-
Widział ktoś gdzieś w sprzedaży? Namiętnie kupowałam za granicą, a u nas nie widzę nigdzie :-(
-
witajcie,
czy ktoś wie jak zrobić ten węgierski deser?
kupiłyśmy z mamą puszkę puree z kasztanów (nie słodkie).zamroziłyśmy i tak po
kawałeczku rozmrażamy,a to ze śmietanką i cukrem,z samym cukrem,z cukrem
waniliowym ale to nadal nie to co jadłyśmy na Węgrzech!
pomoże ktoś?
a może takiego puree nie można zamrażać?
-
zagapiwszy sie rozgotowalam groch na dhal ;(((
zupelne puree wyzszlo z tego - dhal musialam gotowac jeszcze raz
ale tego puree nie chce wyrzucac - smaczne jest, "wciagnelam" pare lyzek "na
zywca"
pytanie: co mozna z tego zrobic, jakis dodatek do miesa, do curry... nic mi
nie przychodzi do glowy, oprocz dodania swiezej kolendry i czosnku i jakichs
przypraw .... ??? i co dalej ??
Kapusty z grochem nie chce
Czy macie jakies ciekawe sprawdzone przepisy?
-
ziemniaki, mleko, trochę masła, koperek ale czy coś jeszcze a może znacie
ciekawsze kompozycje bo tak mnie naszło na puree że nie odpuszczę i na trzy
dni nagotuję choć niestety z rodziny tylko ja lubię :(
pozdrowionka
-
jadłam jakiś czas temu w restauracji i baaaardzo mi smakowało: coś jakby
rozetki z pure ziemniaczanego, i chyba zapiekane to było, czy może smażone?!
chrupkie na zewnątrz i puszyste w środku! znacie?! pomożecie? mam w tym roku
komunię i chętnie zrobiłabym takie coś. pozdrawiam i z góry dziękuję!
-
Rok temu podawałem przepis na ten deser. W piątek udało mi się w końcu
zrobić. Polecam. Polecam dobrze zmiksować puree aby nie było grudek. Można
chłodzić w mniejszych foremkach. Zamiast rumu dałem esencję
„Pasztet” czekoladowo-kasztanowy
185 g posiekanej ciemnej czekolady
90 g miękkiego masła
90 g miałkiego cukru
400 g kasztanowego puree, konserwowanego, nie słodzonego
1/2 łyżeczki esencji lub aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki kawy granulowanej, rozpuszczonej w 1 ły...
-
zamiennik ziemniaków? chciałabym podać do żeberek.
-
fajne sa, nie?
mozna tez zmienic kolor: zielony (dodac szpinak), czerwony(pomidory).
a w holandi robia gospot, czy jakos tak, :
gotuja ziemniaki z marchewka i cebula (nie lubie gotowanej cebuli :(()
, dodac mleko, maslo, utluc na miazge, ale wyrazniejsza niz nasze ziemniaki,
nie taka pulpa, i dodac galke muszkatalowa.
Smacznego!
-
mam ochote zrobic puree z dyni. czy wystarczy ze zmiksuje ugotowana dynie? a moze dodac do niej uduszona cebule/jablko/cos innego? to bedzie spontaniczna tworczosc wiec sama nie wiem. czy ktos z was robi cos takiego?
-
Postanowilam ulatwic sobie prace i zrobic puree w robocie kuchennym... i teraz jest super gladkie i lsniace, ale... ciagnace i kleiste!!! Co sie z nim moglo stac?! (da sie to moze jakos odwrocic?:P)
Ew. czy jesli bym z tego zrobila jakas zapiekana mase ziemniaczana, to wyjdzie jeszcze cos ciekawego i zjadliwego, czy moge od razu wywalic? ratunku...
-
Macie może sprawdzone przepisy jak w temacie? Chciałabym kupić dynie
i ją przyrządzić ale nie wiem w jaki sposób. Pomóżcie.
-
Czy wiecie, gdzie mogę dostać taką specjalną maszynkę do robienia puree z
ziemniaków, która ma rączkę i po wrzuceniu ziemniaka kręci się nią jak
młynkiem,a spod spodu wylatuje miazga-wiórki. Wiem, że są różne praski,
ugniatacze itd., ale szukam tej maszynki-młynka. Pomożcie....
-
Wiadomo: sol, maslo i mleko trzeba dodac.
Do tego mozna jeszcze przyprawic bialym pieprzem i/lub koperkiem.
Skwarki nigdy nie dodawalam, ale wiem ze tez mozna.
Ale CO jeszcze poza tym?
Mam tylko jeden przepis do podzielenia sie, ale za to jaki!
Dusimy ok. 5 min w 30-50g masla drobne pokrojona bibula wolskiego kopru, wraz s nasieniem (ja dodaje tylko ta biala czesc plus cieniutkie zielone lisci i nasienie). Mieszamy. Dodajemy ok.100ml smietanka do gotowania (moze i wiecej, jak ktos lu...
-
byli u nas goście i niestety zostało nam dużo puree - nie mam pojęcia co z
nimi zrobić. czy ktoś może mi podać jakieś ciekawe przepisy? tylko nie
kopytka :). pozdrawiam
-
na pewno wiecie...
jadlam ostatnio, byl rozmaryn i inne ziola
zastanawiam sie, jak to zrobic wlasnie z rozmarynem, nie byl twardy, tak jak to igielki swieze czy suszone
w oliwie jakiejs czy jak myslicie?
pyszne bylo
-
od zmyslow juz odchodze co do ryby podac jako dodatek, ryz-blee, puree nie
pasuje, no to co innego? wszelkie mamarony tez odpadaja:(
-
Widziałam na straganie brukiew, czy ktoś może mi napisać jak to warzywko
przyrządzić?
Pozdrawiam
-
moge zmieszac w jendym drinku wino wytrawne i szampana jezeli nie mam wina
musujacego pod reka?
przede wszystkim chce wiedziec czy to moze dobrze smakowac oraz czy wrecz nie
bedzie szkodliwe? :/
chce to polaczyc z piure z brzoskwin i skruszonym lodem...
prosze o rade!
-
o interesujacym jedzeniu piszac.. za wielka woda jest wieczny
szal na zdrowe rzeczy i ostatnio uraczylam sie sokiem "naked -
green machine". nazwa jest o tyle logiczna ze przez scianki
butelki przeswituje zielona papka.... ale najciekawsze- sklad:
(ekhm,ekhm):
apple and pear juice
pineapple
mango puree
kiwifruit puree
banana puree
(with powdered)
spirulina
chlorella
brocolli
green tea extract
spinach
barley grass
wheat grass
blue green algae
echinacea purea extract
od...
-
może z mięsem pieczonym ,a jakby jeszcze ciekawiej?