Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ocieplanie dachu .

10.08.11, 09:55
    Witam za około 2-3 tygodnie wchodzi na budowę ekipa dekarska aby ocieplić strop na nowym budynku styropianem który będzie wycięty przez wytwórnie .Mam zasadnicze pytanie czy na styropian kładzie się od razu 2-3 warstwy papy czy aby nie stopić przypadkiem styropianu kładzie się warstwę siatki i kleju (jak na ścianach ) i później po kleju dopiero papa.Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • joanka-r Re: Ocieplanie dachu . 10.08.11, 19:14
        ocieplanie dachu styropianem?
        • Gość: Magik Re: Ocieplanie dachu . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.08.11, 20:38
          2-3 warstwy papy??? W jakim celu?Nie wiem z czego ten dach ale ja mam w domku ocieplenie "pod" dachem i to wełną mineralną.Na papę kładzie się dachówkę/gont/blachodachówkę (niepotrzebne skreślić) więc po co kilka warstw papy??Może zmień dekarzy jak jeszcze masz czas.
          • kasiak37 Re: Ocieplanie dachu . 10.08.11, 21:14
            pierwsze slysze zeby dach styropianem ocieplac ale moze ja sie nie znam;)
            Jak juz to welna.
            I po co ta papa?
            • Gość: kowalska Re: Ocieplanie dachu . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 21:58
              www.e-sciany.pl/a/997,optymalna-izolacja-ze-styropianu/2
        • Gość: zewia Re: Ocieplanie dachu . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 11:02
          czy ktos moze jeszcze tu zajrzy i odpowie mi na pytanie jaka jest najlepsza metoda na ocieplanie PLASKIEGO dachu ??
          • Gość: wirek Re: Ocieplanie dachu . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 12:15
            a w jakim stanie jest dach? nowy/stary ? jest ma juz kilkadziesiat lat proponowałbym zerwac wszystko do poszycia i wykonac termo i hydroizolację. sam nie wiem,nie chce zle podpowiedziec, moze skontaktuj sie z jakas firma , niech wstepnie przedstawi Ci plan dzialania...
            • Gość: fantasia Re: Ocieplanie dachu . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.06.14, 12:33
              Ja ociepliłam swój dach metodą termoizolacji na krokwiach, na poczatku kompletnie się na tym nie znałam,dlatego liczyłam na fachową poradę firmy ,która wybrałam. Rzekomo ten system ,który mam jest najbardziej skuteczna metoda termoizolacji dachu. Wydaje mi się,ze caly system na który się zdecydowałam firmy www.bauder.pl/ jest właściwym wyborem :)
              • Gość: marek Re: Ocieplanie dachu . IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.06.14, 12:25
                Ja wynająłem ekipę do ocieplenia domu i dachu www.mador.sosnowiec.pl/ub/ sa podobmo fachocami. Polecili mi wełnę. Sporo moich znajomych tym sposobemm ociepla.
      • joanka-r Re: Ocieplanie dachu . 10.08.11, 21:26
        dokładnie tak jak napisały moje poprzedniczki, na wiezbę możesz położyć deskowanie, potem papowanie na to dachówka, a ociepla się od wywnętrz, wełną mineralną u nas 15, potem 10 , ale styropian?
        • skowronski_s Re: Ocieplanie dachu . 11.08.11, 20:33
          Wiem o czym pisze na strop który składa się z belek stropowych i pustaków stropowych to jest płaski dach o nachyleniu 5 stopni
          • kasiak37 Re: Ocieplanie dachu . 11.08.11, 20:45
            nie jest wazne jaki dach i o jakim nachyleniu.To ciagle jest dach.Poczytaj o wlasciwosciach welny i styropianu i sie zastanow czy chcesz ten styropian.
      • Gość: Andrzej Re: Ocieplanie dachu . IP: *.181.86.94.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.08.11, 17:00
        Twardą izolacją - czyli styropaniem - trudniej jest wypełnić przestrzenie pomiędzy krokwiami i niełatwo docisnąć płyty do siebie, nie pozostawiając szczelin. Jeśli więc najważniejszy jest dla nas efekt w postaci ciepłego i energooszczędnego poddasza, lepiej wybrać do jego ocieplania materiał nie rozwarstwiający się, ale sprężysty, który dokładnie wypełni wszystkie wolne przestrzenie i sprawi, że płyty będą szczelnie przylegały do siebie, zachowywały swój kształt i wymiary przez długie lata.
        Więcej o ocieplaniu poddasza www.ekspertbudowlany.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2913:izolacja-poddasza-krok-po-kroku&catid=72:zrob-to-sam&Itemid=100156

Radzę się zastanowić czy styropian po prostu się opłaca :)
        • my.mojenowekonto Re: Ocieplanie dachu . 15.08.11, 17:43
          Ja mam dach docieplony styropianem(10cm), stropopapą (10cm) i na to najgrupsza papa Icopal. Dach jest płaski z niewielkim nachyleniem. Strop bezposrednio nie jest docieplony, bo jest wolna przestrzeń między stropem, a docieplonym dachem, by dach mógł oddychać tzn by umożliwić odparowywanie z mieszkania. Budynek jest też docieplony, więc ważne jest, by strop "oddychal".
          • Gość: tomek1980 Re: Ocieplanie dachu . IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.11, 13:12
            Witam. Do ocieplenia poddasza proponuje zastosować matę termoizolacyjną alufox. Bardzo łatwa w montażu. Jednak co najważniejsze w domu jest teraz dużo cieplej. Z czystym sumieniem mogę każdemu polecić ten produkt
      • Gość: edek Re: Ocieplanie dachu . IP: *.205.29.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.01.12, 17:57
        Polecam artykuł www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id1888,jak-ocieplic-poddasze
      • Gość: ad Re: Ocieplanie dachu . IP: *.204.24.24.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 27.02.12, 22:10
        www.ekspertbudowlany.pl/artykul/id646,od-projektu-do-pieknego-dachu
      • Gość: olo Re: Ocieplanie dachu . IP: *.microchip.net.pl 27.06.14, 20:28
        Jak się domyślam masz tak zwany stropodach.Ja ociepliłem swój kilka lat temu patentem który nazywa się styropapa,styropian twardszy od takiego stosowanego na ściany grubość około 15 cm trwale fabrycznie zespolony z warstwą papy.Ot i cała tajemnica.Po położeniu tego na dach nakleiłem jeszcze dwie warstwy termopapy nie zapominając o odpowietrznikach .Działa jest o wiele cieplej w zimie i chłodniej latem.Uważam że nie ma co kombinować z robieniem dystansu,kładzeniem krokwi ,wełny desek papy i jeszcze innymi kombinacjami.Metody najprostsze są najskuteczniejsze.
        • adamstecki Re: Ocieplanie dachu . 28.08.14, 11:33
          A jakie masz dachówki? Bo bez sensu jest inwestowanie w izolację dachu, która nie da efektu synergii razem z samą dachówką. Najlepiej pogadaj z producentem dachówek, bo to jednak jest spora inwestycja i fajnie by było, jakby się zwróciła. My korzystaliśmy z usług firmy z Warszawy, która sprzedaje europejskie dachówki. Mamy nowy, naprawdę dobry dach no i 30 lat gwarancji na materiał. Opłacało się.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka