Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Akt notarialny a Vat

15.03.04, 16:44
    Ostatnio znajomy mnie zaniepokoił i mam nadzieję, że nie miał racji. Może wy
    powiecie jak jest naprawdę.
    Więc kupiłam mieszkanie, zapłaciłam za nie całość i dostałam fakturę.
    Oficjalnie podpisałam pismo, że odebrałam i jest OK. To było w 2002.
    Niestety do tej pory nie mam aktu, choć jest obiecany (obiecują już ponad rok
    ale nie o to chodzi). Czy jeżeli akt zostanie podpisany po 1 maja mogę zostać
    obciążona wyższym VAT'em (zapłaciłam oczywiście 7%)?
    Osobiście myśłę, że nie, bo już kupiłam mieszkanie i mam fakturę.
    Proszę, rozwiejcie moje wątpliwości.

Dzięki
    D.
    Obserwuj wątek
      • vampi_r Re: Akt notarialny a Vat 15.03.04, 17:00
        To ja cię jeszcze postraszę. Wszak taka moja tu rola.

Developer zajmuje się budowaniem i sprzedazą mieszkań.
        Mieszkanie już ci zbudował, ty mu za to zapłaciłaś i on ci dał faktury.
        Natomiast póki nie podpiszesz aktu notarialnego, to mieszkanie jest developera,
        nie twoje.
        Podatek VAT od sprzedaży mieszkania jest 7% i developer płaci ten podatek w
        momencie, kiedy mieszkanie sprzedaje - czyli wtedy gdy podpiszesz akt
        notarialny.

VAT na sprzedaż mieszkań na razie pozostaje 7%.
        Drożeja jedynie materiały budowlane na 22% VAT. Ale ty już mieszkanie masz
        zbudowane, więc nie ma ci co wzrosnąć.

Czego się więc obawiasz?
        Nic więcej nie zapłacisz.

Natomiast inna kwestia, to taka, czemu tak długo developer nie załatwia tych
        aktów notarialnych. Co stoi na przeszkodzie? musisz to wyjasnić.
        Pamiętaj, że póki nie podpiszesz tego aktu, to mieszkanie nie jest twoje, tylko
        developera.
        A co będzie, jak developer wpadnie w tarapaty finansowe i weźmie kredyt pod
        zastawa swojego (twojego) mieszkania (ściślej gruntu na którym stoi twój blok)?
        Przyjdzie bank i wygoni was z waszych mieszkań.
        • dagmira Re: Akt notarialny a Vat 16.03.04, 00:59
          Dziękuje Vampirku za odpowiedź. Trochę mnie pocieszyłeś.

Nie jest to deweloper tylko spółdzielnia, co i tak nie zmienia faktu, że
          mieszkanie nie jest moje tylko jego, choć mieszkam w nim ponad rok. Niestety
          ciągle zbywają pytania na temat terminu podpisania aktu. Miało być w pierwszym
          kwartale tego roku. Już chyba nie będzie. Na pewno. Niestety.
          Spółdzielnia ciągnie kasę za zarządzanie i to nie małą.
          Mam nadzieję, że tylko o to chodzi.
          Wszyscy ich naciskają, ale nic innego nie możemy zrobić. Dość uważnie czytam to
          forum, gdzie Ty i Bebiak (tymczasowo na "urlopie") jesteście specjalistami i
          wszystkie wasze rady przyswoiłam, niestety ze spółdzielnią nie było żadnej
          dyskusji. Albo podpisujecie umowę jak wygląda, albo do widzenia.
          Na razie nie wzięli żadnych kredytów i chyba nie zamierzją upaść.
          Jestem dobrej myśli, bo co innego mi pozostało?!

Dzięki za odpowiedź.
          D.
          • Gość: Bombsy Re: Akt notarialny a Vat IP: 213.208.13.* 16.03.04, 10:15
            Ja jestem w podobnej sytuacji. Mieszkam od kwietnia w apartamencie (31 m2) w
            bloku na Bemowie, który developerowi udało się skończyć i przekazać do
            spółdzielni dopiero 23 grudnia (do tej pory de facto mieszkałem nielegalnie).
            Tydzień później podpisałem umowę o ustanowienie odrębnej własności lokalu. Od
            tego czasu spółdzielnia obiecuje, że już, już (teraz już ma być w piątek) -
            wszystkie dokumenty będą i przekaże je notariuszowi.

W ustawie jednak czytam, że spółdzielnia ma 3 miesiące na podpisanie aktu
            notarialnego - niestety w tej chwili nie pamiętam, ale wydaje mi się, że od
            momentu odebrania od developera. W moim przypadku jest to 23 marzec. Ciekawe
            jak im to wyjdzie.

Czy ktoś może był w podobnej sytuacji i może to potwierdzić w praktyce?

Dagmara, o jakiej spółdzielni i jakim developerze mówisz?
          • vampi_r Re: Akt notarialny a Vat 16.03.04, 10:40
            dagmira napisała:

> Dość uważnie czytam to
            > forum, gdzie Ty i Bebiak (tymczasowo na "urlopie") jesteście specjalistami

Małe sprostowanie - specjalistą(ką) jest tylko Bebiak.
            • vampi_r Dagmira i Bombsy 16.03.04, 11:16
              Jesteście klientami spółdzielni mieszkaniowych.
              To trochę zmienia postac rzeczy i komplikuje sprawę.

Do tej pory spółdzielnie nie płaciły VAT (w przeciwieństwie do developerów).
              Od 1 maja przydziały ze spółdzielni będa objęte 7% VAT.

Ustawa o VAT jeszcze się zmienia i do końca nie wiadomo, jak to będzie.
              Ale myślę (choc nie dam se uciąc), że spóldzielnie będa płacic VAT z chwilą
              przydziału mieszkania, a nie podpisania aktu.

Czyli wy, jeśli macie przydziały ze spółdzielni, to podwyżka VAT na 7% na
              przydziały ze spółdzielni, nie powinno wpłynąc nijak na wasze finanse. Nawet
              jeśli podpiszecie akty za pięć lat.
              Zagrożeni a ci, którzy dostaną przydziały ze spółdzielni po 1 maja.
              • Gość: Bombsy Re: Dagmira i Bombsy IP: 213.208.13.* 16.03.04, 11:37
                Vampi_r,
                co rozumiesz poprzez przydział do spółdzielni? Osobiście nie czuję się, jakbym
                dostawał jakiś przydział :) Kupiłem mieszkanie hipoteczne, a spółdzielnia ma
                tylko zarządzać budynkiem.

Od 1 maja przydziały ze spółdzielni będą objęte 7% VAT. A jakim są teraz? 0%?

Nie wiesz nic na temat 3-miesięcznego okresu na podpisanie aktu notarialnego?

Dzięki za odpowiedzi.
                • vampi_r Re: Dagmira i Bombsy 16.03.04, 12:18
                  Gość portalu: Bombsy napisał(a):

> Vampi_r,
                  > co rozumiesz poprzez przydział do spółdzielni? Osobiście nie czuję się,
                  jakbym
                  > dostawał jakiś przydział :) Kupiłem mieszkanie hipoteczne, a spółdzielnia ma
                  > tylko zarządzać budynkiem.

U ciebie jest jeszcze inna sytuacja.
                  Blok zbudował developer, a zarządza tylko jakas spółdzielnia (jako taki
                  administrator).
                  Czyli w twoim przypadku developer płaci 7% VAT od sprzedaży mieszkania. Płaci
                  juz teraz i tyle samo będzie na razie po wejściu do UE.
                  Też nie masz się czego obawiać.

>
                  > Od 1 maja przydziały ze spółdzielni będą objęte 7% VAT. A jakim są teraz? 0%?

Wydaje mi się, że 0% lub wogóle nie istnieje takie pojęcie jak VAT w przypadku
                  spółdzielni. To znaczy spółdzielnia kupowała materiały i płaciła firmie za
                  wykonanie i w tym przypadku był VAT 7%.
                  Natomiast sam przydział był zwolniony z VAT.

>
                  > Nie wiesz nic na temat 3-miesięcznego okresu na podpisanie aktu notarialnego?

Jeśliby taki okres był, to raczej możesz mieć pretensje do developera, a nie do
                  spółdzielni, która tylko administruje.
                  Akt not. będziesz podpisywał z developerm.
                  A czy istnieje taki okres???? Nie wiem. Ale raczej wątpię, żeby istniał.
                  Zwłaszcza jak z doświadczenia widzę, kiedy i w jakich okresach develperzy
                  decydują się na podpisywanie tych aktów.

Tu też nie wiem, czy developer do każdej faktury cząstkowej doliczał jeszcze 7%
                  VAt za sprzedaż. Powinien to robić dopiero po pdpisaniu aktu - dopiero wtedy
                  doprowadza ten VAT za spzedaz meszkania i dopiero wtedy klient developera
                  powinien dopłacic do całości ceny mieszkania te 7%.
                  Jeśli developerzy biorą za sprzedaz mieszkania awansem w trakcie budowy, to nie
                  ma się co dziwić, ze niechętnie podpisuja te akty i z nimi zwlekają - bo po
                  takiej czynności muszą odprowadzic VAT, który klienci juz dawno im zapłacili.

Piszę to wszystko z zastrzeżeniem, ze nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
                  I mam nadzieję, że przez was jest to przyjete jako głos w sprawie, a
                  nie "wytyczne".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka