dlamnietez
16.11.11, 22:59
Hej .Aktualnie wynajmuje mieszkanie w którym jest tylko woda i prąd .Nie ma tu podłączenia gazowego.Ponadto nie ma ogrzewania osiedlowego wiec jestem dość zielona w tematyce.
W sumie płaciłam już jeden rachunek <1osoba mieszka> za 2mc 210zl w przeliczeniu że jak miałam gaz to płaciłam 110zl za prąd i 70zl gaz = 180zl to niewielka różnica .Tyle że dopiero zaczyna się okres grzewczy. Mam konwektorowe grzejniki elektryczne.Za bardzo nie wiem jak korzystać z takich grzejników .Mam taryfę g12 więc najlepiej było by w godzinach od 13-15 i od 22-06 tyle że od ok 23 do 6 to ja śpię a w nocy podczas snu nie potrzebuje ciepła bo lepiej śpi mi się w zimnym.Jednak w dzień o danych godzinach mnie nie ma w domu.Grzejniki te automatycznie po wyłączeniu robią się zimne wiec nawet grzanie w nocy nic nie wpłynie na ciepło w dzień. Wiec wychodzi na to że będę musiała grzać w godzinach w których zgodnie z taryfą będę płacić 0,74gr za 1 kWh to dość sporo.Chciałabym się dowiedzieć w takim razie czy jeśli grzejnik pobiera 2kWh a jest na nim pokrętło na jednym od 1-2 na drugim od 1-7 to czy jest jakaś różnica w pobieraniu prądu miedzy nastawieniem grzejnika na max lub na minimum?
Poza tym wiem że w mieszkaniu mam 3 największe prądożercze machiny tj.
Elektryczny przepływowy podgrzewacz wody 18kWh
Kuchenka elektryczna 7kWh
konwektorowe grzejniki elektryczne 2kWh
jak mogę z nich korzystać by rachunki były jak najmniejsze??
Jeśli np czajnik pobiera 2000W a podgrzewacz wody 18000 to czy nie lepiej zagrzać wodę w czajniku niż nalać z kranu?