Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

darowizna nieruchomości

29.02.04, 15:12
    Mam pewien problem, tzn. problem związany z darowizną nieruchomości, na którą
    składa się działka budowlana (400 m kw) oraz dom o powierzchni 180 m kw. a
    także garaż jako odrębny budynek (pow. 50 m kw.). Nieruchomość ta której
    właścicielami są obecnie moi rodzice, będzie darowana mi i mojej żonie. Wiem,
    że w podatku od darowizn funkcjonuje zwolnienie 110 m kw powierzchni
    mieszkalnej pod warunkiem zamieszkiwania przez 5 lat przez obdarowanych oraz
    tym iż obdarowani nie mają innych nieruchomości. Ponieważ dom ma powierzchnie
    przekraczając te 110 m oznacza to że będę musiał zapłacić podatek wg skali od
    nadwyżki ponad ten metraż oraz garażu i gruntu. Jaki przyjąć najlepszy sposób
    darowzny by zapłacic jak najmniej podatku, czy są jakieś kwoty wolne w
    podatku od darowzin. Czy na wysokość tego podatku moze mieć wpływ to iż
    mieszkając w tym budynku robiłem jego remont, i mam na to dowód w postaci
    faktur na mnie wystawianych (tzn. czy moje nakłady mogłyby pomniejszać
    wartość budynku). Jeśli tak, to czy wystarczy okazać notariuszowi dokumenty
    potwierdzajace te nakłady, i na tej podstawie zmniejszyć wartość rynkową
    domu? Czy pomoże mi ktoś rozwikłać te moje dylematy? Pozdrawiam Robert
    Obserwuj wątek
      • robert8888 Re: darowizna nieruchomości 01.03.04, 18:48
        Nikt nic nie wie w tym temacie??
        • pepko Re: darowizna nieruchomości 01.03.04, 19:26
          Ja się nie znam, ale wydaje mi się, że jeśli obdarowanymi będą dwie osoby, to
          zmieścicie się w tym limicie powierzchni, bo wyjdzie po 90 m na osobę.
      • Gość: MrP Re: darowizna nieruchomości IP: 217.153.152.* 02.03.04, 08:54
        Wedlug mnie naklady poniesione nie maja znaczenia. Ten watek juz byl poruszany
        wielokrotnie. Konkluzja jest nastepujaca. Aby zaplacic niski podatek nalezy
        przekazac udzial w nieruchomosci, a pozniej zniesienie wspolwlasnosci. Wychodzi
        bardzo korzystnie. Zalaczam link do opisu calej procedury
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=6123131&a=6123131
        • bebiak Re: darowizna nieruch - do MrP i Autora wątku 02.03.04, 21:41
          Witaj MrP: sto lat Cię tu nie widziałam:)) Załatwiłeś swoją sprawę do końca? A
          jak z tymi pogłoskami, które gdzieś tam obiły Ci się o uszy? Ja nadal o niczym
          takim nie słyszałam. Bardzo cieplutko Cię pozdrawiam i donoszę, że widzę Cię tu
          z prawdziwą radością:))
          Autorze wątku (Robert??), poczytaj tamten wątek. Gdybyś miał jakieś wątpliwości
          to odezwij się tutaj. Powyjaśniamy. Ciebie też podrawiam oczywiście. B.
          • robert8888 Re: darowizna nieruch - do MrP i Autora wątku 02.03.04, 23:14
            dziękuję za radę, polecany wątek poczytam i gdybym miał problemy to się odezwe
            ponownie.
          • Gość: MrP Re: darowizna nieruch - do MrP i Autora wątku IP: 217.153.152.* 04.03.04, 08:58
            Witam Bebiaka, caly czas tutaj jestem i tylko czasami wychodze z cienia aby
            wspomoc Cie w funkcji. Moja sprawa lezy i czeka i jakos nie mam glowy aby sie
            tym zająć. Oczywiscie jak tylko powroce do tematu to dam znac.
            Pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka