Forum Dom Dom
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

łazienka-pomocy!

IP: 80.51.246.* 31.05.04, 09:38
    Witam i proszę o pomoc,

Mam małą łazienkę (ok. 150 zm na 150 cm). Mam już rozplanowane rozmieszczenie
    urządzeń, ale nie wiem jaki kolor i wielkość płytek wybrać. Zastanawiam się
    nad łazienką białą z elementami granatowymi, ale nie wiem czy granat nie
    będzie się "gryzł" z cedrowymi drzwiami (kolor jasno rudy). Proszę o Wasze
    podpowiedzi.

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: bi Re: łazienka-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 10:02
        mnie sie wydaje, ze to nie jest kwestia, ze granat bedzie sie gryzl z tymi
        drzwiami - bo chyba nie. mysle, ze granat moze nie byc dobrym dodatkiem w tak
        malej lazience. moze jakis jasniejszy delikatniejszy kolor? ale to jest moje
        zdanie. tez mam b. mala lazienke 2,8 m i w dodatku o totalnie pokreconym
        ksztalcie (wneka, zalamania z kazdej strony) i zdecydowanie w jasnych kolorach
        bede ja robic.
        pozdrawiam
        • joolanta Re: łazienka-pomocy! 31.05.04, 12:49
          Zgadzam się, ostre podziały w tak malej łazience jeszcze bardziej zmniejsza ja
          optycznie.
          • alter50 Re: łazienka-pomocy! 07.06.04, 23:00
            Tragedia .....w tak małej łaziene absolutnie proponuję kolor jasna kawa z
            mlekiem.Ciepły,paujący do drzwi.Optycznie powiekszajacy pomieszczenie.Radzę
            zamontować maksymalnie duże lustro ,ale bez ram,samo szkło na brzegach
            frezowane.To dobra sprawdzona rada.Nie jeden mi juz podziekował.Zestawienia tak
            ostrych kolorów opatrzą sie po kilku miesiącach.Jak potrzebujecie rady piszcie
            na alter50@gazeta.pl
      • Gość: Ada Re: łazienka-pomocy! IP: 195.205.44.* 31.05.04, 13:32
        Zgadzam sie. Mała łazienka powinna mieć jasny , jednolity kolor, bez
        dodatkowych granic. Moja ma kafelki jasna mieta, a podłaoga o ton ciemniejsza.
        Reszta biała, szklane drzwi od brodzika i duże lustro,które optycznie powiększa
        łazienkę.
        Zycze słusznego wyboru.
        • Gość: bi Re: łazienka-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 14:40
          tak, duze lustro jest dobrym pomyslem. daje zludzenie wiekszego pomieszczenia.
        • Gość: pikot2 Re: łazienka-pomocy! IP: 80.51.246.* 31.05.04, 15:14
          dla wyjaśnienia - łazienka miała być biała, a jedynie pewne elementy byłyby
          granatowe (raptem kilka płytek).

A w takim razie jaka wielkość plytek polecacie by optycznie powiekszyc
          pomieszczenie. Jedni mowia najwieksze, inni jak najmniejsze. I czy klasc plytki
          az po sufit? lepiej w pionie czy w poziomie?

• Gość: bi Re: łazienka-pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 16:56
            Jedni mowia najwieksze, inni jak najmniejsze. I czy klasc plytki
            >
            > az po sufit? lepiej w pionie czy w poziomie?
            Ja malutkich nie będę kłaść.
            Mnie się b. podoba jak kafelki są ułożone do różnych wysokości (nie wiem czy
            jasno piszę? np. tam gdzie kabina do wysokości kabiny, w innym miejscu trochę
            niżej itd.) Ale niestety w małej łazience to byłoby bardzo niepraktyczne. Ja
            myślę o tym żeby położyć albo do wysokości drzwi albo do sufitu.
            • vampi_r Re: łazienka-pomocy! 31.05.04, 17:27
              A ja mam swoje zdanie, nieco odmienne od przedmówców.

Ciemne płytki w małej łazience wcale nie zmniejszają optycznie pomieszczenia.
              Ważny jest natomiast rozmiar płytki. Im mniejsze dasz płytki, tym lepiej.
              Mniejszych płytek musisz przykleić więcej i to powoduje, że pomieszczenie wyda
              się wieksze. Do tego obowiązkowe duże lustro.
              Jaki rozmiar płytek stosować? - 15 X 15 lub maksymalnie 15 x 20 cm. Nie większe.

Co do ciemnych płytek, wiele mogłaby tu wypowiedzieć się Bebiak. Ona właśnie
              niedawno robiła remont i dała w łazience ciemnogranatowe płytki.
              I zaręczam wam, że wyglada to świetnie (byłem i widziałem). A Bebiak łazienkę
              ma właśnie mikroskopijnych rozmiarów - chyba nawet dokładnie 1,50 na 1,50.
              Ciemne płytki u niej wcale nie zmniejszyły pomieszczenia, a nawet przeciwnie.
              • aankaa uzupełniając wypowiedź Vampi_r'a 31.05.04, 18:06
                oprócz kolorystyki/wielkości kafli ważne jest oświetlenie
                (ale to chyba każdy wie :))

co do luster - istnieje przesąd, że nie należy umieszczać ich vis a vis - można
                diabła zobaczyć ;)
                lepiej więc jedno porządne i "sprytnie" podświetlone niż kilka
                rozrzuconych "jak pies po polu skakał"
                • vampi_r Re: uzupełniając wypowiedź Aankii 31.05.04, 18:20
                  Oświetlenie jak najbardziej "robi" przestrzeń.
                  Jak dobrze dobierzemy światełka i rozegramy po mistrzowsku grę światła i
                  cienia, połozymy ciemne płytki 15 X 15 i wkomponujemy jedno wielkie lustro, to
                  łazienka 1,50 na 1,50 wyda nam się w końcu wielkim salonem kapielowym.
                  Aż będzie potrzeba narysowania mapy łazienki na drzwiach, by trafić do wanny i
                  nie pobłądzić po drodze.
                  • aankaa "mistrzowie" światła i przestrzeni :))) 31.05.04, 18:57

• bebiak Moja łazienka 06.06.04, 00:59
                      Cześć Wam, tak sobie przypadkowo zajrzałam do tego wątku i znalazłam
                      przywołanie przez Vampirka mojej osóbki w związku z łazienką i postanowiłam coś
                      w tym temacie napisać.
                      Moja łazienka to idealnie 1,40 x 2,00. Takie ma wymiary. Wcale nie dziwię się
                      osobom, którym jakoś ciemne kolory nie komponują się dobrze w tak małej
                      łazience - ja też miałam podobne dylematy ale dojrzewałam do tej decyzji aż
                      cztery lata i w końcu ostatecznie zrobiłam dwa miesiące temu tak jak sobie
                      wymarzyłam wówczas. Nie kierowałam się żadnymi modami, trendami, opiniami
                      innych (a były głosy przeciwne!) itp. - uznałam, że to moja łazienka a skoro
                      przez cztery lata na żaden inny pomysł nie wpadłam i wciąż myslałam o tym to
                      znaczyło, że to jest to co powinnam mieć. Jednej rzeczy nie zrobiłam w
                      porównaniu do moich marzeń (z przyczyn ode mnie niezależnych): wówczas
                      wymarzyłam sobie płytki o rozmiarach 10 x 20 połozone w poziomie, ale niestety
                      nie mogłam obecnie takich nabyć. Nabyłam 20 x 20, matowe, granatowe i
                      ciemnoszare (większe w ogóle mnie nie interesowały) i położyłam je w ten sposób
                      (postaram się to jakoś obrazowo opisać):
                      cały pierwszy (ten dolny) rząd wokół całej łazienki z wyłączeniem ściany z
                      drzwiami to płytki ciemnoszare. W drugim od dołu rzędzie znika w rogu jedna
                      szara płytka a pojawia się granatowa, w trzecim - znikają dwie szare a
                      pojawiają się dwie granatowe. I tak dokąd wyjdzie (dzieje się to w tych dwóch
                      na przeciwko siebie położonych ścianach). Wyżej, jak już znikną szare - są same
                      granatowe.
                      Powstały dzięki temu takie ciemnoszare rogi.
                      Te rogi moim zdaniem spowodowały, że łazienka optycznie niezmiernie się
                      powiększyła i to nie tylko moja opinia. Przychodzili moi sąsiedzi z wyższego
                      piętra (mamy takie same mieszkania) i aż trudno było im uwierzyć w to, że ja
                      naprawdę nie powiększałam łazienki w żaden sposób (zresztą nie mam takich
                      możliwości w moim mieszkaniu).
                      Podłoga jest z jasnoszarej terakoty, a urządzenia sanitarne (wanna, umywalka,
                      wc compact) są białe (+ pralka wąska, ładowana z boku, też biała). Do tego dość
                      mocne oświetlenie sufitowe (takie halogenki) plus lampka nad lustrem, a lustro
                      ma 100 cm x 50 cm.
                      Baterie, kubełek na śmieci i szczotka do wc są matowe (to się chyba satyna
                      nazywa), ręczniki: granatowe, szare i rudy (u nas trzy osoby), myjki, gąbki i
                      szczoteczki - szare.
                      Może jeszcze napiszę jak wygląda moja łazienka od strony jej ogólnego wyglądu:
                      drzwi wejściowe (ciemnoszare w ciemnoszarych framugach) na środku jednej
                      ściany. Ta z drzwiami jest cała granatowa. Na ścianie vis a vis drzwi jest
                      umywalka + lustro. Te skosy zaczynają się na tych bocznych ścianach (na
                      zasadzie lutrzanego odbicia) i "idą" dokąd się da a następnie schodzą w dół na
                      tej ścianie gdzie jest umywalka (szare płytki schodząc w dół łączą się ze sobą
                      pod umywalką).
                      Oj, sama nie wiem czy ja to dobrze opisałam - w razie zapotrzebowania służę
                      wysyłką zdjęć dwóch tych kątów (tylko te dwa zdjęcia mam).
                      Pozdrowionka Wam wysyłam. B.
                      Hm, cieszę się, że Vampirkowi moja łazienka przypadła do gustu, ale dodam
                      nieskromnie, że nie jest jedyny a wiele osób juz przewinęło się przez tę chatkę
                      po remoncie:-))
                      • vampi_r łazienka Bebiaka 07.06.04, 11:28

Opisałas wszystko perfekt.
                        Tak, że teraz zrozumiałem, czemu twoja mikrołazienka nie wydała mie się aż tak
                        mikro. To zapewne zasługa tych schodkowo ułozonych płytek.
                        W dodatku na wprost wejścia masz spore lustro - człowiek otwierając drzwi od
                        razu widzi w lustrze odbicie ściany z drzwiami i wydaje mu się, że łazienka
                        jest dwa razy większa. Jakbyś to lustro zdjęła, czy zasłoniła, to zapewne
                        miałabys wrażenie że jakas czarna moc poprzesuwała ci w nocy ściany i
                        zmniejszyła łazienkę.
                      • Gość: pikot2 Re: Moja łazienka IP: 80.51.246.* 07.06.04, 16:12
                        Z chęcią obejrzałbym zdjęcia Twojej łazienki. Czy mogłabyś mi je przesłać
                        mailem na adres pikot2@gazeta.pl? Czy masz w łazience wannę czy tylko kabinę?
                        Pozdrawiam i dziekuje za dlugi opis.
                        • alter50 Re: Moja łazienka 08.06.04, 11:27
                          Z uporem maniaka będe namawiał na jasna glazurę.Siedze w tym od lat.Glazura
                          jasna kawa z mlekiem,wysokośc najlepiej do drzwi.Pozostałą ściane pomaluj na
                          kolor jasminowy.Do tego dodatki mogą byc z ciemniejszej wikliny.To jest bomba
                          zestawienie.Pare lat temu zrobiłem u siebie ,za namową mojej pieknej,łazienke w
                          zdecydowanych kolorach.Teraz za jej namową zmieniłem na jasną jasminową.Jest
                          zachwycona.
      • Gość: Lidia Re: łazienka-pomocy! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.06.04, 15:37
        Nie zgadzam się z tymi, którzy mówią, że tylko jasne kolory. Mam łazienkę
        150x180cm. Przed remontem była bladozielona, mała i ciasna. Po remoncie jest
        ciemnoniebieska (habrowa)z ciemniejszą fugą i jasną podłogą, i jest dwa razy
        większa optycznie. Kafle są duże 25x30cm położone poziomo w "cegiełkę" do
        wysokości 1 kafel nad drzwi. Efekt jest taki, że zacierają się kanty/rogi ścian
        i nie widać dokładnie gdzie się która ściana kończy. Ostre halogenowe
        oświetlenie i chromowane detale dodatkowo zacierają granice ścian.

Kilka granatowych płytek w Twojej łazience może spowodować, że kontrast z
        drzwiami będzie odwracał uwagę gości od "wielkości" łazienki - efekt jak
        najbardziej porządany.
        I nie słuchaj za bardzo innych - to Twoja łazienka i ty masz się w niej dobrze czuć.
        Miłego remontu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka