Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NIEUCZCIWI KLIENCI AGENCJI NIERUCHOMOŚCI !!!

02.03.04, 18:18
    Tyle się mówi i pisze o różnego rodzaju przekrętach i nieuczciwych praktykach
    stosowanych przez pośredników, ale jak dotąd nikt nie podniósł kwestii
    nieuczciwości ze strony klientów agencji. Wbrew wszelkim pozorom zjawisko to
    nie należy do rzadkości. Najbardziej spektakularnym przykładem nieuczciwości
    klientów są duże fimy sieciowe (np. handlowe, paliwowe), często z kapitałem
    zagranicznym, które zawierają umowy pośrednictwa z agencjami tylko w celu
    tworzenia własnej bazy danych ofert nieruchomości oraz ich właścicieli.
    Oszustwo to polega na zawieraniu umów terminowych lub rozwiązywaniu umów
    zawartych na czas nie określony, a po upływie okresu związania przekazanymi
    ofertami na bezpośrednim zawieraniu transakcji z właścicielami. Skalę tego
    procederu zwiększa fakt, że większość tych nieuczciwych firm wymienia między
    sobą otrzymane od pośredników oferty. Inną znaną praktyką jest tworzenie
    małych podmiotów gospodarczych (jak najniższym kosztem) w celu zawierania
    przez te podmioty umów pośrednictwa i przekazywania ofert oraz danych o
    właścicielach "firmie matce". Osoby fizyczne dokonują kradzieży danych i
    ofert poprzez podstawianie klienta. Technik i sposobów na skuteczne obejście
    pośrednika jest wiele, ale z braku miejsca na "Forum" ograniczę się tylko
    powyższych przykładów. Nie chcę również dostarczać potencjalnym nieuczciwym
    klientom agencji sposobów i nowych pomysłów. Moim skromnym zamiarem jest
    wywołanie dyskusji i wymiany poglądów w celu ograniczenia tego zjawiska, jak
    również wykazanie, że nie tylko pośrednik (nieuczciwy) jest czarną owcą rynku
    nieruchomości. Oczywiście doskonale wiem o możliwości stosowania zapisów w
    umowach pośrednictwa i weryfikacji klientów. To jednak za mało. Najlepszym
    zabezpieczeniem jest wyłącznośc oferty, ale czy całkowitym ? Historia z przed
    1,5 roku: wyłącznośc oferty, weryfikacja klientów (dwie duże spółki akcyje,
    jedna z nich z udziałem kapitału zagranicznego i główną siedzibą w Brukseli),
    duża transakcja; umowy pośrednictwa obłożone rygorami etc. Obie strony
    transakcji zlikwidowały swoje podmioty gospodarcze i założyły od podstaw nowe
    pod innym personalnym zarządem oraz przeprowadziły transakcję bezpośrednio. I
    jaki jest na to sposób ? Czy nasze prawo chroni pośrednika przed nieuczciwymi
    klientami ? Czy na rynku pośrednictwa w obrocie nieruchomościami
    ukształtowała się równowaga stron ? Zapraszam do dyskusji.
    Obserwuj wątek
      • Gość: pete Re: NIEUCZCIWI KLIENCI AGENCJI NIERUCHOMOŚCI !!! IP: *.nas13.oakbrook1.il.us.da.qwest.net 03.03.04, 04:52
        zgadzam sie w 100 %
      • Gość: Raf Agencik Re: NIEUCZCIWI KLIENCI AGENCJI NIERUCHOMOŚCI !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.04, 12:30
        nie wiem czy przyglądasz się dyskusji która ma miejsce na tym forum od jakiegoś
        czasu. Lektura nie jest krótka ale momentami to prawdziwy horror !!!!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=10711210
        POLECAM
        • pawbrat Re: NIEUCZCIWI KLIENCI AGENCJI NIERUCHOMOŚCI !!! 05.03.04, 08:55
          Wiem, widziałem i czytałem. Jeżeli bliżej się temu przyjżysz, to zobaczysz, że
          to kilku wciąż tych samych błaznów założyło sobie kółko wzajemnej adoracji na
          wzór grupy terapeutycznej i podnoszą wzajemnie poczucie własnej przydatności w
          społeczeństwie. Nie ma się czym przejmować. Bardziej martwią mnie przypadki
          prawdziwe nieuczciwych agencji. To one psują nam rynek.
      • Gość: cin Re: NIEUCZCIWI KLIENCI AGENCJI NIERUCHOMOŚCI !!! IP: *.lublin.mm.pl 03.03.04, 20:18
        mozna sie zabezpieczyc przed naciagaczami czyt. firmami,wystarczy umiescic
        odpowiednie klauzule w umowie i sprawa w sadzie zawsze wygrana
        • Gość: Cerrdo DLACZEGO ZNIKNELO KILKA WCZESNIEJSZYCH WYPOWIEDZI? IP: 5.5.* / 80.58.32.* 04.03.04, 22:17
          Moze by tak poruszyc temat nieuczciwych agencji.....oraz tego jakim prawem
          usuwa sie czyjes komentarze na tym forum....dotyczace powyzszego tematu!!!!!

Czyzby CENZURA????

Chyba kazdy ma prawo miec swoje zdanie!?!?

Z serdecznymi pozdrowieniami,
          C

• pawbrat Re: NIC nie zniknęło !!! 05.03.04, 08:50
            Gość portalu: Cerrdo napisał(a):

> Moze by tak poruszyc temat nieuczciwych agencji.....oraz tego jakim prawem
            > usuwa sie czyjes komentarze na tym forum....dotyczace powyzszego tematu!!!!!
            >
            > Czyzby CENZURA????
            >
            > Chyba kazdy ma prawo miec swoje zdanie!?!?
            >
            > Z serdecznymi pozdrowieniami,
            > C
            >
            Drogi "Gośćiu portalu: Cerrdo" to czego tu nie znalazłeś znajduje się w innym
            dziale forum (Developerzy). Kolejny przykład, że bijecie pianę zanim cokolwiek
            sprawdzicie. W sprawie agencji również.
            • Gość: Cerrdo Re: NIC nie zniknęło !!! IP: 5.5.* / 80.58.32.* 05.03.04, 19:01
              Rzeczywiscie!!!

Co do bicia piany to...nie przypuszczalem, ze wspomniany TEMAT bedzie
              umieszczony na kilku 'forach' aby sprowokowac jakakolwiek dyskusje.

Wedlug mnie o wiele wiecej jest nieuczciwych agencji niz ...nieuczciwych
              klientow, ktorzy korzystaja z ich uslug.

Poza tym wydaje mi sie, ze agnecje nie powinny sie ograniczac jedynie do
              podania adresu nieruchomosci...a w wiekszosci przypadkow wlasnie tak sie dzieje
              i za 'te' usluge biora calkiem niemale pieniadze.

Pozdrawiam,
              C
              • pawbrat Re: sprzedawanie adresów 08.03.04, 09:06
                Oczywiście, że jest wielu agentów sprzedających adresy i to nawet nieaktualne
                lub spisane z książki telefonicznej. Wiem i nawet musimy w naszych reklamach
                podkreślać, że nie sprzedajemy adresów. Rozwiązanie jest proste, zanim
                podpiszesz umowę z agentem zapoznaj się dokładnie z tym co Ci oferuje.
                Najlepiej, jeżeli w umowie pośrednictwa są szczegółowo ujęte obowiązki agenta.
                Jeśli tego niema to albo żądaj tego, albo daj sobie spokój z takim agentem.
                Ludzie bardzo często zawierają "na pałę" takie umowy a potem płaczą. Żal mi
                ich, ale głupota musi boleć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka