-
wymyslilam sobie cala pieczona kaczke na kolacje i po rachunku sumienia wyszlo mi, ze o ile piersi przyrzadzam b. czesto, o tyle ostatnia sztuke kaczki w calosci pielkam jeszcze za zycia ksiezniczki diany ;)
no wiec podepre sie . chcialabym ja klasycznie, ze z majerankiem, to wiadomo. estragonu dodaje czesto do kurczaka i do pieczarek. przypadek sprawil, ze mam nawet swiezy, bo na pierwsze bedzie zupa z pieczonej pietruszki z galerii.
i teraz nie wiem - pasuje ten estragon takze do kaczki?...
-
Witajcie! Jestem początkującą "uprawiaczką" ziół,ale w tym roku w
doniczkach zasadziłam m.in. oregano,tymianek,rozmaryn. Wszystkie
pachną cudownie oprócz estragonu, który nie pachnie moim zdaniem w
ogóle. Wydaje mi się, że roztarty listek szczawiu czy jakiegokolwiek
innego ziela pachniałby identycznie.Już zaczynam podejrzewać, że
kupiłam coś innego a nie estragon. Podpowiecie coś? Taki jest
estragon? - mało aromatyczny? Może w jakiejś obróbce ma ten zapach
wydzielić? Natknęłąm s...
-
Do czego dodajecie tą suszoną przyprawę?
-
W tym roku pierwszy raz obrodził mi na działce estragon. Mam pytanie co z nim
zrobić zamrozić (w gałązkach czy też siekany),a może ususzyć? Moj estragon
nie ma, żadnego specyficznego zapachu mam wrażenie, że wogóle nie pachnie.
Czy to normalne?
-
Witam,
jak go spożytkować? Bo rośnie jak na drożdżach, dodaję parę liści do sosu
winegret, ale jakoś słabo smakuje.
Ma ktoś inny, lepszy pomysł?
z góry dziękuję
-
Hi!
Siostrze strasznie rozrósł się estragon i dała mi całą reklamówkę.
Co mogę z tym estragonem zrobić, żeby zużyć go dużo, a efekt był smaczny?
-
Wyhodowałam przepiękny estragon. Ślicznie się prezentuje w doniczce. Ale
zupełnie nie wiem, do czego go używać.
Na opakowaniu nasion napisali, że do wyrobu octu estragonowego... Tylko?
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.
-
moja znajomosc przypraw 'srodziemnomorsko-europejskich' jest -
hmm... powiedzmy - taka sobie.
uzywam, ale rzadko
mam jednak ochote wyprobowac kurczaka z cytryna z galerii potraw i
tu zagwozdka - czym zastapic tarragon. wiem, wiem, moge pominac lub
dodac 'ulubione przyprawy', ale wtedy znowu wyjdzie ...curry ;))
poza tym uwazam, ze w potrawie liczy sie glownie smak - a zatem
przyprawy powinno stosowac sie dosc skrupulatnie - tak, jak w
oryginale.
A zatem - co z tym tarra...
-
-
do pieczonej ryby (sandacza) i puree selerowego. Prosty maślano-cytrynowy
odpada, bo jeden z gości ma uczulenie na cytrusy).
-
zrobić.Żeby były dobre i chrupiące.?