Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dom 100 metrowy - czy jest sens ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 22:09
    Chłopak chce budować dom 100 metrowy. Ja sobie średnio wyobrażam, bo moim zdaniem dla przyszłej rodziny 2 + 2 dzieci to za mało a wy jak myślicie ? ile waszym zdaniem powinno być żeby było ok ? Ja planowałam w domu garderobę i mały pokój dla mnie do pracy a tu zonk, bo w 100 metrach to nieralne
    Obserwuj wątek
      • statystycznypl Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 01.01.11, 22:15
        Może na tyle go stać a bez sensu zadłużać się do bólu, każdy m2 pum kosztuje kilka tys, nie mówiąc o urządzeniu. 100 metrów to sporo, zawsze możecie sprzedać za kilka lat i kupić większy jak rodzina sie zwiększy.
      • Gość: zibi do poki jestes jego "dziewczyna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 22:23
        a on wykłada kase to ON decyduje co będzie budować...
        • Gość: Pik Re: do poki jestes jego "dziewczyna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 22:41
          wykładać będziemy wspólnie dlatego szukam jakiś argumentów za większym domem. Myśle,że idealnie by było 120 metro. Nie chce budowac domu tylko po to by za kilka lat znowu przechodzić przez to samo, wolalabym raz a porzadnie :)
          • concretna Re: do poki jestes jego "dziewczyna" 01.01.11, 23:13
            100-u metrowe mieszkanie to jest już coś, ale jeżeli chodzi o dom to troszkę "krótko"... trzeba wziąć po uwagę, że potrzebne są metry na kotłownię, wiatrołap, dwie łazienki (??? -wygoda), a przydałaby się jeszcze pralnia i jak piszesz, myślisz o pokoju do pracy, garderobie ... no i pokoje dla dzieci. Chyba, że wszystkie pokoje to będą klitki 10 m2, a salon 15 m2.

... a może dom z poddaszem użytkowym, przy czym wykończenie poddasza zostawić na późniejszy czas lub wybrać projekt, który będzie przeznaczony do rozbudowy (są takie, tylko trzeba poszukać)
            • Gość: Mania Re: do poki jestes jego "dziewczyna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 23:38
              to znaczy te 100 metrów ma być+ kotłownia i piwnica ale jak dla mnie to ciągle jest mało. Może dlatego,ze ja nie mam takiego porównania bo dom w którym się wychowałam miał ok 600 metrów. Nie jestem za tak dużym domem bo jednak ogrzewanie jest drogie i utrzymanie ale wydaje mi się,ze 120 to jest idealnie. 100 metrów to jednak bardzo malutko. Byłam ostatnio w takim właśnie 100 metrowym domku i bardzo mi się podobał ale jednak mi brakowało tych 20 metrów...

Zastanawia mnie jednak co z kuchnią, czy radzicie otwartą ( połączona z salonem) czy zamknieta jako osobne pomieszczenie. Mi sie podobaja otwarte i pewnie przy tak małym domu to bedzie większa przestrzeń ale jednak mama radzi by była zamknieta bo zapachy się roznoszą gdy się gotuje
              • Gość: Mania Re: do poki jestes jego "dziewczyna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.11, 23:43
                podobają mi się te domy, co o nich myślicie. Ja jestem naprawdę bardzo początkująca...

www.extradom.pl/projekt-domu-rockville-ii-lmp-136a-wrb1374.aspx
                www.extradom.pl/projekt-domu-lapis-wrn1003.aspx
                www.extradom.pl/projekt-domu-lk205-krj1515.aspx
                www.extradom.pl/projekt-domu-ruslana-wrc1338.aspx
                www.extradom.pl/projekt-domu-zwirek-bsb1044.aspx
                www.extradom.pl/projekt-domu-murator-m73-zachod-slonca-waj1473.aspx
                • Gość: Kędziorek Podobają się IP: *.adsl.inetia.pl 02.01.11, 11:51
                  Podobają się wszystkie. Oczywiście w wersji "bez balkonu".
                  Strata czasu i gotówki.
        • Gość: nn Re: do poki jestes jego "dziewczyna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 09:40
          > a on wykłada kase to ON decyduje co będzie budować...

