Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

gaz zbutli w bloku

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 19:22
    moje pytanie jest takie: cz można w bloku spółdzielczym (mieszkanie spółdzielcze własnościowe) korzystać z kuchni gazowej na gaz z butli ? w tym bloku nie ma instalacji gazowej, inni lokatorzy mają kuchnie elektryczne...
    Obserwuj wątek
      • szaser Re: gaz zbutli w bloku 12.05.04, 07:56
        Jak najbardziej. W tej chwili dzwoni się do odpowiedniego punktu i zamawia, a
        butle przynosi pracownik do domu i może podłączyc (chyba nawet powinien, ale ja
        robie to sam)- 32 pln za butlę z gazem na wymianę.
        • Gość: sas institute Re: gaz zbutli w bloku IP: 195.20.110.* 12.05.04, 09:06
          W budynkach gdzie jest gaz przewodowy lub instalacja elektryczna dwutaryfowa
          nie można korzystać z gazu w butlach do ogrzewania i przygotowywania posiłków -
          pod karą grzywny.
      • Gość: ilona Re: gaz zbutli w bloku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.05.04, 13:19
        Z tego co wiem, prawo zabrania używać butli w bloku. Ale ja żyję w takiej
        rzeczywistości, że deweloperowi nie udało sie uzyskać pozwolenia na gaz w moim
        mieszkaniu - choć przez cały czas zapewniał i zapewniał, że to zrobi - więc tym
        mieszkańcom, którzy zdecydowali sie na kuchenki gazowe nie pozostaje nic innego
        jak zadowolić sie gazem z butli. Nie polecam takiego rozwiązania jeżeli można
        mieć gaz z sieci. Butla jest śmierdząca i niebezpieczna. Ale druga strona
        medalu jest taka, że żeby ktoś wlepił Ci grzywnę za butlę musiałby najpierw
        mieć sądowy chyba (bo urzędowy jak na moją wiedzę to za mało) nakaz
        udostępnienia mieszkania do kontroli. Pierwszemu lepszemu gościowi nie pozwoli
        się przecież przeglądać kątów we własnym mieszkaniu. Przykro mi, że przez
        głupotę dewelopera narażam siebie i pozostałych mieszkańców na
        niebezpieczeństwo.
        • Gość: Jarek Re: gaz zbutli w bloku IP: 217.153.88.* 13.05.04, 14:59
          > Butla jest śmierdząca i niebezpieczna

Niezupełnie. Owszem, gaz z butli jest śmierdzący, ale to czyni go raczej
          bezpieczniejszym. Jeśli masz szczelną instalację - nic nie ma prawa śmierdzieć.
          Jeśli śmierdzi - szukasz nieszczelności, proste, prawda?
          A butla niebezpieczna? A niby w czym? Że gaz zawiera? No zawiera i co z tego?
          Żeby sprawna technicznie butla eksplodowała, trzeba się naprawdę bardzo starać,
          ona wytrzymuje dość długo nawet bezpośredni kontakt z ogniem.
      • Gość: joaani Re: gaz zbutli w bloku IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.04, 23:04
        aby zamontować kuchenkę na gaz propan-butan w bloku musi być spełnionych kilka
        warunków podstawowym jest to że budynek musi być niski do 4 kontygnacji
        włącznie powinna być wentylacja wywiewna nie może być podłączony gaz miejski
        oraz nie możesz przechowywać więcej niż jednej butli w domu .ale najwazniejszym
        punktem na którym można się oprzeć jest drugie pomieszczenie przepisy bowiem
        zabraniaja spania w jednym pokoju tam gdzie jest kuchenka gazowa jeśli masz 2
        pokój to problem z głowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka