Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

"Dom jak z nut" czy "Sosnówka"??? Proszę o pomoc

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 17:55
    Witam
    Zastanawiam się nad zakupem projektu firmy murator; sosnówka lub dom jak z nut!
    Tekst linka
    Tekst linka
    Mi osobiście bardziej przypadł do gustu "dom jak z nut" ale bardzo bym prosiła o Wasze opinie!
    Czy podane koszty budowy są realne???
    Ma to być domek dla rodziny 2+2
    Obserwuj wątek
      • Gość: konstruktor "Dom jak z nut" ... komentarz konstruktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 19:31
        "dom jak z nut" jak to w typowym katalogowcu... obrazki piekne ale... nie do zrobienia. Wg projektu arch-bud stropy opierają się wyłącznie na ścianach zewnetrzych - przy prawie 8 metrowej rozpiętości. :)))) Powodzenia :)))) Rozwiązania są 2:
        - kompleksowy strop stalowy;
        - wprowadzenie wewnetrzych scian nosnych - na ktorych będzie sie to wszystko "trzymać kupy"...

W opisie nie ma wzmianki o projekcie "konstrukcji" wiec chyba maja swiadomosc jakiego gniota wyprodukowali.
        Zastanow sie czy warto wydawac na w/w papier (bo to projektem nie jest) czy lepiej wydac kilka tys wiecej na normalny projekt ktory zaoszczedzi problemów przy realizacji....
        • Gość: konstruktor errata - w/w do "sosnówki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.10, 19:38
          Odnosnie "Dom jak z nut" brak wymaganej prawem wentylacji łazienek, nie ma komina na dachu.... w miejscu gdzie powinien byc
        • Gość: Gość Re: "Dom jak z nut" ... komentarz konstruktora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 09:10
          Sęk w tym że u nas w okolicy ciężko o dobrego architekta - no i skąd miałabym mieć pewność że jego projekt spełnia wszelkie warunki i wymogi budowlane? Wcześniej myśleliśmy że Murator; taki opiniotwórczy dla wielu budowlańców, raczej nie podpisze się pod jakimś marnym projektem,a tu proszę!!!
          Czy dostanę gdziekolwiek gotowca, który będzie bezpieczny dla mnie i mojej rodziny!? Dodam,że podobają mi się również projekty z biura z500,ale sama nie wiem!!!???
          • Gość: konstruktor żaden gotowiec nie jest dobry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 10:01
            Przygotowanie projektu budowlano-wykonawczego 4-rech branz tj. architektury, konstrukcji, instalacji i elektryki zajmuje około 2-3 miesiący.

Niestety za ~1,5 tys zl ktory srednio kosztuje tzw katalogowiec NIE KUPISZ DOBREGO PROJEKTU. Czemu są tanie? Bo są robione szybko a im szybciej projekt zrobiony tym więcej w nim błędów.

Chcesz miec dobry dom (ktory przewaznie jest najdroższą inwestycją w całym życiu) to zleć wykonanie projektu indywidualnego z kompleksowym opracowaniem tj projekt budowlany (ktory sluzy tylko i wyłącznie do uzyskania pozwolenia na budowe - tym są tzw "katalogowce", z ktorego NIE WOLNO BUDOWAĆ) i projekt wykonawczy, ktory zaoszczedzi ci wielu tysięcy złotych (ktore bedziesz musial wydac w razie spieprzenia przez "zenków" elementów które w PB nie są rozwiązane/pokazane) o nerwach nie wspomne...

ps. zastanow się czy warto "oszczędzać" na projekcie aby pozniej meczyc się całe życie...
          • Gość: konstruktor ps. omijaj "budowlancow" dla ktorych murator jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 10:11
            "skarbnicą wiedzy".
            Skąd takie przekonanie że murator jest wyrocznią w sprawach budowlanych? Z nazwy?...
            Budowlaniec posiada wiedzę i doświadczenie z nauki zawodu w szkołach zawodowych (zawodowka, technikum lub studia wyzsze) i doświadczenia zdobytego w czasie praktyki a nie z kolorowych gazetek dla mas. Murator to taka "Pani domu" tyle że o tematyce budowlanej...

Ps. Dobrego architekta nie jest trudno znaleźć - a jezeli nie ma w twojej najblizszej okolicy to trzeba się rozglądnąć dalej... Do procesu projektowego wystarczą 2-3 wizyty architekta.
            • Gość: Gość Re: ps. omijaj "budowlancow" dla ktorych murator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:20
              Bardzo dziękuję za rady! A teraz pytanie z mojej strony do Pana; czy Pan również zajmuje się projektowaniem i ile wynosi cena takiego projekt u Pana!? Proszę podać chociaż przybliżoną wartość?
              • Gość: konstruktor projektuje.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 18:42
                Koszt najtanszego projektu to min 2 tys za branżę - branży jest 4 (architektura, konstrukcja, instalacje wod-kan i elektryka) co daje min 8 tys zl za projekt (co daje niecałe 2-3% kosztu całej inwestycji budowlanej licząc stan surowy ~200tys zł, nie wliczając kosztów działki). Wszystko co jest "tańsze" od tej kwoty jest.... bez komentarza.

Niestety nie zajmuje się projektowaniem domków gdyż szkoda czasu za takie kwoty (w/w) - pracy tyle samo co przy powaznych zleceniach a pieniędzy nie ma.
                • Gość: Gość Re: projektuje.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.10, 19:44
                  Ok!
                  Bardzo dziękuję za wszystkie rady!W takim razie rozejrzymy się za jakimś dobrym architektem!
                  Pozdrawiam
                  • Gość: kia Re: projektuje.... IP: *.dynamic.chello.pl 31.12.10, 01:09
                    Jejku, jaki bezczelny typek ten "Konstruktor"! "Gościu", nie przejmuj się jego reklamą usług własnych i kolegów z branży - projekt indywidualny jest czasem dobry, ale jest tez dużo świetnych projektów gotowych - jeśli Wam sie któryś podoba, to potrzebna jest tylko adaptacja do lokalnych warunków i już. Można przy okazji przesunąć ściankę lub zmienić wymiary okna, jeśli tak wolicie. Sama buduję według projektu indywidualnego, ale to dlatego, że moja inwestycja jest rozbudową istniejącego domku i naprawdę nie znalazłam wśród katalogowców nic, co można by bez większych zmian dostawić do tego, co juz stoi. Przejrzałam chyba wszystko - i też najbardziej podobały mi się projekty z Muratora oraz z Z500. Z tych dwóch, które wskazujesz, bardziej chyba podoba mi się :jak z nut", ale to dlatego, że lubię przestrzeń, a tu wszystko jest otwarte na tej samej kondygnacji. Z kolei "Sosnówka" pozwala się oddzielić - docnią to Ci, którym dzieci już bardzo urosły i chcą być niezależne - albo jesli trzeba przyjąć pod dach pokolenie dziadków. Oba projekty sa bardzo fajne - nie dajcie ich sobie obrzydzić. Bez względu na to, co w końcu wybierzecioe, zyczę powodzenia w realizacji marzeń!
                    • Gość: konstruktor Jak widac idiotow w kraju nie brakuje... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 09:49
                      Zanim cos glupiego napiszesz co uwazasz za konstruktywną krytykę przeczytaj ze zrozumieniem poprzednie posty... a jak nie rozumiesz to lepiej nie zabierac glosu.
                      Oprócz tego dziękuje za zmieszanie z błotem - niestety zawody typu Konstruktor Budowlany czy Architekt to sa to tzw Zawody Zaufania Publicznego (jak Lekarz czy Prawnik) i to obliguje nas do pisania prawdy... o pewnych sprawach - co ty nazywasz "reklamą uslug i kolegow z branzy"... (swoja droga wychodzi na to ze katalogowce robia nie branzowcy ;-))))

Katalogowce sa tanie bo sa robione szybko i na "ilosc", oprocz tego sa to Projekty Budowlane czyli zgodnie z obowiazujacym w Polsce Prawem Budowlanym służą tylko i wylącznie do celów uzyskania pozwolenia na budowę!!!!! Z NICH NIE WOLNO STAWIAC CZEGOKOLWIEK bez opracowania projektu wykonawczego i adaptacji do warunkow lokalnych (min koszt ~6-7 tys zl netto - dodając koszt mapek, dodajac koszt tzw "gotowca" wychodzi suma za ktora bez problemu zamowisz sobie projekt indywidualny).
                      Inteligentny czlowiek zanim wyda ~400-500 tys na dom (w postaci gotowki lub zadluzenia się na min pół życia) chiałby aby te pieniądze były jak najlepiej wydane... W przypadku domu taką pewność daje opracowany jaknajlepiej projekt... Niestety w Polsce ludzie zadluzajac sie na cale zycie kupuja projekty gnioty z półki ~1000-1500 zł BRUTTO. Nie zlecaja projektow wykonawczych (bo przeciez mają projekt budowlany - ktorego nazwa notabene wprowadza 99% w przekonanie ze maja to co powinni miec), robote zlecaja na czarno jakims przypadkowym tzw "fachowcom" zamiast firmom zatrudniajach specjalistów z odpowiednim wyksztalceniem zawodowym a pozniej płaczą na forach że im chałupy:
                      - przeciekają
                      - pękają
                      - osiadają
                      - ściany krzywe
                      etc etc etc...
                      Czy ktorys z Was dałby do naprawy Mercedesa wartego 0,5 mln zł przypadkowemu "zenkowi" do naprawy (oczywiscie "bez faktury" i żadnej gwarancji)? W przypadku budowy domów robi tak 99% polskich inwestorow...
                      • Gość: Zbudowałam dom Jak widac idiotow w kraju nie brakuje... IP: 62.29.173.* 31.12.10, 12:34
                        Jesteś konstruktorem ? Być może , nie jestem z tej branży ale z mojego doświadczenia wynika , że do uzyskania pozwolenia na budowę nie wystarczy projekt "gotowiec" . Konieczna jest adaptacja , wykonana właśnie przez specjalistę z uprawnieniami konstruktora . Przynajmniej w Małopolsce nie słyszałam o przypadku, żeby ktokolwiek dostał pozwolenia na budowę bez pełnego projektu z naniesionymi wszystkimi instalacjami i bez stosownych uzgodnień .
                        • Gość: konstruktor adaptacja = wrysowanie domu na działkę + przyłącza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 15:06
                          Projekt wykonawczy to rozrysowane wszystkie detale konstrukcyjne, zbrojenia, rozwiazania detali architektonicznych, izolacji etc etc. W [b]ŻADNYM[/b] katalogowcu tego nie ma... jakie sa tego skutki?
                          Takie że niby "fachowcy" - przypadkowi ludzie, ktorzy nawet zawodówki budowlanej nie skonczyli "budują" z projektu w którym nic nie ma oprócz zarysów i gabarytów budynku (a i to potrafia spieprzyć, okazuje się później że dom jest mniejszy/większy etc etc)... detale, ktorych w PB nie ma rozwiązują z komentarzem "20 lat tak robie... i jest dobrze"...
                          Polecam wszystkim poczytać lamenty "szcześliwych" inwestorów na forum muratora...
                  • Gość: Zbudowałam dom projektuje.... IP: 62.29.173.* 31.12.10, 12:29
                    Ja wybrałabym Sosnówkę . Dom parterowy więc odpada ci jedna płyta , schody ale z to chyba powierzchnia dachu nieco większa. Nie obejrzałam bardzo dokładnie projektów ale na pierwszy rzut oka i po własnych doświadczeniach gdybym teraz miała budować byłby to dom parterowy. Osobiście zbudowałam dom Hania z pełnym podpiwniczeniem i kilkoma modyfikacjami.
                    Projekt gotowy, który kupujesz w sieci wymaga jeszcze adaptacji . Dwa lata temu kosztowało mnie to ok. 2000 zł .
                    Z mojego punktu widzenia podane koszty nierealne ale budowałam w Krakowie , a duże miasto to koszty wyższe.
                    W żadnym z projektów nie widziałam garażu. Chcecie budować osobny ? Garaż się przydaje , szczególnie zimą .
                    Tak czy inaczej życzę powodzenia, budowa to fajna choć wymagająca przygoda . Zrobiłabym to jeszcze raz i może za kilka lat dojrzeję do budowy drugiego domu :-)
      • Gość: Ania Re: "Dom jak z nut" czy "Sosnówka"??? Proszę o po IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.11, 08:17
        A ja wybralam "Dom jak z nut", troszeczkę go zmodyfikowałam, zmieniłam rozmiar okien...a o wykonawstwo beda martwic sie fachowcy, ktorzy beda go budowac wraz z kierownikiem budowy, .. Zamierzamy rozpocząc na wiosne 2011.Powodzenia dla wszystkich budujących.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka