Gość: Robert
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
10.05.11, 17:40
Szanowni Forumowicze - mam pytanie do szefów ekip wykonawczych, kierowników budowy oraz oczywiście do inwestorów. W telegraficznym skrócie - chcę budować dom, około 150 metrów p.u, w oparciu o projekt indywidualny. Diabeł finansowy jest prosty - czy na podstawie Waszych doświadczeń - jest sens zlecić opracowanie takiego projektu w formie, który jest podstawą uzyskania pozwolenia na budowę - będzie to projekt o pewnym stopniu szczegółowości, czy zlecić projekt wykonwaczy, który teoretycznie ma zawierać wszystkie szczegóły, tak aby na budowie nie było wątpliwości i szarpaniny. Za projekt w wariancie pierwszym - standartowym - cena na Mazowszu, u sensownych architektów, którzy widzą o czym mówią to 50 - 60 PLN za metr, w wykonwaczym to minimum 100 złociszy za metr. Mój budżet to 9 tysiączków na projekt i chciałbym mieć naprawdę w nim wszystko, a tak robi się już kwota minimum 16 tysiączków w wariancie "wykonawczym" . Interesuje mnie to zatem od strony praktycznej, jak np. szef ekipy wykonawaczej, posiadający doświadczenie, jest w stanie realizować budowę mając przed sobą dokumentację projektową.
Z góry dziękuję za merytoryczne uwagi, pozdrawiam