domowy jogurt
(8 wyników)
-
Nabyłam jogurtownicę.
I coś mi strzeliło do głowy, że trzeba kupić mleko świeże, a nie UHT (już wiem, ze guzik prawda).
Wg przepisu z urządzenia trzeba je najpierw przegotować.
Pytanie z ciekawości - naprawdę trzeba? Oryginalne bakterie wejdą w konflikt z jogurtowymi czy chodzi raczej o asekurację higieniczną?
Innymi słowy - czy ktoś NIE gotuje, a jogurt się udaje?
-
robilam domowy jogurt ale temperatura sie nie utrzymala i rano okazalo sie
ze zamiast jogurtu wyszla woda z krupami. czy moge to jescze raz podgrzac?
moze da sie jescze z tego cos zrobic?
-
kiedyś miałam fajny przepis na domowy jogurt, który zawsze się udawał.
Niestety gdzieś mi się zawieruszył. Ostatnio znalazłam w internecie podobny
przepis, zrobiłam wszystko wg. przepisu i wyszło... jakby zsiadłe mleko. Po
prostu klapa. Może mi więc ktoś podać swój przepis na domowy jogurcik?
Będę bardzo wdzięczna.
-
Buuu, drugi raz mi sie nie udal :-((
Wczoraj zrobilam z 0,5 mleka 2,3 UHT i 1 jogurtu malego Zoft - mleko
zagotowalam, ostudzilam do 40 stopni, w miseczce wymieszalam jogurt z kilkoma
lyzkami cieplego mleka, i dodalam do pozostalego mleka, dobrze wymieszala, i
na piecyk, owiniety kocykiem..
Dzis z mleka nie UHT, bo przeczytalam, ze sie nie zaleca, wszytko tak jak
wczoraj, 0,5 mleka, 1 maly jogurt Zoft, i sposob przygotowania taki sam...
Owiniety rcznikiem na piecyku stoi juz dobrych ...
-
Zna ktoś sekret jego produkcji? Miałam kiedyś taką recepturę w ręce i zaprzepaściłam ją bezpowrotnie w domowych czeluściach- lato się zbliża i byłby w sam raz.
-
Jako osoba na wiecznej diecie, chcialabym zrobić sobie jogurt z mleka 0.5%.
Czy ktos juz tak próbował? Da radę?
Dzięki z góry za porady ;)
-
Czy znacie sprawdzony przepis na domowy jogurt. Jeśli tak, to go podajcie. Z
góry dziękuję.
-
Mam swój, od lat sprawdzony przepis, ale ciekawi mnie, czy ktoś z Was też
próbuje, albo nawet produkuje na skalę domową jogurcik, puszczając z torbami
wszelkie mleczarnie?