Forum   przeciwciała

przeciwciała

(436 wyników)
  • Jeśli ponawiam jakieś nieśmiertelne pytanie, to przepraszam, ale dylemat mam pilny i nie mam czasu się przedrzeć przez wyszukiwarkę. Kiepsko orientuję się w rzeczywistości NFZ, niech mnie ktoś oświeci, pliz. Lekarka (mądra) u której byłam prywatnie kazała mi (słusznie) oprócz standardu zbadać przeciwciała aTPO, aTG i kortyzol. Ceny tych badań (85, 85, 72) mnie powaliły, zwłaszcza po dodaniu kosztu wizyty i pozostałych atrakcji. Pytanie: czy da się to zrobić na NFZ i jak? W sensie - cz...
  • Mam pytanie czy jak 2 lata temu robiłam przeciwciała to teraz też muszę.....? Byłam ostatnio u Pani Doktor i pytała mnie czy miałam robione kiedyś a Ja powiedziałam,że nie i kazała mi zrobić,ale w domu się okazało ,że jednak miałam robione.
  • Mam takie głupie pytanie do tych co mają pojęcie o naszej chorobie. Czy przypadkiem przeciwciała nie blokuja TSH? Chodzi o to czy one nie dają mylnego sygnału przysadce że w naszej krwi jest wystarczająca ilośc hormonu? U mnie zawsze jak jest wysoki poziom przeciwciał to mam niskie TSH, 2 lata temu TSH 1,8 a przeciwciała ok 400-500, we wrześniu TSH chyba 0,7 a przeciwciała ponad 500-600 no i teraz gdy TSH 0,1, fT3 i fT4 pospadały do 40% a przeciwciała 400-500. Jak słysze że ktoś zyje w mi...
  • Witajcie, Zakładałam już 1,5 roku wątek o podobnej treści, ale został już zarchiwizowany ( forum.gazeta.pl/forum/w,26140,121396643,,Dodatnie_przeciwciala_przeciwjadrowe_ANA_.html?v=2), zaś przez forum w międzyczasie przewinęło się sporo nowych osób - może ktoś miał/ ma podobne doświadczenia i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami. W listopadzie 2010, po przerwaniu z powodu ciężkiego zapalenia jelit rocznej antybiotykoterapii (w kierunku bb, cpn i myko - testy dodatnie oraz BLO - ...
  • Witam Jestem 2 lata po leczeniu. Leczenie zakończone sukcesem. ^ miesięcy i 14 miesięcy po leczeniu wynik ujemny. W ciąży lekarz kazał zrobić przeciwciała. Wynik dodatni. Wiadomo. Ale w laboratorium ilościowo też oznaczyli. Było 560. Pod koniec ciąży w styczniu tego roku poziom 546. Cieszyłam się, że spada, miałam nadzieję, że dobije kiedyś do 0 ;). Dzisiaj zrobiłam kontrolnie, tak dla siebie......Wynik 1020..... Spotkaliście się z taką sytuacją??? Czy wzrost przeciwciał oznacza powrót w...
  • Witam, Trafiłam do Was z innego forum o łysieniu. Mam 33 lata, a min od 4 lat łysieję. Miałam mnóstwo badań, stosowałam mnóstwo preparatów i bezskutecznie,a wyniki niby idealne. Za namową pani trycholog z forum o łysieniu zrobiłam przeciwciała tarczycowe i okazało się, że są podwyższone. Anty TPO- 329,4 (<34) a anty TG 205,8<115, a TSH -2,3 (0,27-4,2). Wizyta u endokrynologa za niecałe 2 tygodnie, a internista na skierowaniu- o które sama poprosiłam wpisał podejrzenie zapalenia tarcz...
  • Witam, mój stary wątek został zarchizowany tutaj: m forum.gazeta.pl/forum/w,24776,123762179,,wielka_prosba_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow.html?v=2&t=1353336388382 obecnie zrobiłam nowe badania i oto one: [b]listopad 2012[/b] [b]Tsh 0,889 [/b]norma (0,27-4,2) [b]FT3 34.75%[/b] [wynik 2.86, norma (2.04 - 4.4)] [b]FT4 70.51%[/b] [wynik 1.48, norma (0.93 - 1.71)] [b]anty TG 26,59[/b] norma (0- 4,11) [b]anty TPO 440[/b] norma (0 - 5,16) Czuję, że chyba mam rzut choroby, boli mnie szy...
  • Jak w temacie: czy jest szansa na brak wiremii w badaniu PCR, jeśli ma się wysokie miano p/ciał anty HCV? Czy w ogóle ilość p/ciał ma znaczenie przy dalszym gdybaniu....
  • Witam!Jestem pierwszy raz na forum dlatego zakładam nowy wątek,bo nie wiem czy taki jak mój gdzieś już jest.Otóż mam dużo objawów niedoczynności tarczycy,choć wcześniej wskazywały na nadczynność.Prawie 5 lat (ok.roku po urodzeniu drugiego dziecka ) zaczęłam często chorować na dziwne i jak to określali "nietypowe anginy" regularnie co 3-4 tygodnie.Bolały mnie wszystkie mięśnie,miałam dreszcze choć temperaturę ciała tylko 35st.C ,brak si;,straszny ból gardła i ogólne rozbicie.Przepisywano mi ...
  • Witam, podczytuję forum od kilkunastu dni, po tym, jak szukając przyczyn ciągłego zmęczenia, zniechęcenia, znużenia, wzrostu wagi, odczuwania zimna (wcześniej zupełnie nieznanego), wpadliśmy z mężem na trop tarczycowy. We wrześniu, powodowani bardzo obniżoną tolerancją wysiłku, udaliśmy się do kardiologa. Po wykonaniu wielu badań, w tym echa serca i próby wysiłkowej wykluczył on chorobę serca. Zlecił natomiast badania laboratoryjne - tam m. in. wynik TSH 5,04 mIU/ml (zakres normy 0,3 -...
  • Dziewczyny, lekarz zalecił mi zrobienie przeciwciał ale nie powiedzial nic wiecej jakie. Moze Wy jestescie zorientowane jak to wyglada i jakie sie robi bo wiem ze chyba sporo tego jest. Jestem po 2 nieudanych transferach i teraz czeka mnie trzeci ale nim do niegpo dojdzie musze zrobic te przeciwciała. Napiszcie jakie to są i cos o kosztach bo znajoma mówila miz e robiła w łodzi i wyniosło ja to 5 tys (o zgrozo). czy to prawda ze tyle kosztują czy jest szansa zrobic taniej Pozdrawiam!
  • Dowiedziałam się, że często w parze z hashi pojawia się zespół antyfosfolipidowy, który uniemożliwia donoszenie ciąży i jest powodem poronień w II - III trymestrze ciąży. Czy wiecie coś na ten temat? Kiedy (w którym momencie ciąży) najlepiej zrobić badania na obecnych przeciwciał antyfosfolipidowych? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie info na ten temat.
  • czy to to samo ??
  • Witam. Leczenie zakończyłem 2 lata i 3 miesiące temu, od tego czasu RNA HCV minus. Chorowałem trochę ponad 20 lat, jeśli to ma znaczenie. Pytanie: Jak długo badania krwi będą wykazywały przeciwciała Anty HCV? Czy jest szansa, że kiedyś badania krwi wykażą brak przeciwciał?
  • Cz można obniżyc poziom przeciwciał? o chorobie dowiedziałam się 3 tygodnie temu,jestem przerażona,wyniki hormonów narazie w normie więc nic nie biore,mam niesamiowią depresję i niechęc do życia
  • Wiele z hashimotek ma problemy z niskim poziomem Wit B12.Przyczyn jest sporo (np narkoza) Mozecie je znależc w internecie.Chciałam napisac kilka słow o swoich problemach które sa spowodowane przeciwciałami.Tak jak przeciwciała niszcza nam tarczycę tak inne moga niszczyć zoładek .Tylko nie wpadajcie w panike.Niewielkie ilości przeciwciał przewciwko komórkom okładzinowym żoładka mogą nie miec znaczenia klinicznego Mogą wystepowac w zwiazku z zapaleniem tarczycy,bielactwem.Problem jest wtedy gd...
  • Chciałam się Was doradzić, od 6 tygodni jestem na 75 mg tyroksyny (Enthyrox). Ze względu na słabą przemianę, biorę też żelazo - 2 tabletki. Nie wiem czy robić teraz tylko TSH F3 i F4 czy też przeciwciała i żelazo, ale przy żelazie trzeba chyba odstawić na 2 tygodnie, aby sprawdzić czy są nagromadzone zapasy. Pytam się bo badania są drogie więc po co je robiś niepotrzebnie. Wiem że przeciwciała moga spadać bardzo powoli i lekarz mowił, żeby robić raz na poł roku. Jakie macie zdani...
  • witam! niedawno poroniłam i powoli wracam do równowagi psychicznej. staram się też dociec przyczyn tego poronienia. w związku z tym mam jedno pytanie: czy przeciwciała przeciwtarczycowe antyTPO, antyTG mogą się ujawnić w kolejnych ciążach, czy też są obecne już od pierwszej i już wtedy powodują problemy? mam już 7 letniego syna i nie miałam wówczas żadnych problemów w ciąży (mam na myśli donoszenie). teraz poroniłam w drugiej ciąży i zastanawiam się czy te przeciwciała mogły być przyczyną. ...
  • Pomóżcie bo już w końcu nie wiem. Leczę się od 10 lat na niedoczynność - Hashimoto. Teraz od dwóch tygodni mam nagły wzrost TSH z 2,04 na 5,55 . Dlatego mam zwiększoną dawkę tyroksyny. Badam FT 4 i FT 3. Jednak ma wątpliwość czy w przypadku tak dużego wzrostu TSH powinnam badać też przeciwciała anty _TPO(miałam w lutym 2010 - 82) i anty Tg ??? Słyszałam ,że NIE. Czy przeciwciała mogą ulegać dużym wahaniom??? Co ma na nie wpływ???
  • Muszę Wam sie szczerze przyznać, że czasami dopadają mnie wątpliwości. Przeciwciała badałam tylko raz, przed rozpoczęciem leczenia, miałam wtedy wszystkie objawy w "pełnym rozkwicie", czułam sie tragicznie, wiec gdybym te przeciwciała miała, to w tamtym momencie powinny być na 100% - a nie było! Bardzo często na forach czytam takie odpowiedzi:" Co z tego,że nie ma przeciwciał? Czy to coś zmienia?" I tu własnie mam wątpliwości. bo może to jednak nie Hashimoto, tylko coś innego i m...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się