przed wyłożeniem kasy powinien nauczyć się jeszcze jak ją wydawać. Niech porówna ceny mieszkan 100m które obecnie źle się sprzedają bo większosć chce dwupokojowe o mniejszym metrażu. pewnie chcą tych dużych ale ich nie stać i można relatywnie tanio nabyć 100m mieszkanie. a jak musi byc to dom i własna działka to niech buduje. Też wolałbym własny dom ale przy 100m dla 2+2 to nie wiem. Taki dom niekoniecznie później łatwo sprzedać jak przestanie wystarczać. Zdaje się mój wuj ma coś podobnego . salon, kuchnia o dwa pokoiki. ja zjeżdżają goście to nie ma gdzie spać praktycznie bo salon zajmuje większosć tego domu a pokoje to poza jednym to tylko z nazwy. No cóż... nasi rodzice mieścili się z rodzinami w klitkach i najczęściej z teściami i starczało. 100m własnego M to było marzenie praktycznie nieosiągalne dla niektórych
          Duży plus własnego domu to jednak działka i samodzielne pomysły na ogrzewanie takiego domu. otworzyłem ostatnio rachunki sprzed 10 lat z mojego mieszkania które wynajmowałem. Gaz - 50gr za metr. Ceny gazu na oko poszły 200% okładem w górę. To chore po prostu. Znajomy który to mieszkanie wynajmował płaci jakieś kosmiczne rachunki. Dom by za to ogrzał. Dlatego sprzedaję to mieszkanie, kasę wkładam na jakiś bezpieczny procent lub kupię jakiś lokal użytkowy pod wynajem w małym mieście i więcej z tego będzie niz z tego wynajmowania i nerwów mniej o rachunki, korekty czynszów, zepsuty piec, płot do remontu itd.
          Cos za coś niestety a decyzję to podjąć musi ten kto inwestuje. Nie ejst dobrze gdy ktoś pyta się o to na forum .
      • tanio-kupuje.pl Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 02.01.11, 13:59
        To nie jest to co 15 lat temu, że w domu połowa powierzchni to były korytarze i klatki schodowe. Teraz się to ekonomiczniej planuje więc 100m to świat :)
        • Gość: Pik Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.11, 14:35
          moj chłopak jest za tym

pprojekt.pl/projekt746-czajka__105_5_m.html
          • Gość: as Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.11, 21:19
            Nie jestem architektem, ale na pierwszy rzut oka:
            1. Kuchnia 10 m w której ma się zmieścić stół śniadaniowy? E, chyba autora fantazja poniosła. Poza tym spójrz jak to w ogóle umeblować. Tam nawet nie ma za bardzo gdzie postawić lodówki. I na dodatek trzeba mieć miejsce, zeby drzwi do spiżarni się mogły otwierać. Pomijam już uroczy pomysł lokalizowania zlewozmywaka pod oknem. Ja tak mam i to jest idiotyczne rozwiązanie. W opisie napisano, ze kuchnia ma być otwarta na salon. No, przez schody
            2. Pomieszczenie gospodarcze/kotłownia 4,7m. Fiu, fiu. Mam nadzieję, ze będziecie mieć media miejskie :-), albo autor tego projektu ma duże poczucie humoru. Piec gazowy nie zajmuje wiele miejsca, ale jak już zbiornik na wodę trzeba będzie wstawić, jakieś graty ogrodowe itp to będzie wesoło. Co jeśli się okaże, ze nie macie możliwości przyłączenia gazu ziemnego, tylko trzeba będzie ciekły? Co jest horrendalnie drogie i nie wszędzie można? Piec na olej czy na paliwo stałe tam się może nie wcisnąć. Pewności nie mam-ale powierzchnia klatki schodowej "wlicza się" do holu czy do pokoju dziennego? Bo jeśli to ostatnie to 24 m2 można między bajki włożyć.
            3. Na górze są 10 m "pokoje". To nie są pokoje, to są klitki i to na dodatek ograniczone skosami. Spróbuj popatrzeć na jakieś pomieszczenie, które ma 10m2 i pomyśl co sensownego można z tym zrobić. Naprawdę niewiele.
            4. Łazienka na górze malutka, naprawdę malutka. Zwłaszcza, ze nie ma nawet metra na pralnię, więc będzie jak w przysłowiowej "łazience z wielkiej płyty". A jedyna garderoba na cały dom, która ma 1,8 m2 to jaja. Tym bardziej, ze w tych kliteczkach nawet nie ma miejsca na szafę.
            Sorry, jak dla mnie to pomyłka. Można to budować tylko po co? To by jeszcze uszło, gdyby z założenia miały tam mieszkać dwie dorosłe osoby. Wtedy z tych dwóch sypialni obok siebie można zrobić jedną porządną, a z trzeciej pokój do pracy i ewentualnie jakieś małe coś do spania dla gości.
            • tomlid50 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 21.06.11, 15:58
              100m dom to kpina ,mieszkanie może tyle mieć!
              Domy to min. 150m jak szukacie czegoś ciekawego, nowoczesnego to trzeba rzucić okiem na
              www.kbprojekt.pl/projekty_domow_w_stylu_wloskim.phptu są fajowe projekty .
          • Gość: ewa Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: 94.75.121.* 02.01.11, 23:48
            maly ale wcale nie bedzie taki tani bo dach jest z wypustkami i z balkonem (z ktorego pewnie nigdy nie skorzystacie bo w domu majac ogrod nigdy sie z balkonu nie korzysta), dwa kominy, podcienia etc. Przy tych udziwnieniach cena jako podano w katalogu nie jest zbyt realistyczna. Wnetrza - duzo malych, waskich klitek etc...

Ja ogladajac wyniki konkursu architektonicznego 'Dom mazurski z katalogu' trafilam na dom www.buildgreen.pl/lista-projektow,4.html, prosta bryla, dwuspadowy (a wiec tani) dach lepiej rozplanowane wnetrza w sumie tylko nieco wiekszy ale chyba tanszy w w budowie. Oczywiscie rzecz gustu ale wg mnie ten dom jest po prostu duzo lepiej zaprojektowany.
            • Gość: ewa Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: 94.75.121.* 02.01.11, 23:54
              biuro BUILDgreen Design, projekt green cube 134, sorry cos dziwnego z linkiem ...
            • Gość: Ojciec_O Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.171.36.210.static.crowley.pl 03.01.11, 22:46
              ten buildgreen ma fajnie zaprojektowane, duże pomieszczenie techniczne. Nie wiem tylko czy 3! łazienki w tak małym domu to nie jest jakaś przesada... Moim zdaniem greenCUBE_139 jest abrdziej ergonomiczny - szczególnie że daje możliwość przejścia z garażu bezpośrednio do domu.
              www.buildgreen.pl/lista-projektow,7.html
              • Gość: Aleksander Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.173.6.40.tesatnet.pl 03.01.11, 23:12
                Ojciec_O - chyba miałeś na myśli projekt greenCUBE_127 mówiąc o 3 łazienkach. Faktycznie lekka przesada, chyba, że ktoś ma w domu same kobiety, to wtedy zbawienie ;-), ma szansę jedną mieć dla siebie. Szkoda, że nie można obejrzeć wnętrza. Ciekawie zaprojektowana klatka schodowa.

A greenCUBE_139 faktycznie bardzo ergonomiczny, na tak małej powierzchni raczej wygodniejsze są "proste kąty".
                • Gość: lotus green cube IP: *.cable.net-inotel.pl 08.01.11, 15:28
                  czy naprawdę nikt nie widzi, że te wszystkie domy przypominają raczej małe stodółki niż prawdziwy dom ? Może są i funkcjonalne ale piękne wcale. Projekt numer 127 to mistrz kategorii " wyglądam jak kupa".
                  • Gość: ewa Re: green cube IP: 94.75.121.* 09.01.11, 13:25
                    nie widzi, dla mnie bryla domu w projekcie 127 jest udana, wnetrza mniejnie gdyz nie lubie kreconych schodow uwazajac je za malo praktyczne.
                    Ja lubie proste bryly domow, bez kolumienkow, kruzgankow, balkonikow widocznie ty nie... rzecz gustu.
      • mruwa9 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 08.01.11, 18:30
        IMHO moze sie udac, choc ten projekt, ktory poslalas, z jednej strony wyglada ok, tj. 3 sypialnie, czesc dzienna, toaleta na dole, lazienka na gorze, czyli dla rodziny 2+2 spelnia minimum wymagan, ale z drugiej strony wydaje mi sie, ze nie trzyma skali (chodzi o proporcje mebli na rzutach w stosunku do wielkosci pomieszczen, przez co ogladajacy ulega zludzeniu, ze pomieszczenia sa wieksze i przestronniejsze, niz w rzeczywistosci). Mozesz wyciac z papieru meble w tej samej skali, co projekt-rzuty i poustawiac, wtedy nabierzesz wyobrazenia , ile tak naprawde bedziecie miec do dyspozycji miejsca.
        Uwazam, ze jesli kogos nie stac na budowe domu 120m2, a jedynie na 100m2, to taki domek i tak bedzie wygodniejszy, niz np. 40-metrowe mieszkanie. W Polsce, nie wiedziec czemu, obowiazuje zasada "zastaw sie, a postaw sie", megalomania, widoczna rowniez w budownictwie, ktora sprawia, ze jesli budowac, to co najmniej 200 metrow, a potem, gdy przyjdzie do realizacji, to inwestycja staje na etapie stanu surowego otwartego, bo fundusze sie skonczyly.. Przypomnijcie, ile obecnie kosztuje srednio wybudowanie metra kwadratowego domu? 2-2.5 tys zl, skromnie liczac? To oznacza, ze te dodatkowe 20m2 podnosi koszt budowy o jedyne 50 tys zlotych. Macie tyle na zbyciu?Widac Twoj chlopak to policzyl. Inna opcja, to wybudowanie wiekszego domu w dwoch etapach, tj. w pierwszym etapie parter, na ktorym spokojnie i wygodnie mieszkacie we dwojke, a w miare poprawy stanu finansow, wykanczacie poddasze, po kilku latach, bez pospiechu. To tez jest jakies wyjscie.
        Tu masz kilka takich przykladow domow z uzytkowym poddaszem, ktore mozna wybudowac dwuetapowo:
        tinyurl.com/35bmxqs
        • Gość: gosc moja kuzynka ma i zaluje... IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.11, 19:44
          Moja kuzynka kilka lat temu wybudowala tez dom 100m2, ma kuchnie, jadalnie z salonem i 3 pokoje, lazienke i toalete, przedpokoj i spizarnie, kotlownia przy garazu...gdy byli we dwoje swieteni im starczalo, po 2 latach pojawilo sie pierwsze dziecko-tez ok...ale teraz gdy urodzilo sie drugie juz mysla co dalej-maluch na razie jest z nimi w sypialni, a co potem gdy bedzie wiekszy??? albo nowy dom albo robic poddasze...weic przy prokekcie gdzie masz 3 pokoje/sypialnie zapomnij o wygodzie i fajnym domku...lepiej dolozyc troceh kasy i od razu wybudowac cos fajnego i wiekszego-poza tym pomysl tez, ze kiedys na pewno odwiedza was goscie na noc i co wtedy???
        • miniplusultra Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 08.01.11, 19:51
          A na ilu metrach w blokowisku bez możliwości wyjścia latem na taras wychowało się większość społeczeństwa? Na ok 40-60 a teraz wyśmiewanie 100 m powierzchni. Masz rozsądnego faceta :) Gratuluję. Taki dom jest wystarczający. Mało tego: będzie wygodny. Zobaczysz. Tylko musisz się wysilić i dobrze go umeblować nie zagracając powierzchni. Nie każdy lubi efekt hali sportowej. Nie każdy lubi rachunek 1000zł miesięcznie za gaz w sezonie grzewczym. Mam mnóstwo znajomych, którzy pobudowali domy 150 m mieszkają tam w 3 osoby i marzną zimą w łazience, bo 12 m się tak łatwo nie nagrzewa. Jestem zwolenniczką małego budownictwa. Oglądasz sie na dzieci? One na początku chcą spędzać czas razem, dopiero potem marzą o oddzielnym pokoju. Obejrzyj sie na dzieci w takim aspekcie, ze wybuduj mniejszy, a oszczędzaj $ na start dla dziecka. W ogóle wybudowanie to pikuś, schody zaczynają się przy wykończeniu powierzchni...
          Ja bym wolała 100 m ale za to wykończone w dobrym standardzie.
          Na papierku czasem wygląda taki dom na ciasny, później zobaczysz, że miejsca jest aż nadto. A lubisz latać ze ścierką w weekendy ?? 100 m dla 2+2 to IDEAŁ!
          • Gość: m.s Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.123.198.40.gl.digi.pl 08.01.11, 23:54
            Całkowicie się zgadzam. W wielu krajach buduje sie domki o metrażu ok 100m i uważam, że jest to świetny pomysł dla ludzi klasy średniej. NIe każdego stać na dom z 2 garderobami i 3 łazienkami, nie wszyscy zresztą tego potrzebują.
            Wychowałam się z rodzicami i bratem w 3 pokojach na 65m. Miałam osobny pokój ( całe 12m) i dyskomfortu nie czułam żadnego, nigdy nie wpadłabym na to, że mam za mały metraż, od ilości metrów ważniejszy jest sensowny rozkład pomieszczeń.
            Szwagieka mieszka w szeregówce na 97m. Na dole salon(24m), kuchnia, i wc, a na górze 3 sypialnie i łazienka, pomieszczenia nie są jakieś ogromne ale bez przesady, spokojnie się mieszczą, pod schodami zabudowali garderobę a w ogrodzie altankę na narzędzia.
            Co do kuchni, otwarta czy zamknięta? Sami musicie na to odpowiedzieć, ja będę miała otwartą ale na część jadalną i w związku z tym w kuchni (10m) nie będzie stołu tylko mały barek jeśli ktoś chciałby mi potowarzyszyć przy kawce:), stołować się będziemy w jadalni, która jest oddalona od kuchni kilka kroków a z części wypoczynkowej salonu nie będzie widać brudnych garów w zlewie.
            Teraz chwilowo mieszkam w mieszkaniu gdzei kuchnia jest połączona z salonem i bardzo sobie to chwalę , w poprzednim mieszkaniu czułam się wyobcowana jak szłam np robić kolaję:) Ale ja raczej z tych, którzy bigosów nie gotują.
            • mocten Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 09.01.11, 04:28
              Zakładając cenę metra 2,5 tys zł, różnica 20 w budowie domu nie musi wynieść 50tys, przy zdroworozsądkowym podejściu myślę że raczej 10-15 tys.
              Na koszt budowy ma wpływ wiele czynników i powierzchnia jest tylko jednym z nich.
              Jeśli na tej dodatkowej powierzchni zrobimy dodatkową łazienkę ze złotymi kranami, to 50 tys może nie wystarczyć, ale powiększenie innych pomieszczeń o kilka metrów raczej nie spowoduje dużego wzrostu kosztów.
              Ogrzewanie- wiadomo że najcieplej powinno być w łazience, ale czy ogrzanie garażu 40m kw2 kosztuje dużo więcej niż garażu 20m kw? Pewnie tak, tylko że garażu nie powinno się nagrzewać do temperatury wyższej niż 5 C, więc koszt ogrzewania odpada.
              To samo z pomieszczeniem gospodarczym a nawet garderobą (ja mam nieogrzewany pokój z garderobą, w zimie jest tam około 15 C).
              Oczywiście łazienki dwie (nieduże), nawet nie ma co dyskutować że jedna wystarczy.
              Kuchnia- można zrobić półotwartą, to znaczy częściowo zasłoniętą ścianą tak żeby ograniczyć zapach i dźwięki.
              Piwnica- mało kto buduje teraz domy podpiwniczone bo to bardzo podnosi koszta.
              Duży garaż z wejściem z domu (w bryle budynku), bardzo ułatwia życie.
              Ten projekt z linka, no cóż, tak jak ktoś wyżej napisał, pokoje 10m2 troszkę za małe, łazienka 6m2 jako druga by wystarczyła, ale główna powinna mieć około 8m2.
              Jeśli brak kasy, to lepiej kupić i wybudować większy dom niż te 100m, a ewentualne wykończenie części pomieszczeń zostawić na później.

• Gość: ewa Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: 94.75.121.* 09.01.11, 13:34
                a ty tak z teorii czy praktyki? 20m2 biedzie kosztowac jak nic ok 50tys (policz dach, okna, podlogi), jezeli ktos mysli ze wybudowanie m2 kosztuje ponizej 1000zl to gratuluje poczucia realizmu. Nie da sie i juz, wystarczy policzyc cene samych materialow.
                • mocten Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 09.01.11, 21:28
                  Uważasz że wybudowanie garażu o powierzchni 20m kw, na własnej działce, musi kosztować 50tys?
                  • mocten Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 09.01.11, 21:57
                    "20m2 biedzie kosztowac jak nic ok 50tys"
                    Idąc tym tokiem rozumowania, wybudowanie domu 100m kosztuje 250tys, a 200 metrowego 500tys, co jest oczywistą bzdurą.
                    • Gość: ewa Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.chem.uw.edu.pl 10.01.11, 10:04
                      oczywiscie ze bzdura bo zwykle kosztuje to nawet wiecej, sorry ale ja WIEM to z praktyki a nie tylko teoretyzuje Mam warazenie ze Ty koszty budowy znasz z kosztorysow zamieszczanych w projektach. Ja nie znam nikogo komu udalo sie posatwic i wykoczyc dom a takich cenach jakie sa podane w kosztorysie zakladajacym 'budowe sposobem gospodarczym'. Wielu ludzi zaczynajacych budowe ma tendencje do zyczeniowego traktowanie kosztow inwestycji, ja pozniej gotowy dramat bo w polowie brakuje pieniedzy.
                      Jeszcze raz pisze policz koszty materialow ale nie tylko cegiel ale grzejnikow, pieca, podlog do tego nie tanie przylacza etc A pozniej zadzwon do dowolnej firmy i popros o wycene. I zobaczysz czy uda sie zamieszkac w domu budowanym za 2 tys /m2.
      • Gość: zator Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 10:59
        ten jest ok: projekty.muratordom.pl/projekt_wszechstronny,1121,1,.htm
        ok. 110 m kw. w zależności od opcji. jednak dla mnie musiałby być podpiwniczony z garażem.
        • Gość: Józef Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.gre.pl 10.01.11, 11:41
          No cóż, my mamy taki domek ok. 100 m kw. Mieszkamy juz około 2-ch lat, jest O.K. dla rodziny 2 + 2. Moze brakuje nam troszke jednego pokoju... Dzieci maja swoje pokoje, ja mam gabinecik, jest kuchnia otwarta na salonik, latem prawie non stop otwieramy z niego duze drzwi na zadaszony kilkunastometrowy taras i robi sie salonisko, zima za to jest przytulnie. Domek jest z drewna, ogrzewamy to porzadnym kominkiem z DGP. Mamy z przodu ganeczek, wiatrolap, pom. gospodarcze, spizarnie, jest piwniczka oraz nieuzytkowy strych na graty. Garaz jest osobno (oplaty sa niestety wyzsze), na 2 samochody plus warsztat. Dobudowalismy jeszcze do niego szope a na dzialce w glebi domek dla dziecka. Jesli dzialka jest wieksza, warto pokusic sie o budynek parterowy, coby nie lazic po schodach. Acha, mamy jeszcze spora lazienke z WC oraz osobny WC. :-) Na tyle nas bylo stac, duza dzialka też sporo daje.
      • Gość: pikpok25 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: 195.116.30.* 10.01.11, 11:52
        chwileczke,

ja wyczytałem na największych portalach że idealny dla takiej rodziny będzie apartament 45m2 dwa pokoje a kuchnia jako aneks.
      • hoow Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 11.01.11, 22:27
        Czytam i wydaje mi się,że to żart? Moi rodzice mają dom 208 m2 plus garaż ( 2 auta, pomieszczenie gospodarcze plus użytkowe poddasza-strych na graty). Mieszkają z moimi bracmi (2). Dół salon (zbyt mały) z jadalnią, biblioteka, pomieszcenie gospodarcze, kuchnia ze spiżarnią i jadalnią, mała łazienka z kabiną, wiatrołap (zbyt mały). Góra to 4 sypialnie (jedna dla gości). Moim zdaniem dzieci powinny mieć osobne sypialnie, pokoje (nie klitki) po 15 m. Ja uwielbiam przestrzeń, może dlatego, że mieszkałam najpierw w 42 m, potem 5 osób 67 m. Ja zamiast budować drogiego podpiwniczenia pomyślałabym o większym domu. Teraz mam 2 pokoje 65 m i brakuje mi przy jednym dziecku pokoju dla młodej.
        • mruwa9 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 12.01.11, 07:52
          czytam i tez nie rozumiem. Bo z Twojego postu wynika, ze wolisz mieszkac w mieszkaniu 65m2, niz w domu 100m2. A jesli rodzicom ciasno na 208m2, to ich dom musi byc spelnieniem delirium pijanego architekta.
          • Gość: zator Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:42
            dokładnie- chyba się zakalapućkała w tym wszystkim:)
            • Gość: musaka Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 20:50
              Od czterech lat mieszkamy na 100 m. Dom jest parterowy /to był priorytet/ a rodzina to 2+2. Wystarczający.Mamy Salon /27/ połaczony częsciowo z kuchnia/11/,3 sypialnie /ok.12m każda/, łazienkę z wc i wanną /5m/ i osobny wc /malutki/,pomieszczenie gospodarcze,wiatrołap,przedpokój.Garaż.Duzy taras. Gości na noc mamy baaaardzo rzadko-nie widze w związku z tym potrzeby utrzymywania jednego pokoju tylko po to,żeby raz na rok czy dwa ktoś sie tam przespał.Brak mi osobnej pralni-pralka stoi w pom gosp.ale na suszarke tam już miejsca brak,bo to miejsce zajmuje zbornik na wodę/solar/.Nam wystarczy,ale jeśli ktos planuje większą rodzinę,albo co chwile nocujących gości to oczywiście za mało...
              • Gość: taranka Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 20:51
                I jeszcze duży,prawie 100-m strych,na którym jest mnóstwo miejsca na "przydasie" ,suszarnię i wszystko co nam się nie podoba na dole
                • Gość: musaka Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 20:53
                  Ten poprzedni post też był ode mnie-dopisała go córka:-)
          • hoow Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 15.01.11, 16:25
            Nie pisze, że wolę mieszkać w mieszkaniu 65 m niż domu 100m. Gdybym miała budować dom, to nie budowałabym większej komórki, niektórzy lubią przytulność (czytaj klitki). Niektórzy lubią fiata pandę ja wolę duże auta i podobnie jest z domami. Jeśli nie stać mnie na dom jaki chcę, to nie buduję chatki 100 m.
            • mruwa9 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 15.01.11, 19:13
              czyli jesli nie stac cie na dom 280m2, to lepiej do us.ranej smierci gniezdzic sie na 65 metrach, z sasiadami stukajacymi w sufit, bo dzieci sie bawia, czy psami zanieczyszczajacymi place zabaw i trawniki? Bo logiczne sie wydaje, ze jesli nie stac mnie na olbrzymia wille z basenem i miejscem dla kucka, a stac mnie na domek 100m2, to taki domek, ktory jestem w stanie wybudowac w przewidywalnej przyszlosci, zeby zdazyc sie nim nacieszyc, a zwlaszcza dac wybieg dzieciom, i tak da mi znacznie wiekszy komfort zycia, niz mieszkanie w bloku i mrzonki o palacach, ktorymi bede sie karmic do emerytury.
      • gosc.hero po co duży dom ? 14.01.11, 06:31
        za duże koszty utrzymania domu i do tego przy stałych podwyżkach cen mediów.
      • Gość: Bitter Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.146.192.229.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.03.11, 10:48
        Moim zdaniem ma wielki sens. Ja chcę zbudować taki: projekty.muratordom.pl/projekt_roze-w-ogrodzie,1951,1,0.htm . Uważam, że to najbardziej funkcjonalny projekt jaki znalazłem na 100m. Trochę go jeszcze poprzerabiam ale jest tani i funkcjonalny. Niestety architekt zrobił mu krzywdę bardzo nędzną wizualizacją ale ten dom po wybudowaniu będzie śliczny.
      • decru Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 11.05.11, 10:17
        Ja mam "dom w sasankach" - z trzema modyfikacjami
        1. wejście jest w miejsce holu, zamiast wiatrołapu dodatkowy wc/prysznic.
        2 Maksymalna ściana kolankowa - 1,20 metra - przez co na poddaszu jest więcej miejsca w pokojach.
        3. Pod dachem jest schowek, dostajemy się do niego przez schody wysuwane. Jest miejsce na wiele rzeczy używanych sezonowo, ubrania, buty, narty, sprzęt nurkowy, stare dokumenty, itd.
        Dodatkowo warto postawić sobie na działce garaż wolnostojący - są teraz takie niemieckie systemowe, nie pamiętam jak się nazywają ale jest teog trochę na allegro - mozna go sobie nawet otynkować tak samo jak dom, no i może jeszcze drewniany domek narzedziowy w ogrodzie.
        Dla 4 osób w zupełności starczy.
        Znajomi pobudowali sobie domu po 200, 300 metrów, teraz płaczą jak im rachunki w zimie przychodzą a do połowy pomieszczeń drzwi zamknięte i nie grzane w środku. Niestety teraz takie czasy że rachunki za ogrzewanie potrafią pochłonąć więcej niż rata kredytu, więc moim zdaniem powierzchnię domu warto planować odpowiedzialnie.
        • klemensik2 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 11.05.11, 10:33
          Dla mnie ten domek jest super
          www.z500.pl/projekt/z24,Projekt,domu,parterowego,z,kopertowym,dachem,na,mala,dzialke.html
      • twojekodom Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 29.05.11, 11:08

Witam.
        Nie wiem czy państwo słyszeliście o nowej technologi stawienia domów, nie dość że w ciągu 3 miesięcy dom jest postawiony z oknami drzwiami, dachem i częściowym wykończeniem wewnątrz ściankami działowymi, jak to mówią pod klucz.
        Cena za postawienie jest nie wielka, przykładowo jak postawienie domu 120m2 w Warszawie, w stanie surowym kosztuje 240.000, to stawiając nowa technologią Eko zaoszczędzasz 50.000 zł.
        Więc sami zobaczcie ile zaoszczędzacie i za to cenę możecie wykończyć częściowo wewnątrz dom, ocieplenie do -60C , dźwiękoszczelne do 86%, stworzone z myślą o osobach alergicznych.
        Spełnia wiele wymóg, którym brak innym domom na miarę roku 2011 w polskim budownictwie.
        Zapraszam na więcej szczegółów na temat tej technologi na www.twojekodom.pl, lub pod nr kom: 792039425.

Pozdrawiamy Twój Eko Dom.
        • Gość: warm Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.11, 14:02
          dziwna ta strona
      • nonus85 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 06.06.11, 15:04
        Jak dom, to ponad 200m2 a jeśli upieracie sie przy 100m2 to kupcie mieszkanie. Mniej kłopotów i więcej oszczędności ;)
        • mruwa9 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 06.06.11, 15:43
          Bredzisz.
          • Gość: Maja Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 21:29
            Nie prawda :) 100 m jest spoko ale nie dla 4 osobowej rodziny, wg mnie dla 3 osobowej wystarczy, można upchnąć salon z kuchnią i 3 pokoje z małą garderobą. Znam przykład 70 m domku, gdzie jest salon i spora sypialnia, 5 m łazienka oraz mała garderoba. Znów wielki dom to większe rachunki, więcej wydatków na prąd, ogrzewanie, więcej sprzątania.
            • mruwa9 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 06.06.11, 21:35
              100 metrow jest na granicy optimum dla 4-osobowej rodziny. Dopoki nie wykonczylismy poddasza w naszym domu, mieszkalismy tylko na parterze (101m2 - 3 sypialnie, lazienka, pokoj dzienny, kuchnia z czescia jadalna, pomieszczenie gospodarcze). I bylo nam calkiem wygodnie, choc rodzina 5-osobowa. Ot, brakowalo jednej sypialni, ale gdyby byla nas tylko czworka, tzn. dwojka a nie trojka dzieci, to ten parter stumetrowy w zupelnosci zaspokajalby nasze potrzeby mieszkaniowe.
            • Gość: Maja Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.11, 21:36
              2 pokoje miało być. I dużą garderobę. Chociaż może i dla 4 os, starczy.. Trzeba policzyć ok 35 m salon z kuchnią i jadalnią, 4-5 m garderoba, 6 m łazienka, pokoje po ok 12 m i komunikacja, do tego garaż i ewent. kotłownia. Mi wychodzi spoko.
      • czarny-tomasz56 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 07.06.11, 12:10
        Ważne żeby miał poddasze to fakt. Ale 140 metrów? Wychowasz dzieci a później sam będziesz ogrzewał taką powierzchnię. Każdemu uczestnikowi jeden pokój +salon,jadalnia,kuchnia,toaleta,łazienka,garaż i wystarczy!
        • rege2 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 07.06.11, 12:43
          100- 120 m wystarczająco
          ważny dobry projekt
          budowa niestety droga; lepiej mieć coś mniejszego i tańszego w utrzymaniu
      • Gość: Klemens Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.gre.pl 20.06.11, 11:07
        Co tu duzo pisać, sporo zależy od możliwości finansowych.
        Mieszkamy w takim domu parterowym 2 lata, teraz rodzina 4-osobowa, wkrótce córka nas opuści i będzie 3-osobowa.
        Mamy tu 3 sypialnie, pokój - gabinecik, 2 łazienki, salon z kuchnia, spory taras, piwniczkę, nieużytkowy strych, pomieszczenie gospodarcze, na zewnatrz garaz 3-stnowiskowy, szopa i domek dla dzicka na palach, dzialka przy lesie...
        Jest klawo
      • Gość: xwacek Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.emea.ibm.com 20.06.11, 14:27
        100 metrów domu jest zawsze lepsze niż brak lub mieszkanie. A dodatkowe metry można zawsze dobudować później. Zresztą 100 m na 2+2 wydaje mi się wystarczające.

createamillionaire.org
      • Gość: Nelli Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: 31.20.131.* 23.06.11, 10:47
        My właśnie urządzamy dom o powierzchni 102m2 i jesteśmy zadowoleni. Jest pralnia, kotłownia, kuchnia otwarta na salon. Kuchnia zabudowana z półkami cargo w którym mieści się naprawdę sporo. Oprócz tego sypialnia i dwa mniejsze pokoje. No i zmieściła się łazienka i wc. WSZYSTKO zależy od tego jak zaaranżujesz sobie wnętrze. Poza tym są projekty domów, w których projektanci aranżują każdy metr tak aby wykorzystać w 100% powierzchnie.
        PS.Moi rodzice mają 240m2 i na serio nie ma się gdzie ruszać! Wszystko przez zbędne meble, złe ustawienie. No ale im się podoba i już :)
      • Gość: ronson89 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.11, 12:07
        Ja wybudowałem dom 180m2 wraz z garażem(30) kotłownią i spiżarką (10) jestem zadowolony. Jest nas 3. 100 m to bardzo duże minimum. Zastanówcie się. Jak ktoś chce się dowiedzieć o budowie to zapraszam na www.budowadomu-porady.blogspot.com
      • krachx Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 30.06.11, 14:30
        Myślę, że 100m to jednak za mało. Nie ważne jak dobrze była by zagospodarowana przestrzeń. dodatkowe 20m zrobiło by na pewno różnicę, więc warto odłożyć trochę więcej pieniążków - takie jest moje zdanie.
      • Gość: Tektum Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.dynamic.chello.pl 31.08.11, 18:58
        Rozwój technologii w budownictwie dostarcza różnych możliwości. Na etapie projektu należy przede wszystkim zastanowić się nad powierzchnią i funkcjonalnością idealnego domu. W końcu macie czuć się w nim komfortowo. W tym czasie warto zaplanować przyszłe powiększenie inwestycji. W trakcie wznoszenie domu modułowego opartego na konstrukcji drewnianej z przygotowanych wcześniej prefabrykatów, można postawić budynek o powierzchni np. 100 m2 i mieć na uwadze jego późniejszą rozbudowę o kolejne kilkadziesiąt m2. Dostawienie nowych modułów i zamknięcie budynku może się odbyć w dowolnym momencie, np. w czasie planowanego urlopu

Za budownictwem szkieletowym, poza atrakcyjną ceną i krótkim czasem budowy, przemawia przede wszystkim trwałość modułowej konstrukcji. Drewno, jako surowiec naturalny, ma wyjątkowe cechy, a po poddaniu właściwej obróbce jest niezwykle wytrzymałe i elastyczne. Rozwój technologii budowlanych sprawił, że ten jeden z pierwszych surowców budowlanych wciąż pozostaje materiałem niezwykle nowoczesnym.
      • Gość: asiczek Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.11, 23:02
        dla mnie 100 metrowy domek parterowy ze strychem to szczyt moich marzeń:( czekam już długie lata i zaczęłam godzić się z tym że zostaję w 50m mieszkaniu z 2 dzieci, w ktorym też mozna być szczęśliwym:) dom to ludzie a nie powierzchnia czy przedmioty, nie można mieć wszystkiego. projekt nina II z horyzontu jest dla mnie super!! wygodne mieszkanie z ogródkiem:)
      • basiak-k Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 05.10.11, 03:09
        Czemu nierealne?
        Taki domek Luna II www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/al-656/luana-ii . Prosty, ładny i można go budować etapami dobudowując piętro w razie potrzeby. Są garderoby i pokoje dla dzieci.
        Albo od razu z poddaszem jak z 75 www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/zz-593/z75 . Też prosta i szybka w budowie bryła z ciekawymi dodatkami.
        Myślę, że dom nawet niezbyt duży zawsze będzie lepszy od mieszkania w bloku. Posiadanie kawałka trawnika zawsze lepsze od ławki pod blokiem.
        • rege2 Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 05.10.11, 09:48
          mnie się podoba jarząbek
          idealny dla mnie, 2 osoby...jeden poziom, zero balkonów i odśnieżania zimą, zero schodów, zero skosów..tylko 93m, ale dobrze rozplanowane
          archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-jarzabem-7/m4d5b82166d246
      • kazik12groszy Re: dom 100 metrowy - czy jest sens ? 05.10.11, 11:35
        Myślę że jednak troszkę za mały, zresztą kilka m2 więcej nie podroży inwestycji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka