Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o tym projekcie?

24.09.10, 11:11
    Spodobał mi się poniższy projekt:

gotowe-projekty-domow.dom.pl/..._z_garazem.htm
    Wygląda jak zwykła polska kostka, ale jednak ma coś w sobie, moim zdaniem. Wiem, że to coś szereg rzeczy na elewacji (nie wiem jak się fachowo nazywają) i okna , które odróżniają ten projekt od typowej kostki. Podobno taka elewacja jest bardzo droga w wykonaniu.
    Zastanawiam się , czy nie będzie za bardzo rzucał się w oczy. Garaż z boku psuje trochę efekt. Rozwiązaniem byłby garaż pod domem, ale to dodatkowe koszty. Poza tym taras jest bez zadaszenia. To chyba może być problem, nie? No i rozkład pomieszczeń wewnątrz. Czy jest optymalny?
    Jak oceniacie ten projekt?
    Obserwuj wątek
      • Gość: m.s Re: Co sądzicie o tym projekcie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 13:43
        wklej poprawnego linak bo pod tym co podałeś otwiera sie spis wszystkich domów
      • sammy456 Teraz poprawny link 24.09.10, 14:15
        Poniżej poprawny link

gotowe-projekty-domow.dom.pl/kr_willa_z_garazem.htm#rzuty
        • Gość: ewa Re: Teraz poprawny link IP: *.aster.pl 25.09.10, 09:32
          no coz kwestia gustu, te gzymsy, szprosy w oknach, dwukolorowa elewacja mnie sie nie podobaja. Ten styl wymga tez duzej dzialki, stloczony wsrod innych domow straci charakter. co do wnetrz - przy sporym domu przydalby sie dodtakowy pokoj na dole, kotlownia na pietrze tez nie najlepszy pomysl (ciag kominowy dosc krotki), nie ma garderoby (trzeba w pokojach zaprojektowac szafy - drogo) polozenie lazienki i kuchni wymaga sporo dodtakowej instalcji hydraulicznej (drogo)... by ten dom byl funkcjonalny trzeba by go w srodku troche przeprojektowac.
          • sammy456 Re: Teraz poprawny link 25.09.10, 10:23
            Też myślę, że ten dom trzeba przeprojektować w wewnątrz. Myślę, że kotłownie z góry można by przenieść do pomieszczenia za garażem. A zamiast kotłowni na górze zrobić garderobę. Nie wiem tylko czy uda się wykroić dodatkowy pokój na dole. Nie mam pomysłu. Jak myślicie da radę zrobić dodatkowy pokój na dole?
            • Gość: ewa Re: Teraz poprawny link IP: 94.75.121.* 26.09.10, 11:17
              pokoj mozna zrobic w miejscu kuchni a kuchnie polaczona z salonem (na scianie gdzie jest mala lazienka), zaleta tego rozwiazania jest tez to ze nie musisz ciagnac instalcji hydraulicznych po calym domu, wada ze trzeba chyba troche przesunac okna na elewacji ogrodowej, no i jak pokoj na dole (goscinny/gabinet) to pewnie dobrze by bylo miec prysznic w lazience, kotlownia na dole to dodatkowy ciag wentylacyjno/spalinowy itd jedna zmiana pociaga nastepna ... jak zaczniesz wprowadzac duze zmiany to nie wiem czy koszty przeprojektowania i tzw adaptacji do dzialki (to musisz zarobic) nie beda porownywalne ze zrobieniem projektu na zamowienie.
              • moka2 Re: Teraz poprawny link 27.09.10, 16:35
                ja gdybym miała większa dzialke i mozliwosc - plan z zagospodarwania przestrzeni to bym sobie taki postawiła. sliczy projekt. naprawde.
                - fajnie ze zwarta bryla
                - podoba mi sie podział na sypialnie (gora) i czesc goscinna (dol)
                - pokoje po 16 m to rozwiązanie optymalne, nie za małe i nie za duże
                - pilastry fanie wygladaja ale tez obliguja do nawiazan wewnatrz domu i na pewno takie tynkowanie kosztuje wiecej niz normalne
                - troche kiepsko ze nie ma daszku nad tarasem ale jest tam zaczatek markizy wiec moze wygladalby fajnie. chociaz nie. mysle ze tutaj do tego projekty fajnie wygladalaby wolnostojaca altanka
                to tyle co mi przychodzi do glowy
        • karolina79_pl Re: Teraz poprawny link 15.10.10, 18:36
          Witam!

Według mnie garaż z przodu zdecydowanie niszczy cały efekt, najlepiej by było schować go całkiem z tyłu. Bo to jest taki klasyczny projekt, jeżeli garaż ma być z przodu , to przydałby się projekt bardziej nowoczesny jak te:
          Projekt Pinia
          Projekt Terra

• tig90 Re: Teraz poprawny link 01.11.10, 17:53
          z jednej strony klasyczna kostka, a z drugiej pełno zdobień i dekorów. jakby projektant nie mógł się zdecydować.

duży plus za brak balkonów
      • Gość: luna Re: Co sądzicie o tym projekcie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.10, 21:39
        Osobiscie nie jestem fanką domów pietrowych. Uważam to za niepraktyczne, np gdy dziecko jest chore to trzeba latać po schodach z herbatką, znoszenie poscieli na dwór do wywietrzenia (nie ma balkonu), niewygodne wnoszenie mebli po klatce schodowej itp. Nie są ustawne pokoje na piętrze bo mają po dwa okna. Z zwenatrz ok, rzecz gustu. Kotłowna na górze? Czym będzie ogrzewany? Ogólnie ustal do czego ci są potrzebne te pomieszczenia i np. czy takiej wielkości salon będziesz wykorzystywać. Jakich pomieszczeń potrzebujesz? Dom słuzy do mieszkania a nie do oglądania, także dla mnie funkcjonalność jest na pierwszym miejscu.
        • Gość: gosc Re: Co sądzicie o tym projekcie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.10.10, 17:56
          sami przymierzamy sie do budowy domu-o podobnej bryle, czyli kostka ale nowoczesnie, jestesmy po konsultacji z architektem i po wielu wielu projektach domu-i trudno wybrac ten idealny, wiec tworzymy z kilku pomyslow nasz projekt-ale ogolnie jest to trend jednak dla odwaznych, bo trzeba pomyslec szczegolnie o elewacji, aby taki dom i za kilka lat byl ladny i sie podobal....do twojego to na pewno duzo zieleni, przestrzenna dzialka za miastem.... a garaz z boku-bo gdybys moze zmienil elewacje i pomyslal o innych kolorach i ogolnei wykonczeniu zewnetrzym to moze i by pasowal-w tej konselacji raczej nie, a tak jeszcze to jezlei myslisz o nowoczesnej kostce to raczej inne okna-nie dlugie a szerokie-to one nadadza calkiem inny charakter;) pomysl
      • schl0 chcesz mieszkać w pałacu kup pałac... 01.11.10, 18:33
        Pałacowe zdobienia, kolumienki, lampy przy wejściu w tzw kostce polskiej jest przejawem wieśniactwa.
        Brakuje tylko betonowych lwów stojących przy bramie wjazdowej (betonowej oczywiście) ;-).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka