-
Co drugi dzień dowożę obiady do innego miasta
dla pracowników remontujących mi mieszkanie.
Złożyli zamówienie na kluski śląskie, a ja nie wiem czy
na drugi dzień będą one jeszcze jadalne.
Jak te kluski przewieżć, surowe czy ugotowane, jak podgrzewać.
Czy w drodze nie posklejają się?
Nie chciałabym wręczyć im jakiejś niesmacznej ciapy.
W domu zawsze gotuję i zaraz podaję.
Dziękuję za podpowiedzi.
-
niezbyt umiem gotować a postanowiłam zrobić mojemu facetowi po ciężkim dniu pracy dobre jedzenia. wpadłam na pomysł żeby ugotować kluski śląskie z cebulką i swarkami. Znalazłam kilka przepisów ale nie wiem który najlepszy. w jednym sa cale jajak w drugim tylko żółtka w trzecim nie ma wcale jajek...no i proporcje mąki i ziemniaków różne :/ okazuje się że to też wcale nie taka łatwa potrawa :) chcę żeby były miękkie i po prostu smaczne. Czy ktoś mógłby mi podać przepis od A do Z na naprawdę spr...
-
-
Co zrobić żeby kluski śląskie były bardziej "gumiaste" i twardsze ?? Jakoś
wolę takie od "kruchych" i mięciutkich ale nie bardzo wiem jak ten efekt
uzyskać
-
Zrobiłam więcej niż jesteśmy w stanie zjeść i chciałabym zamrozić. Raz już próbowałam ale po włożeniu do gorącej wody zrobił się wielki kluch ziemiaczany.
-
ja mieszkam na mazurach ale kiedyś byłam u znajomych na śląsku i wtedy
właśnie pierwszy i ostatni raz jadłam takie kluski nie wiem dokładnie jak sie
nazywaja ale to były takie większe prostokątne kluski gotowane a później
smarzone na masełku pycha troche w smaku przypominajace kopytka ale to nie
to -moze któras z was wie o co mi chodzi -byłabym naprawde wdzieczna.Dziekuje
-
Robiłam je już kilka razy i coś robię nie tak - ale co? Może mi pomożecie?
1)Przeciskam gotowane ziemniaki
2)Dodaję jajko
3)Ugniatam wszystko
4)Wyciągam 1/4 masy :-)
5) Dosypuję w to miejsce mąkę ziemniaczaną
6) No i znowu ugniatam... W efekcie końcowym formuję moje ukochane kluseczki
no i rzut na wrzątek...
Nie wiem, czemu, ale wszystkim w rodzinie wychodzą dość twarde (nie wiem, jak
oni to robią :-), nie chwalą się :-)ja ten przepis mam z internetu), a moje
są troszeczkę za mięk...
-
mam zamiar dziś wydziergać śląskie kluski do gulaszu i nie mam konceptu na surówkę bądź jarzynę, a nie mam ochoty na modrą kapuste, jak to nazywaja na Ślasku, polećcie mi coś, do obiadu mam jeszcze troche czasu wiec moge wyskoczyć do mojego małego osiedlowego sklepiku :)
-
zrobiłam na zapas zamroziłam na tacy każdą osobno.Zagotowałam wodę wrzuciłam
kluski i otrzymałam breje! Dlaczego rozpadł się? Nie gotowałam ich wcale
długo.Jak wypłyneły to już z nimi było coś nie tak! Co ja źle zrobiłam?
-
Robiłam wszystko według przepisu. Żadna filozofia zmieszać mąkę ziemniaki i jajko. A jednak...
Ugotowałam ziemniaki, ostudziłam, dodałam jajko, pierw jedną szklankę mąki... klei się.
Drugą szklankę mąki... klei się
Trzecią szklankę mąki.... klei się
Czwartą... to samo....
Cały czas się klei, nie da się tego pokroić. A ugotowane smakują jak sama mąka. Blee
Co zrobiłam nie tak?????
-
nie wiem czy głupie czy nie, ale sie pytam, bo nie wiem jak wybrnąć.
Otóż robie knedle ze śliwkami, niestety problem nr 1 to brak wałka.
czym moge rozwałkować ciasto???
nie mam możliwości kupienia teraz niestety, a śliwki mi sie zepsują jeśli ich
do jutra nie zrobie:-(
-
Może mi pomożecie upichcić na dzisiaj mały obiadek . Mam sos pieczarkowy i
mięso .Chciałabym zrobić do tego jakieś małe kluseczki [ nie makaron ] .Tylko
nie wiem jak sie robi kluchy . Pozdrowienia .
-
JAK ZROBIC DOBRE BITKI
-
Niewiem co jest co,moze to sa te same kluski tylko maja
regionalna nazwe??
Moze ktos cos wie na ten temat,a moze przepis ktos posiada
nawet ten na "OKO" ,jest mile widziany.
dzieki.
-
błagam jak cos szybko to skleroza a zaraz mąż wraca
PROSZĘ O SKŁADNIKI DO CIASTA NA KOPYTKA(EWENTUALNIE KLUSKI ŚLĄSKIE)
-
Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie
zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka
Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie
raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie
tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie
istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa
albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz
bardzo prosze o wk...
-
Ostatnio robiłam kluski śląskie. Tak jak powinnam 4 częsci ziemniaków, 1
część mąki ziemniaczanej. Ale niestety nie bardzo wyszły, były trochę
wodniste. Może za dług się gotowały( chociaz gotowałam ok 10 min)? Parę sztuk
wrzuciłam w następnej partii i były lepsze.Co mogło byc nie tak??
-
mam wieksza ilosc farszu i zastanawiwm sie czy moge zamozic surowe
kluski czy najpierw je ugotowac?
-
piekę kaczkę z jabłkami na święta jako danie obiadowe.
tylko co do niej pasuje? ryż? ale jaki i z czym? ziemniaki? czy pasuje
równiez duszona czerwona kapusta? (tak wyczytałam na mniammniamie).
hmmm......... i tu mam problem.
jak to widzicie? co wy podajecie to ptaszydła?
pozdrawiam i zycze wesołych świąt i smacznych jaj:))
-
czy robiąc kluski śląskie i kopytka mąki dosypuję do (przemielonych) ciepłych
czy zimnych ziemniaków? Pytałam o sposób robienia klusek i otrzymałam różne
odpowiedzi. Jak jest naprawdę? Pozdrawiam czwartkowo...