzdr.
            • Gość: Goska Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.06.01, 15:34
              bardzo bylabym wdzieczna, gdybys takze mi przeslal takiego podania.
              goniaptu@friko2.onet.pl
        • Gość: Miśka Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 213.134.130.* 20.06.01, 12:16
          No i wydali w 14 dni, ha! POZYTYWNĄ! I wiesz co, są miłe te kobitki.
      • Gość: Adriana Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 131.102.244.* 12.06.01, 15:21
        W moim przypadku US juz trzy razy przysylal pismo, ze wniosek rozpatrza za
        miesiac. Temat przerabiam juz trzeci rok (za malo zarabiam i ulga przechodzi z
        roku na rok) i do tej pory bylo milo i w terminie. US gra po prostu na zwloke.
        • Gość: Misia Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 213.134.130.* 12.06.01, 15:32
          Ciekawe, jaki to urząd?
          Co do "rozmiarów" zaniechania, to nie jestem ekspertem ale przemiła pani w US
          tłumaczyła mi, że odstępują od pobrania 19% udokumentowanego wydatku. I tak
          przez cały rok, niezależnie od tego czy wejdziesz w II lub III próg.
          Problem polega na tym, ze każdy wydatek jest traktowany jednorazowo, co
          oznacza, że decyzje są jednorazowe i przy każdym nowym wydatku przerabiamy
          wszystkie kroki od nowa. (poprawcie mnie jeśli żle zrozumiałam)
          Pozdr.
          • Gość: Adriana Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 131.102.244.* 12.06.01, 16:19
            W Malborku.
            A poniewaz pracuje i mieszkam w Warszawie pewnie nieprzyjemne panie z US ciagle
            mnie gnebia. Na szczesnie niedlugo zamelduje sie w W-wie.
      • Gość: Grzesiek Re: wzór ! IP: *.iie.org.mx 12.06.01, 17:05
        Warszawa, dnia 3 lipca 2001 r.
        Jan Kowalski
        ul. Xfsdfsdfdsf 455
        Warszawa
        NIP zzz-112-yy-xx
        Urząd Skarbowy
        ul. sdsdsdsd
        00-100 Warszawa

Wniosek o zwolnienie płatnika z obowiązku pobrania zaliczek na podatek

Na podstawie art. 22 § 2 pkt 2 lit. b ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r.
        Ordynacja podatkowa (Dz. U. nr 137, poz. 926 z późn. zm.), wnoszę o zwolnienie
        mojego płatnika (tu nazwa Twojego Zakładu Pracy), z obowiązku pobierania
        zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych za 2001 r.

Uzasadnienie

W dniu 12 grudnia 2000 r. stałem się członkiem Spółdzielni Mieszkaniowej "X" w
        Warszawie, która z dniem 20 października 2000 r. rozpoczęła budowę mojego
        mieszkania wraz z miejscem garażowym. Wartość wkładu budowlanego szacowana jest
        na kwotę 200 725 zł. Pierwsza rata, jaką muszę wpłacić do dnia 11 stycznia 2001
        r. wyniesie 30% tej wartości tj. kwotę 60 217 zł. Następna rata w wysokości 10%
        wartości mieszkania i 20% wartości miejsca postojowego nastąpić ma do dnia
        30.01.2001 r. Zapłata każdej następnej raty w wysokości 10% wartości mieszkania
        i 8% wartości miejsca postojowego ma następować zgodnie z harmonogramem
        zapisanym w umowie a więc w marcu, czerwcu, wrześniu oraz listopadzie 2001 r.
        Mając na uwadze fakt, że w rozliczeniu podatku za rok 2001r. zostaną
        uwzględnione ulgi mieszkaniowe a zatem podatek będzie należny w mniejszej
        kwocie oraz z uwagi na to, że pobierane obecnie zaliczki na podatek dochodowy
        nie uwzględniają ulg z tego tytułu i są one niewspółmiernie wysokie w stosunku
        do podatku , jaki zobowiązany będę zapłacić za 2001 r. po dokonaniu stosownych
        odliczeń, wnoszę o zwolnienie z obowiązku pobierania zaliczek.
        Uprzejmie zatem proszę o zwolnienie mojego płatnika z obowiązku pobierania
        zaliczek począwszy od lutego 2001 r.

Jan Kowalski

Załączniki:
        1) kopia umowy ze spółdzielnią,
        2) zaświadczenie ze spółdzielni o aktualnej wysokości wkładu budowlanego
        3) kserokopia przelewu bankowego na konto Spółdzielni tytułem raty z dn.
        30.01.2001

• Gość: misia Re: wzór ! IP: 213.134.130.* 12.06.01, 17:18
          Ale Ci wynalazłam zajęcie, co? Zastanawiałam się, kiedy się wkurzysz. Jeszcze
          raz dzięki za pomoc.
          Pozdrawiam, Miśka :)
        • Gość: Karol Re: wzór ! IP: 217.11.133.* 18.06.01, 12:47
          W USTAWIE z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa. (Dz. U. z dnia 13
          listopada 1997 r.) NIE MA lit. b. Jest tylko ptk 1 i 2.
          Karol
        • Gość: Karol Re: wzór ! IP: 217.11.133.* 18.06.01, 12:52
          A może chodzi o te późniejsze zmiany...
          K.
      • Gość: beata Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 194.204.172.* 16.10.01, 09:52
        Czy ktoś z osób, które dostały pozytywną decyzję z US o zaniechaniu poboru
        zaliczek na poczet podatku mógłby mnie "oświecić", czy w takim przypadku
        pracodawca wypłaca Wam całość tego niezapłaconego podatku czy też odlicza od
        tego ubezp. zdrowotne? Coś takiego słyszałam, a na księgowości raczej się nie
        znam.
        • Gość: zizi Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.sap-ag.de 16.10.01, 10:10
          nie wyplaca wszystkiego. jakas kwota - ubezp. zdrowotne - zostaje przelewana
          przez pracodawce w dalszym ciagu.
          info od kolezanki wdraza kadry i place, wiec sie zna co nieco

Gość portalu: beata napisał(a):

&#62 Czy ktoś z osób, które dostały pozytywną decyzję z US o zaniechaniu poboru
          &#62 zaliczek na poczet podatku mógłby mnie "oświecić", czy w takim przypadku
          &#62 pracodawca wypłaca Wam całość tego niezapłaconego podatku czy też odlicza od
          &#62 tego ubezp. zdrowotne? Coś takiego słyszałam, a na księgowości raczej się nie
          &#62 znam.

• Gość: toms Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: *.cu.com.pl 16.10.01, 10:28
            nie jest to raczej jakas tam kwota tylko ponad 7% pensji wiec jak placisz 19%
            podatku to dostajesz do kieszeni 12% a 7% i tak zabierają !
          • Gość: is Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 193.0.117.* 16.10.01, 10:30
            Oczywiście, po reformie ubezpieczeń Balcerowicza składki są odliczane, dlatego
            zwrot podatku jest niższy niż np. 3 lata temu, kiedy od podatku nie odliczano
            składek.
            • Gość: beata Re: zaniechanie poboru zaliczek na podatek IP: 194.204.172.* 16.10.01, 13:20
              Dzięki za infos. Niestety potwierdzają one moje przypuszczenia: jeśli płacę np.
              ok. 600 zł podatku dochodowego (jak obliczyłam na kalkulatorze wynagarodzeń),
              to po zaniechaniu poboru zaliczek na poczet podatku będę dostawała raptem
              troche więcej niż połowę tej kwoty :-(
              Pzdr.
              Beata
              PS. Nadal tylko nie rozumiem: czy ubezp. zdrowotne jest odprowadzane do US?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka