Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie, a jakże by inaczej, do P. Bebiak...nr 3

24.02.04, 20:31
    tym razem pytanie dotyczy sprzedaży domu, a dokładnie rzecz biorąc,
    wszystkich niezbędnych dokumentów potrzebnych do podpisania aktu. Pewnie
    trzeba ich sporo i obawiam się, że nie wiem o nich wszystkich. Z góry
    dziękuję za rady...
    Obserwuj wątek
      • bebiak Re: Dokumenty do sprzedaży domu 25.02.04, 18:49
        Cześć Marcassin:))

marcassin napisała:

> tym razem pytanie dotyczy sprzedaży domu, a dokładnie rzecz biorąc,
        > wszystkich niezbędnych dokumentów potrzebnych do podpisania aktu. Pewnie
        > trzeba ich sporo i obawiam się, że nie wiem o nich wszystkich.

A ja nie znam stanu prawnego tego domu stąd wymienię dokumenty a o niektóre
        kwestie Cię podpytam:
        1). Odpis z księgi wieczystej (wydaje sąd wieczystoksięgowy właściwy dla
        miejsca położenia nieruchomości, odpis jest ważny do trzech miesięcy od
        wydania - tak się przyjęło). Zakładam, że jest prowadzona księga wieczysta,
        czy tak?
        2). Wypis z rejestru gruntów (Geodezja)
        Zakładam tutaj, że budynek wzniesiony został na działce, która w całości jest
        sprzedawana, np. w księdze jest działka o powierzchni 1.000m2 i nic więcej - i
        to wszystko jest sprzedawane. Potwierdź mi to czy tak jest (czasami trzeba
        porozmawiać o podziale ale nie chcę teraz bo być może okaże się
        bezprzedmiotowe).
        3). Wypis z planu zagospodarowania przestrzennego czy informacja o
        przeznaczeniu terenu (Geodezja)
        To z uwagi na nieco ograniczony obrót nieruchomościami rolnymi (od lipca)
        4). Czy w księdze wieczystej wpisana jest już działka zabudowana?
        Jeśli tak to nie ma tu kwestii, ale jeśli nie to bardzo często nabywca chce
        dostać dokumenty dla takiego wpisu (dot. budynku), a to być powinno:
        - pozwolenie na budowę;
        - protokół przyjecia budynku do użytkowania;
        - zaświadczenie o oznaczeniu budynku numerem;
        - geodezyjna inwetaryzacja powykonawcza (to taka mapka z wieloma liniami, z
        zaznaczeniem ustuowania budynku).
        5). Zaświadczenie stwierdzające, że NIKT w budynku nie jest zameldowany
        (właściwy urząd meldunkowy)
        6). Koniecznie mi napisz kto tam jest właścicielem: małżeństwo czy osoba
        samotna (jeśli tak to stan cywilny) i jak ta nieruchomość została nabyta przez
        obecnych właścicieli (darowizna, umowa sprzedaży, spadek itp.) - to ważne, bo
        być może jeszcze pewne dokumenty.
        Hm, mam nadzieję, że nic mi nie umknęło. Napisz Marcassin to o co proszę to
        wyjaśnię dalej. Pozdrawiam Cię cieplutko. B.
        • Gość: marcassin Re: Dokumenty do sprzedaży domu IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 25.02.04, 21:38
          witam i bardzo dziękuję za odpowiedź. Prawie wszystko wydaje mi się jasne, ale
          mam jeszcze pewne wątpliwości, a na niektóre pytania nie znam jeszcze
          odpowiedzi.
          4). Czy w księdze wieczystej wpisana jest już działka zabudowana?
          czy tak dokladnie ("działka zabudowana") ma brzmieć ta informacja i w którym
          dziale winien się on znajdować? Jeszcze nie widziałam tego wypisu stąd moje
          pytanie.

> - pozwolenie na budowę;
          > - protokół przyjecia budynku do użytkowania;
          > - zaświadczenie o oznaczeniu budynku numerem;
          > - geodezyjna inwetaryzacja powykonawcza (to taka mapka z wieloma liniami, z
          > zaznaczeniem ustuowania budynku).
          rozumiem, że wszystkie te dokumenty powinien posiadać właściciel?

Koniecznie mi napisz kto tam jest właścicielem: małżeństwo czy osoba
          samotna (jeśli tak to stan cywilny) i jak ta nieruchomość została nabyta przez
          obecnych właścicieli (darowizna, umowa sprzedaży, spadek itp.) - to ważne, bo
          być może jeszcze pewne dokumenty.
          na pewno właścicielem jest osoba samotna (kawaler), natomiast nie potrafię
          jeszcze odpowiedzieć na pytanie o sposób nabycia przez niego tego domu: w gre
          wchodzi albo spadek (wtedy rozumiem potrzbne jest stosowne orzeczenie sądu, czy
          coś jeszcze?) lub darowizna (akt notarialny i ...?)

pozdrawiam bardzo!
          • bebiak Re: Dokumenty do sprzedaży domu 26.02.04, 01:35
            Witaj Marcassin:))

Gość portalu: marcassin napisał(a):

> witam i bardzo dziękuję za odpowiedź. Prawie wszystko wydaje mi się jasne,
            >ale mam jeszcze pewne wątpliwości, a na niektóre pytania nie znam jeszcze
            > odpowiedzi.
            > 4). Czy w księdze wieczystej wpisana jest już działka zabudowana?
            > czy tak dokladnie ("działka zabudowana") ma brzmieć ta informacja i w którym
            > dziale winien się on znajdować? Jeszcze nie widziałam tego wypisu stąd moje
            > pytanie.

Jeśli działka jest we własności to powinno być w Dziale I napisane: działka
            zabudowana (czy tam nieruchomość zabudowana), a jeśli grunt jest w użytkowaniu
            wieczystym to w Dziale I księgi powinno być wpisane mniej więcej tak:
            "działka nr .. o pow. .. w wieczystym użytk. do dnia .., oraz budynek
            mieszkalny, o kubaturze ..., przeznaczony na cele mieszkalne, stanowiący
            odrębną nieruchomość" - tak właśnie mniej więcej sąd wpisuje.

> rozumiem, że wszystkie te dokumenty powinien posiadać właściciel?

Tak, powinien je mieć. Marcassin, od razu Cię uprzedzę: tych dokumentów
            odnośnie budynku nie musi żądać notariusz (one nie są konieczne dla
            notariusza), ale dla Ciebie są dość istotne(przy czym te, które wymieniłam
            wyżej konieczne będą jeśli będziesz kiedyś chciała składać wniosek do sądu w
            sprawie tego budynku).

> na pewno właścicielem jest osoba samotna (kawaler),

to już dobrze, bo kwestię ewentualnej wspólności ustawowej mamy z głowy przy
            kawalerze:))

>natomiast nie potrafię jeszcze odpowiedzieć na pytanie o sposób nabycia przez
            >niego tego domu: w gre wchodzi albo spadek (wtedy rozumiem potrzbne jest
            >stosowne orzeczenie sądu, czy coś jeszcze?) lub darowizna (akt notarialny
            >i ...?)

Jeśli ma to ze spadku to trzeba zobaczyć kto jest wpisany do księgi: on czy
            jeszcze zmarły. Jeśli zmarły to dla notariusza sprzedający powinien mieć
            prawomocne postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku oraz zezwolenie
            urzędu skarbowego na ujawnienie nabytego w drodze spadku prawa majątkowego.
            Natomiast jeśli w księdze już jest wpisany Twój sprzedający a ma to ze spadku
            to tylko winien przedłożyć to zezwolenie urzędu skarbowego.
            Jeśli ma z darowizny lub kupił to niech ma ze sobą wypis aktu notarialnego.
            Dziękuję Ci serdecznie za dziękuję i pozdrawiam cieplutko:)) B.
            • Gość: marcassin Re: Dokumenty do sprzedaży domu IP: *.mpm.net.pl / *.mpm.net.pl 26.02.04, 21:03
              serdecznie dziekuję za wyczerpujące odpowiedzi na moje pytania...na razie
              wydaje mi sie, że wszystko co powinnam wiedzieć wiem, ale jestem przekonana, że
              rzeczywistość może mnie jeszcze bardzo zaskoczyć i wtedy zdezorientowana na
              pewno znowu zwrócę po Pani bezcenne rady...Pozdrawiam i dziekuję!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka