Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

założenie hipoteki - prośba o info

IP: 217.153.90.* 04.05.04, 11:15
    zawarłam umowę ze spółdzielnia, na mocy której przyznano mi spółdzielcze
    własnościowe prawo do lokalu. Na całą wartość wziety został kredyt bankowy.
    Teraz pytanie i prośba o wyjąsnienie krok po kroku co trzeba zrobić żeby
    założyć księgę hipoteczną: jakie dokumenty, druki są potrzebne, w jakim
    śadzie złożyć (warszawa, mieszkanie na ursynowie) itd.
    będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi. dziękuję i pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: Infidel Re: założenie hipoteki - prośba o info IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.05.04, 11:41
        sss,

Podpisalas umowe kredytowa, ale czy kredyt zostal juz zwolniony?
        Dostalas zaswiadczenie z banku o udzielonym kredycie?
        Potrzebne jest zaswiadczenie ze spoldzielni o wartosci wkladu budowlanego i
        komu ten wklad przysluguje wraz z opisem mieszkania; z u.arch. o samodzielnosci
        lokalu (winna to posiadac spoldzielnia); wypis z rejestru gruntow calej
        dzialki (z geodezji) + zwykly wniosek do Sadu Rejonowego i zlozyc w Al.
        Solidarnosci 58.
        Oplate sadowa od wniosku, itp, niech sprawdza forumowi experci.
        • Gość: Infidel acha - złóż wniosek o IP: *.crowley.pl 04.05.04, 11:50
          - urządzenie księgi wieczystej dla lokalu mieszkalnego stanowiącego
          spółdzielcze własnościowe prawo zgodnie z Zaswiadczeniem ze Spoldzielni
          - wpisanie Ciebie i małzonka jako włascieli lokalu
          - ustanowienie hipoteki zwyklej w kwocie .... na rzecz ... zgodnie z zalaczonym
          Zaswiadczeniem.

I
        • Gość: sss Re: założenie hipoteki - prośba o info IP: 217.153.90.* 04.05.04, 12:42
          pieniądze zostały już przelane na konto spółdzielni
          • Gość: Gosc Infidel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:48
            Infidel - jak masz dawać tu takie porady w tym stylu, to lepiej ustąp miejsca
            Bebiakowi.
            Nie pchaj się w tematy o ktorych pojecia wielkiego nie masz
            • Gość: gosc Re: Infidel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 12:52
              i jeszcze jedno - ty to jesteś taki zwykły banan, a Bebiak to Chiquita.
              Kumasz aluzję?

• vampi_r Re: Infidel 05.05.04, 12:04
                Gość portalu: gosc napisał(a):

> i jeszcze jedno - ty to jesteś taki zwykły banan, a Bebiak to Chiquita.
                > Kumasz aluzję?
                >

Buuhahahaha ha ha
                Muszę se to zapisać. To najlepsza riposta, jaką ostatnio czytałem.
                I w dodatku idealnie pasujaca do sytuacji.
                Gościu, niemal z ust mi tego banana wyjąłes... ha ha ha
            • Gość: Infidel Re: Gosc Gosc IP: *.crowley.pl 04.05.04, 12:56
              Gościu,

nie będę z Tobą dyskutował na takim poziomie.
              Jesli uważasz, że mój post zawiera błędną informację, proszę sprecyzuj zarzut.
              Inaczej proszę idź sobie gdzie indziej mącić.

I
              • Gość: gosc gosc Re: Gosc Gosc IP: 80.48.192.* 04.05.04, 13:54
                Jesli ktos tu mąci, to jedynie ty.
                lepiej dokształć sie zanim zaczniesz tu dawac innym "dobre rady". Poczytaj
                nieco lexa. Póki bedziesz przekopiowywal cale rozdzialy z lexa, to wporzadku,
                tylko nie sil sie na wlasną interpretację, bo do tego trzeba jeszcze byc
                inteligentnym
                Sam fakt, ze wstydzisz sie nieraz podpisywac swoim stałym nickiem i
                przywdziewasz to spodnie, to kiecke świadczy tylko o twojej małej wiarygodności
                kim ty jesteś? ten/ta/to infidel? A może zadziorna? A może jeszcze ktoś inny?
                Jeśli masz zamiar dyskutować o poziomie, to sam sie najpierw przejrzyj w lustrze
                • Gość: sss Re: Gosc Gosc IP: 217.153.90.* 04.05.04, 13:57
                  panowie nie kłóćcie się tylko dajcie konkretne porady, z góry dziękuję
                • Gość: Infidel Re: Gosc o IP 80.48.192.* IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 04.05.04, 14:11
                  Nie przeszkadza mi to, że jesteś z Mińska Mazowieckiego.

Proszę uprawdopodobnij swoje zarzuty:

wskaz błąd i go uzasadnij

I

p.s.
                  od mojej inteligencji trzymaj sie z daleka
                  • bebiak Re: Założenie księgi wieczystej 04.05.04, 21:26
                    Witam Was serdecznie,
                    Ssss, winnaś zgromadzić następujące dokumenty:
                    - zaświadczenie ze spółdzielni stwierdzające, iż przysługuje Ci (Wam - jeśli
                    jesteś zamężna i prawo jest wspólne) spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu
                    (należy w spółdzielni powiedzieć, że to dla założenia księgi wieczystej, bo ono
                    zawiera nieco wiecej informacji aniżeli np. dla notariusza);
                    - wypis z rejestru gruntów dla działki (z właściwej geodezji);
                    - dokument, mocą którego nabyłaś prawo (wypis aktu notarialnego albo stosowne
                    pismo ze spółdzielni - kiedyś zwane przydziałem, ale teraz chyba już tak
                    groźnie się nie nazywa).
                    Składasz wniosek w Sądzie Rejonowym dla Warszawy Mokotowa, Wydział Ksiąg
                    Wieczystych, Al. Solidarności 58 (uwaga: w środy sąd nieczynny).
                    W niektórych wydziałach są już wnioski komputerowe; jeśli w Twoim by nie było
                    to piszesz wniosek mniej więcej tak:

Składając w załączeniu:
                    - ..
                    - ..
                    - ...
                    (opisujesz te trzy dokumenty)
                    wnosimy o założenie księgi wieczystej dla służącego nam spółdzielczego
                    własnościowego prawa do lokalu nr ... położonego w ... przy ul. ..., w budynku
                    należącym do Spółdzielni ..., na ... piętrze, zawierającego .. pokoje, kuchni
                    itp., o powierzchni użytkowej ... m2, oraz o wpisanie w Dziale II tejże księgi:
                    - Anny Ewy KOWALSKIEJ, córki .. i ..., PESEL:
                    - Jana Jerzego KOWALSKIEGO, syna .. i ..., PESEL;
                    na zasadach małżeńskiej wspólności ustawowej.
                    Propobnuje abyś wniosek sporządziła w dwóch egzemplarzach: jeden z dokumentami
                    zostawisz w sądzie, a na drugim niech Ci sąd przystawi prezentatę o przyjęciu
                    oraz wpisze numer, pod jakim wniosek ten zarejestruje.
                    Od takiego wniosku jest opłata sądowa: za sam druk księgi wieczystej 40,-zł,
                    ale za wpis do Działu II znacznie więcej, a liczy się ją od wartości Twego
                    prawa.
                    Napisz tę wartość a ja policzę Ci tę opłatę.
                    I na tym kończymy sprawę założenia księgi wieczystej.

Następnie bierzesz z banku (może już masz) Oświadczenie określające warunki
                    udzielonego kredytu, które będzie podstawą wpisu hipoteki (bank świetnie wie
                    jakiej treści) i składasz wniosek w tym samym wydziale tego samego sądu co
                    wyżej. Mozesz to zrobić za jedną wizytą w sądzie z tym, że w takiej kolejności:
                    - najpierw wniosek o założenie księgi;
                    - potem drugi wniosek o wpis hipoteki.
                    Jeśli w Twoim wydziale będą te komputerowe wnioski o wpis hipoteki to
                    wypełniasz a jak nie to piszesz sama mniej więcej w ten sposób:
                    Załączając oświadczenie Banku ...(opisać) z dnia ... wnosimy o wpisanie w
                    Dziale IV księgi wieczystej, która zostanie założona na nasz wniosek dz. kw ...
                    (tu wpiszesz ten numer, który na tamtym wniosku wpisze Ci sąd) dla służącego
                    nam spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu numer ... w Warszawie przy
                    ulicy .... hipoteki .... na rzecz Banku .... w kwocie .... tytułem
                    zabezpieczenia spłaty udzielonego nam przez ten bank kredytu w kwocie ..... z
                    przeznaczeniem na ...(tu cel kredytu).

Również przygotuj taki wniosek w dwóch ezgzemplarzach i procedura podobna jak
                    przy tamtym (pamiętaj o tej prezentacie sądu).
                    Tu jeszcze jedno muszę Ci wyjaśnić: to o jakie hipoteki wnosisz będzie
                    wynikało z tego Oświadczenia Banku - ja napisałam przykładowo, ale równie
                    dobrze może być to wniosek o wpisanie dwóch hipotek: zwykłej i kaucyjnej (tak
                    jak w Oświadczeniu banku).
                    Od wniosku o wpis hipoteki jest również opłata sądowa, uzależniona od rodzaju i
                    wysokości hipoteki (hipotek), oraz celu, na jaki kredyt został udzielony.
                    Napisz Sss jakie masz te hipoteki (i kwoty, i cel kredytu) a ja w wolnej
                    chwilce policzę Ci choćby orientacyjnie te opłaty.
                    I ostatnia rzecz: podatek od ustanowienia hipoteki, który wnosisz w urzędzie
                    skarbowym. Podam Ci jego wysokość jak się wypowiesz co do rodzaju swych hipotek
                    i kwot.
                    Chyba się wypowiedziałam i mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam, a nadto,
                    że wszystko to w miarę jasne dla Ciebie (choć sporo tego - wiem, ale chciałam
                    napisać krok po kroku). Gdyby coś nie tak to się upomnij a ja pozdrawiam Cię
                    serdecznie. B.
                    Zwaśnionych [mam nadzieję: chwilowo] Panów też pozdrawiam:))
                    • Gość: sss Re: Założenie księgi wieczystej IP: 217.153.90.* 05.05.04, 10:40
                      serdecznie dziękuję za wyjaśnienia i ostro zabieram się do gromadzenia
                      dokumentacji, musze sprawdzić rodzaje hipotek (to i kwoty podam później)
                      Jeszcze raz bardzo dziękuję , bardzo mi będą pomocne te wyjaśnienia.
                      pozdrawiam gorąco.sss
                    • Gość: sss Re: Założenie księgi wieczystej IP: 217.153.90.* 06.05.04, 15:07
                      podaję wartości hipotek: zwykła 169.494; kaucyjna 91.700
                      byłabym wdzięczna za obliczenia, serdecznie pozdrawiam
                      • bebiak Re: Opłaty od wpisu hipoteki 10.05.04, 22:35
                        Witaj Ssss
                        Gość portalu: sss napisał(a):

> podaję wartości hipotek: zwykła 169.494; kaucyjna 91.700

Za wpis do księgi takich hipotek powinnaś zapłacić: 503,80,-zł oraz 305,10,-zł.
                        Od razu tutaj napiszę Ci taką rzecz: tak sie przyjęło pobierać opłaty od wpisu
                        hipoteki przy kredycie na nabycie mieszkana (1/20 części wpisu stosunkowego),
                        ale muszę Cię uczulić na taką rzecz (a spotkałam się z takim przypadkiem w
                        którymś z sądów chyba na południu Polski).
                        To szczególne rozporządzenie, które mówi o tych niższych stawkach (czyli 1/20)
                        wymienia jako cel kredytu: nabycie nieruchomości. Spółdzielcze prawo do lokalu
                        oczywiście nieruchomością nie jest i nie pytaj mnie dlaczego ustawodawca
                        wymienił tylko nieruchomości, a nie spółdzielcze (nie wiem - przeoczenie?
                        Ciężko mi jakoś brak tych spółdzielczych w tym przepisie zrozumieć). Może się
                        zatem tak zdarzyć, że ten kto będzie Ci naliczał opłaty będzie chciał 1/10 a
                        to dwa razy takie kwoty jak napisałam wyżej. Nie mam nic tu dla Ciebie na
                        obronę - tak rzeczywiście mówi to rozporządzenie. Kiedyś o tym nawet nie
                        wspominałam na forum, bo generalnie najczęściej sądy pobierają tę 1/20, ale
                        ponieważ zdarzyło się gdzieś tam inaczej - stąd już informuję.
                        I jeszcze podatki przy Twoich kwotach:
                        - od zwykłej: 169,50,-zł
                        - od kaucyjnej: 19,-zł.
                        Wierząc, że wszystko jasne - pozdrawiam Cię serdecznie i wysyłam słoneczko:) B.
                        • Gość: monia Re: Opłaty od wpisu hipoteki- DO BEBIAKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 13:14
                          zapomniałeś o bardzo istotnym fakcie:
                          jeżeli w oświadczeniu z banku jest napisane że kredyt jest na cele budownictwa
                          mieszkaniowego - to wniosek o ustanowienie hipoteki jest zwolniony z opłat
                          sądowych;
                        • Gość: monia Re: Opłaty od wpisu hipoteki_DO BEBIAKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 13:16
                          zapomniałeś o bardzo istotnym fakcie:
                          jeżeli w oświadczeniu z banku jest napisane że kredyt jest na cele budownictwa
                          sądowych;
                    • Gość: sss Re: Założenie księgi wieczystej IP: 217.153.90.* 06.05.04, 15:11
                      cel kredytu : na nabycie spółdzielczego własnościwego prawa do lokalu, wartość
                      kredytu 169.494
                    • Gość: pawe Re: Założenie księgi wieczystej IP: *.chello.pl 06.05.04, 21:03
                      a czy to nie jest tak ze jesli sie bierze kredyt w banku to wnioski o wpisy do
                      hipote i zalatwia bank. u mnie w skladanie tego bawic sie bedzie bank.
                      • Gość: sss Re: Założenie księgi wieczystej IP: 217.153.90.* 07.05.04, 10:12
                        u mnie niestety nie, na mnie to zrzucili
                        • Gość: monia Re: Założenie księgi wieczystej + HIPOTEKA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 13:13
                          wczoraj załatwiałam te sprawy i jeżeli chodzi o hipotekę to jeżeli w
                          oświadczeniu z banku jest napisane że kredyt jest na cele budownictwa
                          sądowych;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka